OUG 111/2010
art.2
(1) Începând cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, în ultimul an anterior datei naşterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, denumite în continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia opţional de următoarele drepturi:
a) concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la un an, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap, precum şi de o indemnizaţie lunară;
b) concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, precum şi de o indemnizaţie lunară.
....
(3) Indemnizaţia lunară prevăzută la alin. (1) lit. b) se stabileşte în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni şi nu poate fi mai mică de 1,2 ISR şi nici mai mare de 2,4 ISR. (n.m.: minim 600 lei si maxim 1200 lei)
...
(7) Opţiunea beneficiarului prevăzută la alin. (1) se exprimă în scris, pe bază de cerere, şi nu poate fi schimbată pe parcursul acordării drepturilor.
Deci, sa inteleg, din ce mi-ati sus mai sus ca si eu sint asimilat optiunii sotiei. Dar conform HG 52/2011 cu modificarile ulterioare la CAPITOLUL VI
Stabilirea şi plata indemnizaţiilor lunare pentru creşterea copilului, a stimulentului de
inserţie şi a sprijinului lunar
Art. 21
(1) La stabilirea bazei de calcul al indemnizaţiei pentru creşterea copilului se iau în considerare
toate veniturile realizate de persoana îndreptăţită, obţinute în condiţiile art. 3 din ordonanţa de
urgenţă, precum şi veniturile aferente perioadelor asimilate prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6) din
ordonanţa de urgenţă.
(2) Cuantumul indemnizaţiei pentru creşterea copilului se calculează prin aplicarea cotei de 75% asupra bazei de calcul stabilite potrivit alin. (1).
Alin. 2 este modificat prin HG 1291/2012 in sensul ca s-a marit procentul la 85%.
Nu se poate aplica acest articol?
Articolul citat de dvs. este din Normele de aplicare a OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor si nu contrazice nu nimic art. 2 din OUG 111/2010 (citat de colegul meu mai sus) cu privire la calculul indemnizatiei.
Da asa este acest articol face referire la modul de calcul dar nu precizeaza pentru ce categorii (art.2 alin.1 lit.a si b din OUG 111) se aplica si eu m-am gindit ca poate fi aplicat la modul de calcul al indmnizatiei pentru 1 luna; doar ca eu incerc sa inteleg unde, in legislatie, se face conexiunea ca si celalalt parinte trebuie sa beneficieze de optiunea primului. Eu inteleg, din ce scrie la art.2 alin. 1 ca se exprima optiunea primului parinte lit a sau lit b care apoi nu mai poate fi schimbata alin. 7, ca doar nu o data stam doi ani dupa care revenim si spunem ca stam un an si apoi iar ne razgindim si stam doi ani. Dar in legislatie eu nu am gasit ca se poate face aceasta echivalare optiunea primului parinte sa fie si a celui de-al doilea. Eu inteleg ca celui de al doilea parinte ar trebui pentru 1 luna sa i se calculeze indemnizatia ca 85% din veniturile anului anterior nasterii copilului dar nu mai mult de 3400 deoarece al doilea parinte se incadreaza la perioada 0- 1 an. Daca al doilea parinte dorea sa-si ia 1 an si 2 luni sa zicem i se aplica art.2 alin.1 lit.b, deoarece se incadra 0-2 ani (era peste 1 an). Nu asa ar trebui? Poate sint eu subiectiv si nu interpretez corect...
1. Din Ordinul MM FPS 1474/2011:
Situatie:
Părinţii care, între ei, doresc să îşi schimbe opţiunea pentru indemnizaţie pentru creşterea copilului pe perioada în care beneficiază de acest drept.
Solutie:
Potrivit prevederilor art. 2 alin. (7) din OUG nr. 111/2010, odată făcută opţiunea, aceasta nu mai poate fi schimbată. Deşi este un drept individual, decizia de a avea un copil, cât şi deciziile ulterioare privind creşterea, îngrijirea şi educarea acestuia sunt luate în comun de părinţii/reprezentanţii legali ai copilului, în conformitate cu prevederile Codului familiei. Prin urmare, se aplică această regulă şi în situaţia deciziei/opţiunii exprimate în cazul concediului şi indemnizaţiei pentru creşterea copilului.
2. Daca vreti si un raspuns oficial va recomand sa va adresati direct la ANPIS, pe e-mail, la: anps@prestatiisociale.ro