avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 930 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Neachitarea pensiei alimentare conform Hotararii
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Neachitarea pensiei alimentare conform Hotararii

In urma Hotaririi Judecatoresti si a eliberarii titlului de executie de catre Judecatoria or. Florești, Republica Moldova, titlul fiind recunoscut si pe teritoriul României, fostul soț nu respecta hotarirea de a achita o patrime din veniturile sale lunare, dar achita o data la trei luni si taxa fixa. Cum sa procedez in continuare? Mai tin sa mentionez faptul ca la moment fostul soț muncește în Italia.
Multumesc.
Ultima modificare: Vineri, 6 Mai 2016
vat123, utilizator
Cel mai recent răspuns: vat123 , utilizator 16:58, 9 Mai 2016
Interesaţi-vă la Ministerul justiţiei din Moldova dacă au protocol de colaborare cu ţările din U.E. Dacă au şi cunoaşteţi adresa domnului sau locul de muncă legal, prin colaborare interstatală puteţi obţine pensia copilului, prin Ministerul Justiţiei.
Ultima modificare: Duminică, 8 Mai 2016
Martonze, utilizator
Toata procedura aceasta de obtinere a pensiei a durat 3 ani de zile, dar daca este titlu de executie legalizat si recunoscut pe teritoriul României, chiar nu sunt organe competente care sa se ocupe de asa ceva, eu as face o sesizare dar unde? Am facut o sesizare catre Tribunalul Botosani si nici un raspuns nu am primit.
Multumesc.
Subzista raspunderea penala, sub aspectul savarsirii infractiunii de abandon de familie.

Abandonul de familie este fapta persoanei care, avand obligatia legala de intretinere, savarseste fata de persoana indreptatita la intretinere urmatoarele fapte: a parasirea, alungarea sau lasarea fara ajutor, expunand-o la suferinte fizice sau morale;b neindeplinirea cu rea-credinta a obligatiei de intretinere prevazute de lege; c neplata cu rea-credinta, timp de 3 luni, a pensiei de intretinere stabilita pe cale judecatoreasca.

Chiar si o plata partiala a pensiei echivaleaza cu neplata acesteia, termenul de 3 luni fiind calculat de la data ultimei plati.



Actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei indrituite la intretinere sau a parintelui caruia i s-a incredintat minorul. Impacarea partilor inlatura raspunderea penala.


Daca partile nu s-au impacat, dar in cursul judecatii, inculpatul isi indeplineste obligatiile, instanta, in cazul in care stabileste vinovatia, dispune impotriva inculpatului amanarea aplicarii pedepsei,deoarece interesul celui indreptatit la intretinere este mai bine servit daca inculpatul este lasat in libertate avand posibilitatea de a-si indeplini obligatiile de intretinere.



Art. 378
Abandonul de familie
(1) Săvârşirea de către persoana care are obligaţia legală de întreţinere, faţă de cel îndreptăţit la întreţinere, a uneia dintre următoarele fapte:
a) părăsirea, alungarea sau lăsarea fără ajutor, expunându-l la suferinţe fizice sau morale;
b) neîndeplinirea, cu rea-credinţă, a obligaţiei de întreţinere prevăzute de lege;
c) neplata, cu rea-credinţă, timp de 3 luni, a pensiei de întreţinere stabilite pe cale judecătorească,
se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
(2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează neexecutarea, cu rea-credinţă, de către cel condamnat a prestaţiilor periodice stabilite prin hotărâre judecătorească, în favoarea persoanelor îndreptăţite la întreţinere din partea victimei infracţiunii.


(3) Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.
(4) Fapta nu se pedepseşte dacă, înainte de terminarea urmăririi penale, inculpatul îşi îndeplineşte obligaţiile.
(5) Dacă, până la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, inculpatul îşi îndeplineşte obligaţiile, instanţa dispune, după caz, amânarea aplicării pedepsei sau suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, chiar dacă nu sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de lege pentru aceasta.






Succes.
Multumesc mult, D-na Ioana.
Dinsul sustine ca i s-a stabilit taxa fixa la ultimul proces cind s-a recunoscut titlul de executie pe teritoriul României, el asa si achita o data la trei luni dar nu stiu in baza la ce s-a stabilit taxa fixa si e posibil oare sa fie schimbata hotarirea din titlu de executie in alta hotarire? Eu personal nu am primit nici o instiintare in privinta faptului ca dinsul trebuie sa achite o data la trei luni pensia, am primit doar instiintarea ca titlul de executie este recunoscut pe teritoriul României cu hotarirea d a achita pensia in valoare de 1/4 din toate veniturile sale.
Ultima modificare: Luni, 9 Mai 2016
vat123, utilizator
Titlul executoriu, în caz de nerespectare, se soluţionează prin executare silită.
În acest sens, trebuie să apelaţi un executor judecătoresc din România, de pe raza domiciliului domnului. Executorului trebuie să-i plătiţi un avans , pe care-l veţi recupera, dacă domnul are venituri şi executorul are ce executa.
dacă domnul nu are venituri legale şi nici bunuri de executat, nu veţi recupera nimic.
Dacă domnul lucrează legal în Italia şi îi cunoaşteţi adresa, procedeul este prin Ministerul Justiţiei din Moldova în colaborare cu Ministerul Justiţiei din Italia.
În Romania, aveţi soluţia executorului judecătoresc.

Alte discuții în legătură

Buna ziua, detin o hotarare definitiva de divort unde a fost ... bellabianca52 bellabianca52 Buna ziua, Detin o hotarare definitiva de divort unde a fost stabilita si pensia de intretinere a minorului. Tatal copilului lucreaza in Germania cu forme ... (vezi toată discuția)
Buna ziua- neplata pensie de întreținere Alexandra 228 Alexandra 228 Buna ziua. Dacă se poate va rog îmi răspundeți?De doi ani fostul soț i a trimis fetei cred că 200 euro dar nu că și pensie alimentara.Din septembrie ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara - debitor angajat in strainatate DLC DLC Buna ziua! As dori sa va cer cateva informatii. Am o hotarare judecatoreasca definitiva ce il obliga pe tatal meu la plata pensiei alimentare, in cuantum ... (vezi toată discuția)