avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 944 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... donatie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

donatie

Buna seara,

Va prezint urmatoarea situatie:
O cuplu in varsta, casatoriti, fara copii dar cu foarte multi nepoti (de ambele parti).
Cei doi soti aleg una dintre nepoate si la un notar ii doneaza locuinta (singurul bun detinut de cei doi).
Cadastrul si intabularea au fost facute pe numele nepoatei. Nepoata achita impozitul locuintei (instiintarile de la circa financiara vin pe numele ei la adresa unde locuieste).
Singura obligatie a nepoatei care este in actul de donatie este sa ii lase pe cei doi in locuinta pana la sfarsit.
Nepoata le asigura cele necesare traiului, bani pentru operatii, bani lunar si pentru orice situatie neprevazuta.
Intrebare:
Cand cei doi soti nu vor mai fi, aceasta donatie poate fi atacata de unul (sau mai multi) dintre nepotii celor doi soti ?
Multumesc pentru raspuns.
Cel mai recent răspuns: Adolfina Pop , Consultant fiscal 20:48, 6 Mai 2016
nu
Donatia nu poate fi atacata pentru ca in cazul prezentat nu sunt mostenitori rezervatari
Donaţia poate fi revocată pentru ingratitudine şi pentru neexecutarea fără justificare a sarcinilor la care s-a obligat donatarul.
Atât revocarea pentru ingratitudine, cât şi cea pentru neîndeplinirea sarcinilor nu operează de drept, ceea ce înseamnă că pentru a putea obţine o astfel de revocare partea interesată (donatorul sau moştenitorii acestuia) trebuie să solicite instanţei de judecată revocarea donaţiei respective

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Donatie ContSters96930 ContSters96930 Mai vin cu o intrebare daca se face donatie in loc de act de vinzare cumparare ,care este mai bun,donatia se poate darama? (vezi toată discuția)
Contestare donatie Daniel1956 Daniel1956 In 2009,pentru a termina amiabil un divort,am fost pus in situatia,in loc de partaj,care imi parea un gen de tiganie,sa primesc acceptul la divort in schimbul ... (vezi toată discuția)
Donatia poate fi revocata? prettywomen prettywomen Imi poate spune cineva daca o donatie se poate revoca? ? Multumesc! (vezi toată discuția)