avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 316 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... plângere soluţii de neurmărire/netrimitere ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

plângere soluţii de neurmărire/netrimitere judecată (art.340 NCPP)

Buna ziua ! Din nefericire anul trecut am fost reclamata pentru ca am am dat o palma unei fete care m-a agresat verbal nestiind ca resectiva este insarcinata in 11 saptamani. Bineintele ca a facut plagere la politie si in urma cercetarii procurorul de caz a dispus inchiderea dosarului cu NPU. Respectiva nu a fost multumita de decizie si a facut plangere care a fost respinsa de procuror mentionandu-se clar ca nu de fapt chiar petenta a fost de vina pentru situatia creata. Saptamana asta am primit din nou instiintare sa merg la arhiva judecatoriei dupa actele de procedura si asa am aflat ca s-a deschis un nou dosar pt " plângere soluţii de neurmărire/netrimitere judecată (art.340 NCPP) " la judecatorie si in prezent este in stadiu de fond, sedinta fiind estimata pe data de 18.05.2016, complet : P2. Ma puteti ajuta sa imi spuneti ce presupune acest lucru si daca sunt sanse sa se ajunga la un proces penal care sa ia o intorsatura nefavorabila pt mine si de cate ori se poate ataca o sentinta de NPU. In plus desi am recunoscut ca am gresit si mi-am cerut scuze nu se poate ajunge la o intelegere. Deja ma simt hartuita. Chiar pt o palma sa fiu tarata in tribunale ani la rand. Cum as putea sa deschid un proces impotriva acestei "doamne" care deja cred ca exagereaza avand in vedere ca e bine sanatoasa si nu a avut nici o problema dupa palma primita..

Multumesc !
O singura data se poate ataca soluția procurorului.
Aveți dreptul de a angaja avocat.
Nu primiți avocat din oficiu.
Dacă se dispune de instanta alta soluție decât cea data de procuror veți fi judecata.
Dacă se respinge plângerea împotriva soluției procurorului și de către prim-procuror, partea poate face plângere la judecătorul de drepturi și libertăți, formându-se un dosar la instanța de judecată.
În instanță trebuie să susțineți soluția procurorului ca fiind temeinică și legală. De regulă, dacă se admite plângerea de către judecător se va dispune continuarea urmăririi penale.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Plangerea se judecata de un judecator de camera preliminara, aveti mai jos procedura.
Banuiesc ca este vorba de o solutie de clasare da nu am inteles exact din descriere ce calitate ati avut in dosar martor/suspect/inculpat?



ART. 341*)
Soluţionarea plângerii de către judecătorul de cameră preliminară
(1) După înregistrarea plângerii la instanţa competentă, aceasta se trimite în aceeaşi zi judecătorului de cameră preliminară. Plângerea greşit îndreptată se trimite pe cale administrativă organului judiciar competent.
(2) Judecătorul de cameră preliminară stabileşte termenul de soluţionare, care este comunicat, împreună cu un exemplar al plângerii, procurorului şi părţilor, care pot depune note scrise cu privire la admisibilitatea ori temeinicia plângerii. Petentului i se va comunica termenul de soluţionare. Persoana care a avut în cauză calitatea de inculpat poate formula cereri şi ridica excepţii şi cu privire la legalitatea administrării probelor ori a efectuării urmăririi penale.
(3) Procurorul, în termen de cel mult 3 zile de la primirea comunicării prevăzute la alin. (2), transmite judecătorului de cameră preliminară dosarul cauzei.
(4) În situaţia în care plângerea a fost depusă la procuror, acesta o va înainta, împreună cu dosarul cauzei, instanţei competente.
(5) Judecătorul de cameră preliminară se pronunţă asupra plângerii prin încheiere motivată, în camera de consiliu, fără participarea petentului, a procurorului şi a intimaţilor.
(6) În cauzele în care nu s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale, judecătorul de cameră preliminară poate dispune una dintre următoarele soluţii:
a) respinge plângerea, ca tardivă sau inadmisibilă ori, după caz, ca nefondată;
b) admite plângerea, desfiinţează soluţia atacată şi trimite motivat cauza la procuror pentru a începe sau pentru a completa urmărirea penală ori, după caz, pentru a pune în mişcare acţiunea penală şi a completa urmărirea penală;
c) admite plângerea şi schimbă temeiul de drept al soluţiei de clasare atacate, dacă prin aceasta nu se creează o situaţie mai grea pentru persoana care a făcut plângerea.
(7) În cauzele în care s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale, judecătorul de cameră preliminară:
1. respinge plângerea ca tardivă sau inadmisibilă;
2. verifică legalitatea administrării probelor şi a efectuării urmăririi penale, exclude probele nelegal administrate ori, după caz, sancţionează potrivit art. 280 - 282 actele de urmărire penală efectuate cu încălcarea legii şi:
a) respinge plângerea ca nefondată;
b) admite plângerea, desfiinţează soluţia atacată şi trimite motivat cauza la procuror pentru a completa urmărirea penală;
c) admite plângerea, desfiinţează soluţia atacată şi dispune începerea judecăţii cu privire la faptele şi persoanele pentru care, în cursul cercetării penale, a fost pusă în mişcare acţiunea penală, când probele legal administrate sunt suficiente, trimiţând dosarul spre repartizare aleatorie;
d) admite plângerea şi schimbă temeiul de drept al soluţiei de clasare atacate, dacă prin aceasta nu se creează o situaţie mai grea pentru persoana care a făcut plângerea.
(8) Încheierea prin care s-a pronunţat una dintre soluţiile prevăzute la alin. (6) şi la alin. (7) pct. 1, pct. 2 lit. a), b) şi d) este definitivă.
(9) În cazul prevăzut la alin. (7) pct. 2 lit. c), în termen de 3 zile de la comunicarea încheierii, procurorul şi inculpatul pot face, motivat, contestaţie cu privire la modul de soluţionare a excepţiilor privind legalitatea administrării probelor şi a efectuării urmăririi penale. Contestaţia nemotivată este inadmisibilă.
(10) Contestaţia se depune la judecătorul care a soluţionat plângerea şi se înaintează spre soluţionare judecătorului de cameră preliminară de la instanţa ierarhic superioară ori, când instanţa sesizată cu plângere este Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, completului competent potrivit legii, care se pronunţă prin încheiere motivată, fără participarea procurorului şi a inculpatului, putând dispune una dintre următoarele soluţii:
a) respinge contestaţia ca tardivă, inadmisibilă ori, după caz, ca nefondată şi menţine dispoziţia de începere a judecăţii;
b) admite contestaţia, desfiinţează încheierea şi rejudecă plângerea potrivit alin. (7) pct. 2, dacă excepţiile cu privire la legalitatea administrării probelor ori a efectuării urmăririi penale au fost greşit soluţionate.
(11) Probele care au fost excluse nu pot fi avute în vedere la judecarea în fond a cauzei.
#CIN
*) Curtea Constituţională, prin Decizia nr. 599/2014 (#M5), a admis excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 341 alin. (5) din Codul de procedură penală şi a constatat că soluţia legislativă potrivit căreia judecătorul de cameră preliminară se pronunţă asupra plângerii "fără participarea petentului, a procurorului şi a intimaţilor" este neconstituţională.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plangere impotriva ordonantei de nup in instanta Laura50 Laura50 Am primit ordonanta de NUP de la prim procuror dar instanta de judecata a admis plangerea impotriva acestei ordonante si a admis cererea spre judecare pe ... (vezi toată discuția)
Lntrebare citare martori Agripina1 Agripina1 daca am facut plangere in instanta impotriva ordonantei procurorului /plangere de neurmarire /netrimitere in judecata art.340 ncpp vor fi citate si partile sau ... (vezi toată discuția)
Formulare plangere impotriva rezolutiei procurorului condor77 condor77 Am facut o plangere impotriva rezolutiei procurorului si prim procurorului prin care s-a dispus scoaterea de sub urmarire penala si neinceperea urmaririi ... (vezi toată discuția)