avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 407 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA TVA vanzari imobiliare
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

TVA vanzari imobiliare

Buna,

In 2006, firma mea (srl) a cumparat o casa si teren de la o persoane fizica si acum, firma mea vrea se vande casa si teren la o persoană fizica (SRL nu are scop commercial)

Trebuie se aplica TVA ???

Cu respect

Chris

In primul rand va este necesara o evaluare a proprietatii iar raportul de evaluatre va fi anexat de catre notar la dosarul de vanzare.
In al doilea rand daca vindeti casa si terenul la pretul x , atunci trebuie sa faceti si factura pentru pretul x+19% TVA aferent acestui pret .
TVA-ul se incaseaza de catre vanzator si se vireaza catre stat conform prevederilor legale!
SUCCES!
B-)
Merci, dar operatiunile realizate de persoane impozabile nu pot se fi scutite conform prevederilor art. 141 alin. (2) lit. f) din Codul fiscal ??

Cu repect

Chris
Ce treaba are art .141 Cod Fiscal cu faptul ca o societate comerciala vinde un bun imobil din patrimoniu?B-)
Am citit următoarele:

ANAF: Aplicarea TVA pentru achizitia de cladiri / imobile

Intrebare: Care sunt situatiile in care se aplica TVA la achizitia unei cladiri / imobil?

Raspuns ANAF din 23 mai 2008

Operatiunile imobiliare constand in vanzari de cladiri si terenuri trebuie privite din doua perspective:

-operatiuni realizate de persoane impozabile din punct de vedere al TVA;
-operatiuni realizate de persoane fizice.

1. Operatiunile realizate de persoane impozabile pot fi:

-scutite sau
-taxabile prin efectul legii sau prin optiune.

De la data aderarii Romaniei la UE, vanzarea de constructii si terenuri este scutita de TVA cu exceptia vanzarilor de constructii noi si de terenuri construibile, conform prevederilor art. 141 alin. (2) lit. f) din Codul fiscal.

Prin lege ( potrivit art. 141 alin. (2) lit. f)) se prevede ca o constructie este considerata noua in sens fiscal, de la data primei ocupari, care coincide cu data procesului verbal de receptie, pana la data de 31 decembrie a anului urmator. In ceea ce priveste incadrarea unui teren in categoria de teren construibil sau orice alt teren (agricol, forestier, livada, pasune, etc), se refera la incadrarea acordata respectivului teren in momentul vanzarii prin fisa cadastrala ori prin certificatul de urbanism.

etc.etc.etc.

Sursa: [ link extern ] /

Sau acest lucru nu este valabil şi pentru o societate comerciala ??

Cu respect

Chris
Acest lucru nu este valabil pentru o societate comerciala deoarece legea spune clar :"persoane impozabile". este vorba despre acele persoane care s-au declarat la administratia financiara platitoare de TVA!
B-)

Alte discuții în legătură

Vanzare activ firma Lia Gradinariu Lia Gradinariu Sunt asociat unic la un SRL si as dori sa vand un teren care este achizitionat pe firma. Vanzarea este purtatoare de TVA sau e "scutit fara drept de deducere"? ... (vezi toată discuția)
Vanzare teren cata8 cata8 Buna ziua, Am si eu o intrebare: o societate platitoare de tva vinde un teren alte societati platitoare de tva. Operatiunea este purtatoare de tva ? va ... (vezi toată discuția)
Codul fiscal gorbanescu ramona gorbanescu ramona multumesc pt ca ati citit si ati si raspuns cu lux de amanunt mesajului meu .nu stiu daca trebuia sa specifc dar, terenul este intravilan agricol .asta unu ... (vezi toată discuția)