avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 493 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Predare permis auto
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Predare permis auto

Buna ziua
Va rog sa ma ajutati cu un raspuns la urmatoarea problema:Am contestat o amenda de circulatie si decizia de suspendare a permisului de conducere.
In instanta am pierdut, respingandu-se cererea de anulare a procesului verbal de contraventie.
Am mers la sectia financiara pentru a plati amenda de circulatie dar acestia au refuzat sa incaseze deoarece am termen 30 de zile pentru a depune contestatie in anulare a deciziei, lucru pe care nu intentionez sa-l fac.
Intrebarea mea este permisul de conducere poate fi depus la organele de politie sau si pentru acesta trebuie sa astept sa treaca cele 30 de zile termen de depunere a contestatiei?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Uioara2 , utilizator 15:49, 8 Iunie 2016
Permisul trebuie sa il depuneti in termen de 15 zile de la pronuntarea hotararii judecatoresti de respingere a plangerii.
Solicitati eliberarea unui certificat de grefa la registratura instantei si depuneti permisul la politie.
Nu are nicio legatura plata amenzii cu depunerea apelului. Asta este culmea, sa te duci la fisc si sa iti refuze banii!!
Puteti plati prin ghiseul.ro daca primaria este inregistrata sau ii trimiteti prin posta cu confirmare de primire.
Puteti depune la instanta o adresa prin care mentionati ca renuntati la dreptul de a exercita calea de atac si luati dovada in acest sens. Cu dovada va prezentati la DITL pt a achita amenda.
Multumesc pentru raspuns.

Permisul poate fi predat in termen de 15 zile de la pronuntarea hotararii judecatoresti de respingere a plangerii sau de la data primirii hotararii judecatoresti.
Datele nu corespund.

Da, este peerfect adevarat la DGTIL Sector 4 a refuzat sa-mi incaseze amenda in termen de 48 de ore de la primirea deciziei judecatoresti, motivul fiind cel prezentat mai sus.
In privinta permisului poate lucrurile stau altfel!
Ultima modificare: Luni, 9 Mai 2016
Uioara2, utilizator
Nu are nicio legatura data primirii hot judecatoresti cu predarea permisului.

De la data pronuntarii definitive daca nu atacati prin apel hotararea jud de respingere a plangerii.
Daca nu vreti sa faceti apel atunc iprocedati cum v-a fost indicat mai sus.

Art. 118. – (1) Impotriva procesului-verbal de constatare a contraventiilor se poate depune plangere, in termen de 15 zile de la comunicare, la judecatoria in a carei raza de competenta a fost constatata fapta.
*) O.G. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor modificat de Legea 76/2012 arata ca: "Plangerea se depune la judecatoria in a carei circumscriptie a fost savarsita contraventia."
(2) Plangerea suspenda executarea amenzilor si a sanctiunilor contraventionale complementare de la data inregistrarii acesteia pana la data pronuntarii hotararii judecatoresti.
(3) Dovada inregistrarii plangerii depuse la judecatorie in termenul prevazut la alin. (1) se prezinta de contravenient la unitatea de politie din care face parte agentul constatator, care va efectua mentiunile in evidente si ii va restitui permisul de conducere.
(4) In termen de 15 zile de la data pronuntarii hotararii judecatoresti prin care instanta a respins plangerea impotriva procesului-verbal de constatare a contraventiei, contravenientul este obligat sa se prezinte la serviciul politiei rutiere care il are in evidenta pentru a preda permisul de conducere.
(5) Neprezentarea contravenientului in termenul prevazut la alin. (4), in mod nejustificat, atrage majorarea cu 30 de zile a duratei de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce.

Uioara2 a scris:
Intrebarea mea este permisul de conducere poate fi depus la organele de politie sau si pentru acesta trebuie sa astept sa treaca cele 30 de zile termen de depunere a contestatiei?

Trebuie să așteptați să treacă termenul în care puteți exercita calea de atac a apelului. Am explicat în topicul de mai jos care este motivul. La trecerea acestui termen soluția primei instanțe devine definitivă. Art. 118, alin. (4) din O.U.G. nr. 195/2002 pe care îl citează mai sus cyan este o prevedere caducă. Urmăriți discuția de mai jos și citiți motivarea deciziei nr. 666/2014 a Curții Constituționale.
www.avocatnet.ro/content/for...

Ultima modificare: Luni, 9 Mai 2016
Gabriela Pintea, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Plângere contravențională respinsă. care este termenul în care trebuie să predau permisul? DannielS DannielS Buna ziua, Astazi mi-a fost respinsa plangera contraventionala dar am apel in 30 de zile ...pot preda permisul pentru a nu mai pierde timp sau sunt obligat sa ... (vezi toată discuția)
Amenda TEIOSANUADI TEIOSANUADI buna seara...am si eu o intrebare...mi sa retinut permisu .aveam..0,17 la fiola..si mi sa intocmit proces verbal..in care mia dat 18 milioane amenda si ... (vezi toată discuția)
Predare permis de conducere Dan897 Dan897 Am pierdut un proces in care am cerut anularea unui PV intocmit de Politia Rutiera. Prin urmare, trebuie sa predau permisul de conducere (care mi-a fost ... (vezi toată discuția)