avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 864 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Informatii fortare demisie
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Informatii fortare demisie

Buna ziua,

Sunt angajat de 11 ani intr-o societate iar angajatorul de curand incearca sa imi gaseasca nod in papura pentru a ma forta sa-mi dau demisia(mi-a redus programul de munca astfel incat sa nu mai depasesc orele din CI). Mentionez ca desi pe contract aveam salariul minim pe economie tot timpul salariul era mai mare desi pe statul de plata era trecut salariul minim... anul trecut cu ocazia casatoriei s-a schimbat numele si adresa din buletin si nu s-a facut act aditional cu aceasta schimbare nici operare in revisal...Programul de munca in ultima perioada fiind de 12 cu 24(atat ture de zi cat si de noapte) acum programul sa redus drastic... Ce pot face in acest caz?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 20:33, 11 Mai 2016
1.Decizia de a demisiona reprezintă actul unilateral de voinţă al salariatului şi nu poate fi „impusă” de angajator. Cu alte cuvinte, angajatorul nu are niciun temei legal în a influenţa decizia salariatului privind încetarea contractului de muncă prin demisie. Dacă angajatorul doreşte încetarea raporturilor de muncă cu salariatului, acesta are la dispoziţie varianta concedierii, cu respectarea însă a dispozitiilor prevazute in Codul muncii.

2. Daca presiunile exercitate de angajator asupra salariatului pentru a obţine demisia acestuia sunt cauzate de săvârşirea de către salariat a unei abateri disciplinare, angajatorul are la dispoziţie posibilitatea sancţionării disciplinare a salariatului, inclusiv prin desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă.
Angajatorul are obligatia să respecte prevederile legale privind cercetarea disciplinară prealabilă, anterior aplicării oricărei sancţiuni disciplinare, cu excepţia avertismentului scris care se poate aplica fara a se efectua in prealabil cercetarea disciplinara.

3. Salariatul care a demisionat va putea să sesizeze instanţa judecătorească, solicitând anularea demisiei, în cazul în care pretinde că demisia a fost provocată de angajator.

4. Pentru schimbarea numelui si adresei din buletin nu se intocmeste act aditional la c.i.m.

5. Nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua . am fost in concediu medical iar patronul îmi solicită ... balutapetre0@gmail.com balutapetre0@gmail.com Buna ziua . Am fost in concediu medical iar patronul îmi solicită demisia ce pot face pentru a-mi primi bani la zi? (vezi toată discuția)
Hartuire la locul de munca, scopul fiind prezentarea demisiei mitroigheorghita mitroigheorghita buna seara am primit un act aditional de micsorare a salariului( fara o motivatie plauzibila) pe care nu l-am semnat. Din acest motiv, de atunci sunt fortata ... (vezi toată discuția)
Buna seara am si eu urmatoarea intrebare daca nu vreau sa imi ... Ioana Gliga Ioana Gliga Buna seara am si eu urmatoarea intrebare daca nu vreau sa imi dau demisia de la locul de munca dar nu sunt de acord sa mai merg din cauza ca nu se respecta ... (vezi toată discuția)