avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 528 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune sau testament prin notariat
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune sau testament prin notariat

Buna ziua,
In cazul in care parintele in viata imparte "averea" copiilor prin act de mostenire facut la notar, mai este nevoie de facut succesiune dupa decesul parintelui?
Precizez ca toti copii sunt de acord cu vointa parintelui si nu va fi atacat testamentul. Ce taxe trebuiesc platite in acest caz?

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 12:32, 16 Mai 2016
Parintele in viata nu poate imparti averea copiilor prin act de mostenire pentru simplul motiv ca este inca in viata.

Impartirea averii prin mostenire se poate face doar dupa deces.

Daca toti copiii sunt de acord nu este nevoie de testament, testamentul se deschide numai dupa deces.

Parintele isi poate imparti averea prin cel mai simplu si ieftin act de transferare a proprietatii, respectiv, prin donatie.

Isi poate rezerva dreptul de uzufruct pentru a avea certitudinea ca pana la decesul lui proprietatile ii apartin si se poate folosi de "fructele" lor (ex. chirie, nu poate fi dat afara diin casa, etc).

La notariat copiii dau o declaratie de acceptare a impartirii si atunci nu vor apare discutii dupa decesul parintelui.
Dvs vb și de împărțirea averii în timpul vieţii și de testament de parca ar fi totuna. Dacă va face testament, veți dezbate succesiunea dupa decesul părintelui și veți imparti cf dorinței tlparintelui din testament.
Dacă e sa va împartă de acum, va doneaza fiecăruia după cum doreste și nu veți mai avea moștenire de dezbătut după deces, se poate însă să aveți partaj de făcut dacă prin donatie v-a dat fiecăruia cate o cota dintr-un imobil.
Poate a facut o imparteala de ascendent prin testament. In acest caz trebuie sa va prezentai la decesul acestuia cu testamentul pt a dezbate succesiunea. Testamentul produce efecte la deces si numai in urma dezbaterii mostenirii in baza acestuia.
Cred ca am formulat stangaci intrebarea:)
Avem un apartament si o casuta la tara. Cand a murit tata am facut succesiunea si a costat undela la 3000 lei. Este totusi o suma.
Care este cea mai ieftina cale de transferare a proprietatii de la mama spre cei doi copii, in cazul in care noi vrem sa impartim totul jumatate-jumatate.
tot succesiunea.

Alte discuții în legătură

Despre succesiune michelle2011 michelle2011 Inainte sa se cunoasca,mbii mei parinti au avut cate o casatorie anterioara,din care au avut cate 2 copii fiecare. Dupa ce a divortat fiecare,lasand in urma si ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! va rog sa ma sfătuiți cum este mai sigur și mai ... Liviur83 Liviur83 Buna ziua! Va rog sa ma sfătuiți cum este mai sigur și mai ieftin ...tatal meu vrea sa treacă niște bunurile pe mine , testamentul este o varianta mai ... (vezi toată discuția)
Mai ieftin: testament sau certificat de mostenitor? InaBucur InaBucur Ce este mai ieftin si mai comod pentru situatia: un parinte singur, imobilizat la pat, avand un singur copil: sa se faca testament in timpul vietii, sau ... (vezi toată discuția)