avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 730 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... ORDONANTA PRESEDINTIALA INTR-UN CONFLICT DE MUNCA
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

ORDONANTA PRESEDINTIALA INTR-UN CONFLICT DE MUNCA

In cazul unui conflict de munca privind desfacerea contractului de munca, prin pensionare, salariatul a formulat o actiune in instanta pe fond si o cerere de ordonanta presedintiala prin care vremelnic - pana la solutionarea fondului/- sa nu-i fie desfacut contractul de munca . Exista posibilitatea ca prin aceasta procedura salariatul sa aiba castig de cauza si sa obtina vremelnic o decizie judecatoreasca prin care unitatea sa nu-i desfaca unilateral contractul de munca pana la solutionarea fondului ?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:33, 13 August 2009
Nu va fi admisa o asemenea cerere de ordonanta presedintiala ... Pe lângă condiţiile generale care trebuie să existe în cazul oricărei forme concrete care intră în conţinutul acţiunii civile, admisibilitatea ordonanţei preşedinţiale presupune şi îndeplinirea anumitor condiţii speciale, care se desprind din art. 581 alin. 1 c.proc.civ..
Potrivit acestui articol, instanţa va putea să ordone măsuri vremelnice, în cazuri grabnice, pentru păstrarea unui drept care s-ar păgubi prin întârziere, pentru prevenirea unei pagube iminente şi care nu s-ar putea repara, precum şi pentru înlăturarea piedicilor ce s-ar ivi cu prilejul unei executări.
de regula nu sunt admise ordonantele presedintiale in litigii de munca... adesea ma lovesc de remarca judecatorului..."poate sa-si caute de munca si in alta parte, la alta firma"...
In speta, nu este admisibila aceasta ordonanta intrucat deja exista pe fond un litigiu avand ca obiect contestarea deciziei de incetare a raportului de munca sau de serviciu .

Instanta nu poate obliga pe angajator sa nu concedieze , ci doar are calitatea de a constata daca decizia de concediere este sau nu legala.
stimate domn bukinst

nu inteleg f bine pentru ce motiv a fost dispusa desfacerea contractului de munca. acolo, la inceput ati specificat "prin pensionare"
daca este asa, atunci unde este neregula. exista 2 variante la care ma gindesc, avand in vedere ca nu ne-ati dat prea multe detalii:
1 - ati solictat, prin cerere adresata angajatorului, intocmirea actelor necesare pentru pensionare, si atunci angajatorul v-a desfacut contractul d emunca fara sa astepte emiterea deciziei de pensionare de catre casa de pensii?
daca este asa, angajatorul se afla in culpa intrucat incetarea contractului de munca se face la data comunicarii deciziei de pensionare (art. 56 lit. d) din codul muncii)
2 - nu ati solicitat pensionarea, desi indepliniti conditiile, si atunci angajatorul a incetat contractul de munca?
daca este asa, atunci angajatorul are dreptul legal de incetare a raporturilor de munca (art. 61 lit. e) din codul muncii)

daca se poate sa ne lamuriti, poate vom gasi raspunsul corect ptr dvs.
Cred ca topicul se refera la admisibilitatea unei ordonante presedintiale intr-un litigiu de munca avand ca obiect contestarea deciziei de concediere ... si nicidecum cum s-a dispus concediere in baza art.56 lit.d sau a art.61 lit.e C.mun. :)
Temeiurile de incetare nu are nicio tangenta cu admisibilitatea unei asemenea cereri ... cred ca este mult mai bine sa dam raspunsurile concrete la speta decat sa punem intrebari care nu au legatura cu topicul deschis.
Ultima modificare: Joi, 13 August 2009
Cornel Vasile, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Ordonanta presedintiala andapopa andapopa Va rog sa imi dati sfaturile necesare: Pentru ordonanta presedintiala trebuiesc indeplinite anumite conditii ca sa pot apela la ea?De ce altii apeleaza la ... (vezi toată discuția)
Ordonanta presedintiala evacuare Gratiela Ratiu Gratiela Ratiu As dori sprijin(si multumesc anticipat) pentru a vedea ce se poate face in urmatoare situatie: O familie a locuit intr-un imobil inchiriat de la Rial. ... (vezi toată discuția)
Inadmisibilitate ordonanta presedintiala in cazul neplatii concediului medical marianna marianna De ce ce este inadmisibila, o cerere pe Ordonanta de Urgenta(pe codul muncii),... privind neplata indemnzitatiei de concediiu medical? (vezi toată discuția)