avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 966 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... munca la negru - penalitati
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

munca la negru - penalitati

Buna seara!

Imi poate spune cineva daca exista penalitati pentru munca la negru pentru angajator si/sau angajat? Daca exista, care sunt legile care reglementeaza penalitatile?

Am citit undeva ca munca la negru e infractiune, dar n-am inteles prea bine.

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:15, 20 Iulie 2011
Normal ca se savarseste infractiunea de evaziune fiscala prin neplata taxelor si impozitelor aferente salariului !B-)
1. Din Codul muncii:
Art. 276. - (1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
e) primirea la munca a persoanelor fara incheierea unui contract individual de munca, potrivit art. 16 alin. (1), cu amenda de la 1.500 lei la 2.000 lei pentru fiecare persoana identificata, fara a depasi valoarea cumulata de 100.000 lei.” (O.U.G. nr. 65/2005)
(2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.

2. Faceti o sesizare la ITM si...se rezolva!
dancosma a scris:

Buna seara!

Imi poate spune cineva daca exista penalitati pentru munca la negru pentru angajator si/sau angajat? Daca exista, care sunt legile care reglementeaza penalitatile?

Am citit undeva ca munca la negru e infractiune, dar n-am inteles prea bine.

Va multumesc!

Conform prevederilor Legii nr.130/1999 privind unele măsuri de protecţie a persoanelor încadrate în muncă, constituie infracţiune şi se sancţionează cu închisoare de la 1 la 2 ani sau cu amendă penală fapta persoanei care în mod repetat utilizează persoane care desfăşoară activităţi salarizate, fără respectarea dispoziţiilor legale ce reglementează încheierea contractului individual de muncă.
Răspunderea penală, revine, după caz, directorului, directorului executiv, administratorului, reprezentantului legal al angajatorului-persoană juridică, respectiv altei persoane împuternicite de către angajatorul-persoană juridică, angajatorului-persoană fizică ori reprezentantului legal sau altei persoane împuternicite de către angajatorul-persoană fizică.
freeelis a scris:
Conform prevederilor Legii nr.130/1999 privind unele măsuri de protecţie a persoanelor încadrate în muncă, constituie infracţiune şi se sancţionează cu închisoare de la 1 la 2 ani sau cu amendă penală fapta persoanei care în mod repetat utilizează persoane care desfăşoară activităţi salarizate, fără respectarea dispoziţiilor legale ce reglementează încheierea contractului individual de muncă.
Răspunderea penală, revine, după caz, directorului, directorului executiv, administratorului, reprezentantului legal al angajatorului-persoană juridică, respectiv altei persoane împuternicite de către angajatorul-persoană juridică, angajatorului-persoană fizică ori reprezentantului legal sau altei persoane împuternicite de către angajatorul-persoană fizică.

Inteleg ca infractiunea il priveste exclusiv pe angajator. Angajatul nu este in niciun fel complice.

:offtopic: Cool! :D
1. Salariatul nu are nici o vina ca angajatorul incalca legea.
2. Un fel de complice a fost salariatul care a admis sa lucreze "la negru", dar legea nu face aceasta distinctie deoarece Codul muncii precizeaza clar ca sarcina intocmirii contractului individual de munca revine angajatorului si nu salariatului.
3. Asa ca stati linistit!

Alte discuții în legătură

Recuperare bani pe zilele muncite xtreme27 xtreme27 Salut. Am lucrat la un patron care are firma de constructii pentru 3 zile. Din motive personale nu am mai mers la el deoarece am aflat de la alte persoane ca ... (vezi toată discuția)
Munca la negru JaredNor JaredNor Buna ziua. As dori sa stiu ce penalizari exista pentru un angajat ce munceste la negru mai bine de 2 3 ani ( sau stiu eu.. 10 ? ), el neavand un venit sigur pe ... (vezi toată discuția)
Neplatit si fara contract de munca marius20040 marius20040 Prin inchiderea firmei unde am fost angajat am primit indemnizatia de somaj.Ulterior am fost chemat din nou la munca de angajator cu conditia ca imi vor face ... (vezi toată discuția)