avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 768 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Munca la negru
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Munca la negru

Buna ziua. As dori sa stiu ce penalizari exista pentru un angajat ce munceste la negru mai bine de 2 3 ani ( sau stiu eu.. 10 ? ), el neavand un venit sigur pe luna, si fiind la " mila " angajatorilor diversi ( din strainatate sau nu) . Atat din punct de vedere al ITC-ului cat si din punctul de vedere al ANAF-ului . Multumesc anticipat !
Cel mai recent răspuns: JaredNor , utilizator 20:09, 19 Noiembrie 2013
Munca la negru pe teritoriul Romaniei este considerata contraventie si sanctionata cu amenda de catre ITM, conform art.260 alin.1 lit.e si f.
Astfel:
art.260 C.mun.
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
....
e) primirea la munca a pana la 5 persoane fara incheierea unui contract individual de munca, potrivit art. 16 alin. (1), cu amenda de la 10.000 lei la 20.000 lei pentru fiecare persoana identificata;
f) prestarea muncii de catre o persoana fara incheierea unui contract individual de munca, cu amenda de la 500 lei la 1.000 lei;
.....
(2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.

In anumite situatii, munca la negru este considerata infractiune.
art.264 C.mun.
...
(3) Constituie infractiune si se sanctioneaza cu inchisoare de la unu la 2 ani sau cu amenda penala primirea la munca a mai mult de 5 persoane, indiferent de cetatenia acestora, fara incheierea unui contract individual de munca.
....

Munca la negru este o forma tipica de evaziune fiscala - fapta care poate fi constatata si sanctionata de ANAF - , prin aceasta eludandu-se plata impozitelor pe salarii si mai ales a contributiilor sociale asupra fortei de munca (pentru asigurarile de pensii, de sanatate si de ajutor de somaj).
Multumesc pentru raspuns. Ok am inteles . Din partea ITM-ului ar fi o amenda intre 500 lei si 1000 lei, iar ANAF-ul considera munca la negru evaziune fiscala, din cate stiu evaziunea fiscala poate fi sau nu infraciune, as dori sa stiu daca este considerata infractiune munca la negru de catre ANAF, si ce pedepse sanctiuni/amenzi ar exista teoretic
In sarcina angajatului, munca la negru nu poate fi retinuta ca infractiune de evaziune fiscala.
Multumesc mult pentru raspunsuri !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sanctiuni lipsa contract de munca Costica33 Costica33 Ce pateste o persoana juridica care are la munca zilnic un angajat fara contract de munca? (vezi toată discuția)
Sanctionarea contraventionala a salariatilor lstincu lstincu In cazul in care s-a prestat munca ”la negru”, iar angajatorul a fost amendat de ITM, exista OBLIGATIA sau POSIBILITATEA inspectorilor de a sanctiona si ... (vezi toată discuția)
Cum pot denunta pe cineva care foloseste munca la negru sarut sarut cum pot denunta o persoana care nu plateste oamenii la munca si se lucra la negru (vezi toată discuția)