avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 438 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... termen intrunire comisie de disciplina
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

termen intrunire comisie de disciplina

Exista un termen maxim de la intocmirea referatului de sesizare sau dispunerea cercetarii disciplinare in care comisia de disciplina sa se intruneasca pentru a realiza cercetarea disciplinara?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:38, 16 Mai 2016
Da si nu :)
Legea nu prevede un astfel de termen intre referat / dispunere cercetare / tinerea sedinteti / emiterea minutei de sedinta etc. Dar abaterile disciplinare care s-au petrecut cu mai mult de 6 luni in urma nu mai pot fi sanctionate.
Cu alte cuvinte, daca in partea de organizare nu va incadrati in 6 luni de la data savarsirii abaterii, nu mai putetis sanctiona.

p.s. Vorbesc de norma generala, ma astept ca in anumite domenii specifice sa avem reguli particulare (functionari publici, invatamant, etc.)
Angajatorul dispune aplicarea sanctiunii disciplinare printr-o decizie emisa in forma scrisa, in termen de 30 de zile calendaristice de la data luarii la cunostinta despre savarsirea abaterii disciplinare, dar nu mai tarziu de 6 luni de la data savarsirii faptei.

Sub aspectul naturii juridice, termenul de 30 de zile este de prescripţie, iar termenul de 6 luni este de decădere.
Daca ne gandim putin, o fapta mai mult sau mai putin grava trebuie cercetata de indata de la sesizare.
Asimiland putin fortat, pana si sanctiunile pe care trebuie sa le aplice politia soferilor trebuiau comunicate in termen de 30 de zile, acum s-a majorat la 60 de zile probabil ptr ca nu aveau timp sa completeze procese verbale.
In cazul sesizarii incalcarii unor obligatii sau reguli din RI/Codul muncii sau producerii unui prejudiciu angajatorului nu cred ca termenul de 6 luni este un termen acceptabil.
De exemplu, doi angajati se iau la bataie in incinta firmei, asteptam maximum 6 luni pentru a se realiza cercetarea?
In cazul prezentat s-a dispus efectuarea cercetarii disciplinare dar se amana nejustificat intrunirea comisiei pentru realizarea cercetarii.
Intrebarea viza acest aspect, poate nu am exprimat-o eu cum trebuie intrebarea, de la dispunerea cercetarii care este termenul maxim in care comisia trebuie sa se intruneasca?

@freeelis, angajatorul poate dispune aplicarea sanctiunii in termen de 30 de zile dar numai in baza raportului intocmit de CD in urma cercetarii.

Daca CD nu s-a intrunit si nu a cercetat sesizarea intr-un termen x (necunoscut) de la dispunerea cercetarii, cum se procedeaza in acest caz?
Ultima modificare: Luni, 16 Mai 2016
cyan, moderator
1. Cunosc de cand incepe sa curga termenul de 30 de zile pentru angajator .
In interpretarea si aplicarea art. 252 alin. (1) din Codul muncii, republicat, momentul de la care incepe sa curga termenul de 30 de zile calendaristice pentru aplicarea sanctiunii disciplinare este data inregistrarii raportului final al cercetarii disciplinare prealabile la registratura unitatii.

2. Este problema angajatorul daca nu incepe procedura cercetarii disciplinare in interirul celor 6 luni , deoarece dupa expirarea celor 6 luni nu mai este indreptatit a mai aplica vreo sanctiune.

3. Termenul de 6 luni este un termen destul de acceptabil , nu pot sa cred ca o cercetare disciplinara poate dura mai mult sau cativa ani.
A fost mai mult o interpretare personala si in niciun caz o atentionare ca nu ati cunoaste de cand curge termenul de 30 de zile. Nu am am avut aceasta intentie. :sorry:

Din cate inteleg termenul maxim in care se poate atat cerceta sesizarea cat si dispune sanctionarea este de 6 luni iar pentru ca sanctionare sa fie legala este necesar ca raportul final al cercetarii disciplinare sa fie inregistrat cel tarziu cu 30 de zile inainte de expirarea termenului de 6 luni.

Alte discuții în legătură

Angajatul va mai putea fi sancționat ? sau nu ? oanaportar oanaportar Bună ziua ! Un angajat a fost trimis spre cercetare disciplinară. În Codul Muncii - Art. 252 - se spune că: (1) Angajatorul dispune aplicarea ... (vezi toată discuția)
Termen aplicare sanctiune disciplinara de catre angajator Cornel  Vasile Cornel Vasile Decizia ICCJ nr. 16/2012 a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 817 din 5 decembrie 2012, prin care se admite recursul in interesul legii inaintat de ... (vezi toată discuția)
Prescrierea abaterii disciplinare - termen? alex_bis alex_bis Buna ziua, Potrivit Codului Muncii, art.252 alin (1) - Angajatorul dispune aplicarea sanctiunii disciplinare printr-o decizie emisa in forma scrisa, in ... (vezi toată discuția)