avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 2006 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Sancționarea angajatului
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Sancționarea angajatului

Buna ziua,
Se da ziua de 16 august, am fost anunțat că ca am comis o greșală si ca voi fi sancționat. Pe data de 17 am primit convocatorul si tot pe 17 august am dat nota explicativă. Ar trebui să primesc răspunsul în 30zile ?! Am citit în codul muncii ca ar fi trebuit să primesc răspuns în 30 zile de când s-a început cercetarea sau 5zile de când s-a luat decizia de penalizare. (Așa am înțeles din ce am citit). Daca îmi vine decizia e în regulă daca o semnez (vreau sa contest în judecată)?
Cele 30 zile sunt lucrătoare sau calendaristice?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:52, 18 Septembrie 2017
Codul Muncii
Art. 252
(1) Angajatorul dispune aplicarea sanctiunii disciplinare printr-o decizie emisa in forma scrisa, in termen de 30 de zile calendaristice de la data luarii la cunostinta despre savarsirea abaterii disciplinare, dar nu mai tarziu de 6 luni de la data savarsirii faptei.
.....

In acest sens, prin Decizia ICCJ nr. 16/2012 a ICCJ, publicata in Monitorul Oficial nr. 817 din 5 decembrie 2012, s-a decis : "In interpretarea si aplicarea art. 252 alin. (1) din Codul muncii, republicat, momentul de la care incepe sa curga termenul de 30 de zile calendaristice pentru aplicarea sanctiunii disciplinare este data inregistrarii raportului final al cercetarii disciplinare prealabile la registratura unitatii."

Decizia de sanctionare poate fi contestata de salariat la Tribunalul in raza caruia are domiciliul in termen de 30 de zile calendaristice de la data comunicarii.

Dvs doar semnati ca ati primit un exemplar de pe decizie ... semnatura dvs nu inseamna ca sunteti de acord cu decizia respectiva.
"momentul de la care incepe sa curga termenul de 30 de zile calendaristice pentru aplicarea sanctiunii disciplinare este data inregistrarii raportului final al cercetarii disciplinare prealabile la registratura unitatii."
Prin raport final se poate înțelege convocatorul prin care mi se aducea la cunoștință faptul că am abaterea sau raportul final se înregistrează după ce s-a analizat si punctul meu de vedere din nota explicativă?! Multumesc!
Se intelege raportul sau procesul verbal incheiat de comisia de disciplina dupa finalizarea cercetarii disciplinare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cercetare disciplinara Kawasaki Kawasaki Buna ziua, sunt cercetat disciplinar, cui ma pot adresa pentru a afla in ce stadiu se afla \"cercetarea disciplinara\" deoarece șefii se cam fac ca ploua. (vezi toată discuția)
Cercetare disciplinara care dureaza de doua luni aida33 aida33 Angajatorul ia cunostinta de o posibila abatere disciplinara , in baza unei sesizari inregistrate in 06.08.108, , emite decizia de convocare a comisiei de ... (vezi toată discuția)
Prescrierea abaterii disciplinare - termen? alex_bis alex_bis Buna ziua, Potrivit Codului Muncii, art.252 alin (1) - Angajatorul dispune aplicarea sanctiunii disciplinare printr-o decizie emisa in forma scrisa, in ... (vezi toată discuția)