avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 574 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită cheltuieli executare
Discuție deschisă în Executare silită

cheltuieli executare

Poate fi pus in executare procesul verbal emis de executor cu privire la cheltuielile de executare in lipsa incuviintarii date de instanta de executare, cf OUG 42/2009?
Cel mai recent răspuns: holiday , utilizator 15:21, 20 August 2009
in oipinia mea oug 42/2009 a adus unele clarificari in ce priveste executarea silita a unor acte ce purtau titluatura de titluri executorii conferita de anumite acte normative, altele decat codul de procedura civila.
In schimb procesul verbal de stabilire a cheltuielilor de judecata este cu totul altceva si nu este nevoie de incuviintarea data de instanta
In tot cursul executarii silite, executorul judec este obligat sa aiba rol activ staruind prin toate mijloacele admise de lege pentru realizarea integrala si cu celeritate a obligatiei prevazute in titlul executoriu, cu respectarea dispozitiilor legii,a drepturilor partilor si acelorlalte persoane interesate.
In situatia prevazuta de art.371 ind.7 alin .2 executorul judecatoresc este dator sa puna in vedere partii sa isi indeplineasca de indata obligatia de avansare a cheltuielilor de executare.
In conformitate cu disp.art 371 ind.7 alin2 Cod.proc.civ „ Cheltuielile ocazionate cu efectuarea executarii silite sunt in sarcina debitorului urmarit,afara de cazul cand creditorul a renuntat la executare,sau daca prin lege se dispune altfel. Odata cu modificarea prev in OUG 42/2009 obligatia de plata a cheltuielilor efectuate cu exec silita este mentionata in procesul verbal al executorului judecatoresc. Somatia facuta de catre executor va face referire si cu privire la cuantumul cheltuielilor de executare.Aceste chelt de exec putand fi contestate la fel ca si contestatia la exec.
In cererea de incuviintare a exec silite nu este necesara solicitarea privind obligarea debitorului la plata cheltuielilor de executare, acesta obligare a debitorului privind achitarea si a cheltuielilor de executare este mentionata in dispozitiile cod.proc.civ mai sus amintite., si in baza acestora debitorul este obligat la plata.Instanta incuviintand executarea silita nu face mentiune asupra chelt privind exec silita mai precis onorariul de exec judecatoresc. ATENTIE ! iL PUTETI CONTESTA

Da, poate fi pus in executare.
Multumesc pt raspuns.
Cf. OUG 42/2009, punerea in executare a oricarui titlu executoriu (inclusiv procesul verbal de cheltuieli!!) necesita incuviintarea prealabila a instantei (lg nu distinge intre diferite titluri executorii !).Este adevarat ca, c.pr.civ. prevede ca debitorul va fi tinut sa plateasca si cheltuielile de executare, dar nu in orice conditii!!
Ca in cazul oricarui titlu executoriu, si punerea in executare a procesului vb de chelt este supusa incuviintarii prealabile date de instanta de executare.
Cheltuielile de executare sunt avansate de creditor, iar sumele din pr vb tb justificate cu docum prezentate de partea care le solicita.
Altfel, executorul emite cate pr vb vrea si le executa pe toate! - caz concret!!! Si asta dupa ce a fost recuzat!X-(
Probabil ca in formularea actuala, lg nemultumeste pe multi, dar nu putem ignora o lege in vigoare doar pt ca procedura instituita este prea "complicata"! , respectiv, e mai simplu sa pun in executare un titlu executoriu emis de executor fara incuviintarea executarii!! B-)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Lipsa incuviintare si investire bilet la ordin karmelika karmelika Buna ziua! In anul 2007 am inceput executarea silita a unui debitor in baza unui bilet la ordin. Potrivit legislatiei de la acea data BO nu a fost investit cu ... (vezi toată discuția)
Executare leasing Cent Cent Am inteles din discutiile cu prieteni ca s-a schimbat sau ca urmeaza sa se schimbe legislatia si ca firmele de leasing vor avea nevoie de o sentinta pt a face ... (vezi toată discuția)
Unde gasim model de cerere de incuviintare a executarii silite petrans petrans am nevoie de o astfel de cerere pentru un debitor ce nu a platit nici dupa dispunerea judecatoreasca definitiva (vezi toată discuția)