Sotia a nascut pe 7 martie, i s-a spus ca nu poate lua CCC ca nu are 12 luni consecutive de munca ca a avut o pauza de cateva luni intre job-uri a luat pre/post natal care se termina pe 5 iunie iar eu ca tata ma gandeam sa iau CCC-ul dar acum am observat ca in noua lege se schimba si regula lunilor lucrate la 12 luni in ultimii 2 ani ceea ce ea are. Asta inseamna ca daca in luna iunie isi ia fara plata pana la 1 iulie iar la 1 iulie depune dosarul pentru CCC poate fi valabila si la ea legea ?
Daca solicita CCC incepand cu 1 iulie va putea beneficia de acest concediu si de indemnizatia aferenta daca in cele 24 de luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii) are 12 luni de venituri din salarii sau perioade asimilate (somaj indemnizat, concedii medicale etc.).
Cred ca ar fi mai bine sa intrebati la ANPIS, intrucat la data intrarii in vigoare a noilor prevederi , sotia dvs nu se afla in CCC sau in plata stimulentului de insertie.
1. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, asa cum a fost modificata de Legea 66/2016:
Art. 2
(1) Persoanele care, in ultimii doi ani anteriori datei nasterii copilului, au realizat timp de cel putin 12 luni venituri din salarii si asimilate salariilor, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara.
(2) Indemnizatia lunara prevazuta la alin. (1) se stabileste in cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului, si nu poate fi mai mica de 85% din cuantumul salariului minim brut pe tara garantat in plata.
...
2. - Nu se precizeaza daca nasterea trebuie sa aiba loc inainte sau dupa 1 iulie 2016.
- S-ar putea Normele de aplicare modificate sa aduca lamuriri.
Legea nu este inca in vigoare si nu are efect retroactiv , potrivit art.15 alin.2 din Constitutia Romaniei, decat pentru persoanele aflate in CCC sau in plata stimulentului de insertie.
Legea 66/2016
dani1190
buna ziua.lucrez de 11 luni si urmeaza sa nasc.vreau sa stiu daca ma incadrez cu noua lege.fiindca dupa vechea lege trebuia sa am 12 luni lucrate din ultimul ... (vezi toată discuția)