avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1084 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... stimulent insertie/indemnizatie
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

stimulent insertie/indemnizatie

Buna ziua.Am cateva intrebari legate de stimulentul de insertie si indemnizatiaa pt cresterea copilului,dupa noua lege.

In prezent primim stimulent de insertie pana la 2 an,dar am inteles ca din oficiu va fi prelungit la 3 ani.In ce conditii,si ce acte sunt necesare pentru a putea beneficia de stimulent pana la 3 ani?

Stimulentul de insertie se primeste si pt al doilea copil?

In cazul in care ma angajez 4 ore,si indeplinesc cele 12 luni lucrate,pot beneficia de indemnizatie?si cat ar fi aceasta?

Daca stimulentul de insertie pt primul copil este luat de sotul meu,eu as avea dreptul la indemnizatie pt al doilea copil?si in ce conditii?

Va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 14:05, 19 Iulie 2016
1. Legea 66/2016
Art. II.
Prezenta lege intră în vigoare la data de 1 iulie 2016.

Art. III.
(1) Pentru persoanele care, la data intrării în vigoare a prezentei legi, beneficiază de concediul şi indemnizaţia pentru creşterea copilului, de concediul fără plată sau de stimulentul de inserţie reglementate de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, aprobată cu modificări prin Legea nr. 132/2011, cu modificările şi completările ulterioare, modificările aduse prin prezenta lege se aplică după cum urmează:
......

c) pentru persoanele aflate în plata stimulentului de inserţie, indiferent de opţiunea de concediu exprimată iniţial, şi care nu se află în situaţia prevăzută la lit. a), prelungirea perioadei de acordare a stimulentului până la împlinirea de către copil a vârstei de 3 ani, respectiv 4 ani, în cazul copilului cu handicap, se face din oficiu.

Asadar,


2. In cazul in care ma angajez 4 ore,si indeplinesc cele 12 luni lucrate,pot beneficia de indemnizatie?si cat ar fi aceasta?


Acordarea indemnizatiei pentru CCC nu este conditionata de durat timpului de munca , norma intreaga sau timp partial.

Indemnizaţia lunară se stabileşte în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului şi nu poate fi mai mică de 85% din cuantumul salariului minim brut pe ţară garantat în plată.(n.m. , 1063 lei).

Asadar, pentru persoanele aflate în plata stimulentului de inserţie, la data de 1iulie 2016, indiferent de opţiunea de concediu exprimată iniţial, prelungirea perioadei de acordare a stimulentului până la împlinirea decătre copil a vârstei de 3 ani, respectiv 4 ani, în cazul copilului cu handicap, se face din oficiu.
crisana a scris:
In prezent primim stimulent de insertie pana la 2 an,dar am inteles ca din oficiu va fi prelungit la 3 ani.In ce conditii,si ce acte sunt necesare pentru a putea beneficia de stimulent pana la 3 ani?

Stimulentul de insertie se primeste si pt al doilea copil?

Daca stimulentul de insertie pt primul copil este luat de sotul meu,eu as avea dreptul la indemnizatie pt al doilea copil?si in ce conditii?


1. Daca prelungirea se face din oficiu numai este nevoie de alte acte.

2. Stimulentul de insertie pentru al doilea copil se primeste dupa ce inceteaza plata stimulentului de insertie pentru primul copil.

3. - Nu se platesc doua stimulente de insertie in acelasi timp chiar daca unul este solicitat de mama iar celalalt de tatal copilului.
- Pentru un raspuns oficial va puteti adresa ANPIS, pe: www.prestatiisociale.ro/contact

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Stimulent de insertie pana la implinirea varstei de trei ani Dana2112 Dana2112 Buna ziua, Am un copil de 2 ani si jumatate. Am obtinut venuturi impozitabile cand acesta avea 11 luni. Deci indeplinesc conditiile de mai ... (vezi toată discuția)
Stimulent de insertie IrinaMisu IrinaMisu Mi-am reluat activitatea profesionala, dupa concediu de crestere copil, in 2015 inainte de implinirea varstei de 1 an a copilului meu. De atunci, pana in ... (vezi toată discuția)
Cresterea indemnizatiei BobuL BobuL Buna ziua ! Am citit pe o postare Avocatnet ca de la 1 iulie creste indemnizatia pt. cresterea copilului pana la 2 ani, si daca minima acum este de 600 lei, ... (vezi toată discuția)