avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 958 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cum se imparte mostenirea in cazul decesului unuia ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cum se imparte mostenirea in cazul decesului unuia dintre parinti

Buna ziua!
As dori sa va intreb cum se va imparti mostenirea din partea tatalui meu decedat intre mine , cei doi frati ai mei si mama.
Intreb pt ca eu,sotul, fiica, unul dintre frati si mama locuim in casa parinteasca, dar avem o sora vitrega cu domiciliu in Canada(pe care noi si tatal nostru am vazut-o pe 3 ori in 20 de ani) care nu vrea sa ne vanda partea ei.
Precizez ca inca nu am dezbatut mostenirea, ea nefiind in tara.
Alta intrebare ar fii daca copilul meu are drept la mostenire din partea bunicului sau.
Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 16:58, 17 Mai 2016
Art. 975

Dreptul de moştenire al descendenţilor

(1) Descendenţii sunt copiii defunctului şi urmaşii lor în linie dreaptă la nesfârşit.

(2) Descendenţii defunctului înlătură moştenitorii din celelalte clase şi vin la moştenire în ordinea proximităţii gradului de rudenie. Dispoziţiile art. 964 alin. (2) se aplică în mod corespunzător.

(3) În concurs cu soţul supravieţuitor, descendenţii defunctului, indiferent de numărul lor, culeg împreună trei sferturi din moştenire.

(4) Moştenirea sau partea din moştenire care li se cuvine descendenţilor se împarte între aceştia în mod egal, când vin la moştenire în nume propriu, ori pe tulpină, când vin la moştenire prin reprezentare succesorală.


Detalii: [ link extern ]


copiii dvs. nu il pot mosteni pe bunicul lor, deoarece dvs. sunteti in viata si aveti prioritate.
Daca bunurile au fost cumparate in comun cu mama , jumatate din valoarea fiecarui bun ii apartine mamei de drept si numai jumatate intra in masa succesorala, iar din aceasta jumatate, mama mosteneste 1/4.
Daca luam ca ex o valoare a bunurilor 20 mii lei, 10 mii se vor imparti intre mostenitori 2500 ia mama si 7500 se imparte la 4 daca sunteti 4 copii sau 3 daca sunteti 3 ca nu prea am inteles..
Nu prea aveti interes sa incepeti dvs un proces de dezbatere succesoara si partaj, lasati-o pe ea , pana atunci strangeti bani de sulata ca partea ei e mica.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune Ksapul Ksapul Am un prieten caruia i-a decedat tatal. Dupa decesul tatalui sau nu a facut succesiune (mama sa traieste si mai are un frate). Ar vrea sa stie ce parte ii ... (vezi toată discuția)
Dreptul la mostenire mary222 mary222 Buna ziua .As avea si eu o intrebare:tatal meu a decedat si casa si pamantul sunt pe numele lui.in urma lui a ramas mama,eu, fratele meu si un frate vitreg,As ... (vezi toată discuția)
Mostenire marusca marusca Daca sint nu mai sint cetatean roman pot dobindi la succesiunea parintilor mei terenul lor din Romania? Sau ii ramine doar sora mea. Mama e decedata in 1995 si ... (vezi toată discuția)