avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1110 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu de maternitate si indemnizatie crestere copil ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu de maternitate si indemnizatie crestere copil pentru angajata la mai multe firme

Buna ziua,
Sunt insarcinata in 10 saptamani si am contracte individuale de munca la mai multe firme. La o firma am program full time si la 5 firme am program de 2 ore. Cum se va proceda in momentul in care voi intra in concediu de maternitate? Din cate am inteles, concediul medical in original va merge la firma la care am program intreg, iar la celelalte se va atasa o copie a acestuia pentru a putea fi introdus. Apoi firma isi poate recupera banii cu o simpla copie de la casa de sanatate? Nu stiu sigur cat este de corect.
A doua mea problema: in momentul cand voi depune dosarul pentru indemnizatia pentru cresterea copilului voi depune la dosar cele 5 adeverinte de venit. Poate exista varianta sa nu se aprobe toate si sa mi se dea o indemnizatie mai mica decat 85% din suma salariilor mele? Este cineva care a intalnit o asemenea situatie? Cum a rezolvat-o?
Multumesc mult!
Cel mai recent răspuns: DinuX , utilizator 12:22, 20 Mai 2016
Trebuie sa depuneti certificate medicale la toti angajatorii. Fiecare dintre ei va va plati indemnizatia aferenta, pe care o va recupera ulterior de la casa de sanatate.

Normele de aplicare a OUG nr. 158/2005:

ART. 72
(1) Pentru persoana care se aflã în douã sau mai multe situaţii dintre cele prevãzute la art. 1 alin. (1) lit. A şi B din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 158/2005, aprobatã cu modificãri şi completãri prin Legea nr. 399/2006 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi care desfãşoarã activitatea la mai mulţi angajatori, la fiecare fiind asiguratã conform acestei ordonanţe de urgenţã, indemnizaţiile se calculeazã şi se plãtesc, dupã caz, de fiecare angajator. În aceastã situaţie primele douã exemplare originale ale certificatului de concediu medical se prezintã spre calcul angajatorului la care asiguratul are venitul cel mai mare, iar la celãlalt/ceilalţi angajator/angajatori se prezintã cele douã exemplare în copii certificate de cãtre medicul prescriptor.
(2) Pe copiile certificate se va înscrie «Conform cu originalul» şi se va aplica ştampila unitãţii, parafa şi semnãtura medicului prescriptor, precum şi, dupã caz, parafa şi semnãtura medicului şef de secţie, în cazul concediului medical acordat la externare pentru o perioada mai mare de 7 zile.

(3) Angajatorii plãtitori au obligaţia respectãrii prevederilor art. 1.

Indemnizatia pentru concedii medicale se calculeaza astfel:
- se aduna veniturile brute realizate in cele 6 luni anterioare (inclusiv indemnizatii CM)
- se aduna numarul de zile lucratoare din cele 6 luni in care a lucrat sau a avut CM (zilele lucratoare din luna, fara concedii fara plata, absente nemotivate)
- se calculeaza media zilnica prin impartirea total venituri / total zile (cu 2 zecimale)
- indemnizatia = media zilnica x nr.zile lucratoare incluse in perioada de pe certificatul medical x procentul stabilit in functie de codul de indemnizatie (le gasiti pe versoul certificatului)

Normele de aplicare a OUG nr. 158/2005:
ART. 74
Cuantumul indemnizaţiilor de asigurãri sociale de sãnãtate este egal cu produsul dintre media zilnicã şi procentele prevãzute de lege, multiplicat cu numãrul de zile lucrãtoare din concediul medical, astfel:
Ci = Mzbci x .... % x NZLCM,
în care:
- Ci = cuantumul indemnizaţiilor de asigurãri sociale de sãnãtate;
- Mzbci = media zilnicã a bazei de calcul al indemnizaţiilor de asigurãri sociale de sãnãtate;
- NZLCM = numãrul de zile lucrãtoare din concediul medical.

Exemplul nr. 2
──────────────────────────────────────────────────
luna 1 2 3 4 5 6
V 500 500 500 125+281 500 500
NZ 21 19 21 20*) 21 20
──────────────────────────────────────────────────
*) În luna a 4-a persoana a avut 15 zile de concediu medical pentru care a primit 281 lei reprezentând indemnizaţie de asigurãri sociale de sãnãtate, respectiv 5 zile pentru care s-a achitat contribuţia (125 lei).
în care:
NZ = numãrul de zile pentru care s-a achitat contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii, pe fiecare lunã din baza de calcul;
SUMĂ V = 5 x 500 lei + (125 lei + 281) lei = 2.906 lei;
NTZ = 21 + 19 + 21 + 20 + 21 + 20 = 122 de zile;
Mzbci = 2.906 lei : 122 = 23,8197 lei*);
.... % = 75% [conform art. 17 alin. (1) din OUG nr. 158/2005];
NZLCM = 22 de zile (concediu medical pe întreaga lunã);
Ci = Mzbci x .... % x NZLCM = 23,8197 lei x 75% x 22 = 393,0246 lei, rotunjit la 393 lei conform legii.

Codul fiscal:
ART. 42
În înţelesul impozitului pe venit, urmãtoarele venituri nu sunt impozabile:
a) ajutoarele, indemnizaţiile şi alte forme de sprijin cu destinaţie specialã, acordate din bugetul de stat, bugetul asigurãrilor sociale de stat, bugetele fondurilor speciale, bugetele locale şi din alte fonduri publice, inclusiv cele din fonduri externe nerambursabile, precum şi cele de aceeaşi naturã primite de la alte persoane, cu excepţia indemnizaţiilor pentru incapacitate temporarã de muncã. Nu sunt venituri impozabile indemnizaţiile pentru: risc maternal, maternitate, creşterea copilului şi îngrijirea copilului bolnav, potrivit legii;....

Indemnizatia de CCC se va calcula pe baza adeverintelor de venit depuse la dosar, eliberate de fiecare angajator in parte.
Va multumesc frumos pentru raspuns!
@car-men
Nu ati specificat daca cele 5 contracte sunt de cate de 2 ore sau 5 contracte insumand 2 ore.Orele sunt in cursul aceleiasi zile sau in cursul saptamanii? Pentru ca este important in formula de calcul a idemnizatiei.
Am un contract de 8 ore/zi si celelalte de 2 ore/zi.
Aveti grija sa figurati in Concediu Medical in acelasi timp la toate cele 5 firme. Noua ne-au taiat o parte din venituri la calculul indemnizatiei la un cim de 2 ore pt ca la serviciul de baza era in CM, iar acolo nu (putea sa lucreze de-acasa).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu medical alexmirc alexmirc Va rog sa-mi spuneti cum se plateste un concediu medical de 3 sau 5 zile ( nu stiu codul ) pentru un caz de gripa? Multumesc. (vezi toată discuția)
Calcul concedii medicale mateiadriana mateiadriana am un cm cod indemnizati 05 boli infectioase din grupa a cod 12, as vrea sa stiu cum se calculeaza ? (vezi toată discuția)
Calcul concediul medical Bouaru ionela Bouaru ionela Cum se plateste o fractura la picior cu codul 931 (vezi toată discuția)