avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 462 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Pensie de intretinere la final!
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Pensie de intretinere la final!

Buna ziua, am mai facut cateva thread-uri pe tema asta, pentru ca ma lupt de aproape 1 an de zile pentru o recalculare de pensie care in acelasi timp a fost sistata de parat, tatal meu de 8 luni de zile.

Inainte era simplu, aveam o sora vitrega ea primea 15 la suta eu 15 la suta. Cu trecerea anilor ea a terminat facultatea iar eu am inceput o Scoala Postliceala de Stat Sanitara fiind in anul 1. Acesta nu a mai vrut sa plateasca, m-am judecat cu el si am cerut si o recalculare cu aceasta ocazie.

Astazi a fost ultima sedinta, iar pana maine aflu si ce s-a hotarat in cazul meu, desi cred si sper ca o sa fie in favoare mea, mi-as dori sa stiu ce se poate face in cazul in care hotararea este defavorabila? Se poate face contestatie? Daca da, in cat timp va trebui sa fac o contestatie?

In cazul in care hotararea este in favoarea mea, cum il voi putea obliga sa plateasca retroactiv? Din ce mi-au mai raspuns pe acest forum, am inteles ca am 2 variante:

a) sa fac un proces penal impotriva lui si sa astept probabil inca un an de zile pana la solutionare.

b) sa angajez un executor si sa-l execut silit.

Daca angajez executor presupun ca pot sa cer cheltuieli de judecata nu?

De asemenea stiu ca este extrem de greu, dar el nu are pe numele lui decat o masina, caci casa trebuie judecata cu sora acestuia si nici nu cred ca se pune problema punerii sechestrului pe o casa care valoreaza mult mai mult decat cateva zeci de milioane cat are el sa-mi dea mie.

Dar mi-as dori sa stiu in cazul in care el nu are banii [aprox 50 de milioane vechi] se poate pune sechestru pe masina acestuia? E posibil asa ceva? Sau raman cu buzunarul rupt?

Multumesc anticipat!
Executarea silită reprezintă poprirea pe salariul/pensia părintelui debitor, până la 50% din venitul lunar.
Sechestru pe casă nu se poate face, decât pentru sume care depășesc 10.000 lei, mașina însă poate fi urmărită dacă mai are vreo valoare.
Pot fi recuperate sumele restante pentru ultimii 3 ani.

Taxele la executor reprezintă avansul pentru începerea procedurii de executare.
Hotărârea judecătorească poate fi atacată cu apel dacă e cazul.
Am inteles. Cat despre masina, este vorba de un Logan de prin 2010 cred, asupra valorii acesteia nu ma pot pronunta. El este la pensie, fost militar. Se poate poprii 50 la suta din veniturile acestuia? Eu stiam ca doar maxim 30 la suta.

De asemenea mi-as dori sa stiu daca se recalculeaza la 25 la suta iar inainte pensia era de 15 la suta, asta inseamna ca plata retroactiva a pensiei o va face la 25 la suta sau tot la 15 la suta?

Multumesc!
Dacă mai are pe cineva în întreținere, un alt copil elev/student/masterant..., se va împărți 33% : 2 = 16.50% de copil. Pentru un singur copil se va stabili maxim 25%, dar depinde de instanță, însă în general se hotărăște 25% dacă nu are și alte persoane în întreținere, și nu are el la rândul lui probleme de sănătate.
La dosar este tot ce a depus el în propria lui apărare, judecătorul va hotărî după probele din dosar.
Dacă este pensionar, va plăti după caz 25% sau 16% raportat la pensie.
Nu se calculează nimic retroactiv, când a fost 15/16% a fost legal și corect la timpul respectiv, orice schimbare o stabilește instanța și se aplică de la data introducerii acțiunii în instanță, dacă a intervenit schimbare de împrejurări.
Ultima modificare: Miercuri, 18 Mai 2016
Dapix, utilizator
Solutia pe scurt: Admite actiunea pentru stabilire pensie intretinere . Obliga pe parat la plata catre reclamanta ,a unei pensii lunare de întreţinere în cuantum de 500 lei lunar ,cu incepere de la data introducerii actiunii,14.10.2015 si pana la terminarea studiilor, dar nu mai tarziu de implinirea varstei de 26 de ani. Cu apel in 30 zile de la comunicare.Cererea de apel se va depune la Judecatoria Focsani.

Din pacate s-a dat cu apel deci el probabil ca va face apel. Ce se poate face in cazul asta? Se poate respinge un apel din lipsa de dovezi? De exemplu daca paratul face apel dar nu are nici o dovada, se va admite la dosar? Presupun ca dupa trebuie sa fac intampinare.

Dupa ce face apel iar eu intampinare si este din nou in favoarea mea, se va da iar apel 30 de zile sau imi da pur si simplu hotararea si pot sa ma duc la executor pentru a-mi putea recupera banii?

Asta ar insemna ca el are in momentul de fata datorii de aprox 40 de milioane vechi nu? In acest caz cu tot cu cheltuielile de judecate pe care le voi cere pentru executor, se poate pune sechestru pe masina daca el nu dispune de toata suma? Chiar nu as vrea sa astept 2 ani de zile pentru a-mi recupera banii, eu avand probleme de sanatate si datorii la intretinere ce trebuie rezolvate.
Octombrie e jumate de lună. Pentru lunile noiembrie-aprilie are datorie 3000 lei noi, LUNA MAI încă nu e scadentă să intre în calcul.
Mașina numai dacă o mai păstrează până la executare. Nici cu executarea nu e atât de simplu, trebuie să discutați cu el prima data, să-l notificați, și numai în cazul că nu plătește de bună voie aveți dreptul să apelați la executor.
Apel are dreptul să declare dacă are de adus critici instanței de fond. Hotărârea din apel este definitivă, și fără altă cale de atac.
Dacă formulează apel, trebuie să faceți întâmpinare, dacă nu apelează la calea de atac, după 30 de zile sentința devine definitivă.
Dacă între timp vinde mașina să o salveze de executare, ce faceți ? Veți aștepta să vă plătească eșalonat cu maxim 50% din pensie.
Ultima modificare: Vineri, 20 Mai 2016
Dapix, utilizator

Alte discuții în legătură

Despre ce cheltuieli e vorba în documentul de încheiere de executare silită pentru pensia de întreținere? leonardy44 leonardy44 Buna seara! as dori o lamurire ref la un document de incheiere-de executare silita ,pt pensie de intretinere; -,,la care se adauga cheltuieli de executare ... (vezi toată discuția)
Hotarare judecatoreasca privind pensia de intretinere DeaconeasaA DeaconeasaA Buna ziua! M-am judecat cu tatal copilului meu cu care nu sunt impreuna,pentru custodia si pensia de intretinere a minorului,proces ce s-a incheiat cu ... (vezi toată discuția)
Cerere apel ALBERTO58 ALBERTO58 Buna ziua! pentru a formula cererea de apel si suspendarea executarii pana la definitivarea solutionarii (in cazul unei pensii de intretinere),pot depune ... (vezi toată discuția)