1. Art. 117 C.mun. - Programul de muncă şi modul de repartizare a acestuia pe zile sunt aduse la cunoştinţă salariaţilor şi sunt afişate la sediul angajatorului.
Asadar, Codul muncii nu cere acordul sau consultarea salariaţilor pentru stabilirea programului de muncă şi a modului de repartizare a acestuia pe zile.
Insa daca modul de repartizare a acestuia pe zile este mentionat in c.i.m., angajatorul nu-l poate modifica decat cu acordul salariatului.
----In cim este prevazut program de munca l-v 10-18, in reg I este pe ture, adica cu zile de 12 ore si 6 ore, de l pana duminica.
In perioada in care am lucrat, am lucrat conform programului din Reg Intern.
Cum pot sa-mi asigur efectuarea programului din CIM fara ca acesta sa poata fi modificat?
Nu vreau sa ma trezesc in aceeasi situati, adica sa convenim in CIM un program si dupa doua zile sa-l modifice deoarece in RI este alt program
2. Cum difera c.i.m. fata de regulamentul intern in ceea ce priveste incetarea raportului de munca ?
- cim va fi trecut ca in cazul incetarii raportutilor de munca in primele 6 luni, indiferent din cauza cui( demodie, concediere, acord) sa primesc o suma de bani, care sa fie calculata in modul cum am specificat
- in reg intern doar in cazul concedierii fara a i se imputa nimic salariatului se acorda 2 salarii compensatorii. In cazul demisiei, acordului, cauza angajatului nu se acorda nimic
Se va respecta cim sau RI
Acordarea de salarii compensatorii este diferita de prima de angajare.
- e vorba de o anumita suma, nu salarii compensatorii care se va calcula in modul specificat
3. Prima de angajare se acorda indiferent de modul de incetare a c.i.m.
-nu e cazul
4. C.i.m. se completeaza cu prevederilereg.intern si ale c.c.m. aplicabil acolo unde este cazul.
- si daca cele doua difera? Care are intaietate?
- di daca cim prevede clauze in plus fata de ccm si RI? Se tine cont de ele?
5. Potrivit art.10 alin.8 din Legea nr.202/2002, la încetarea concediului de maternitate sau a concediului de creştere şi îngrijire a copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap, salariata/salariatul are dreptul de a se întoarce la ultimul loc de muncă sau la un loc de muncă echivalent, având condiţii de muncă echivalente şi, de asemenea, de a beneficia de orice îmbunătăţire a condiţiilor de muncă la care ar fi avut dreptul în timpul absenţei.
Asadar, persoana aflata in CC are dreptul sa revina la ultimul loc de munca avut inainte de intrarea in CCC sau la un loc de munca echivalent cu acesta ...Cu toate ca textul de lege nu reglementeaza expres si obligatia angajatorului de a va primi la munca la terminarea CCC, aceasta obligatia decurge dintr-unul din principiile dreptului civi, conform caruia, un drept subiectiv apartinând unui subiect de drept, de regula îi corespunde o obligatie altui subiect de drept (a celui de la care se pretinde sa savârseasca ceva). Altfel spus, dreptului persoanei de a reveni la locul de munca dupa terminarea CCC ii corespunde obligatia angajatorului de a va primi inapoi.
Reluarea activitatii se va face in baza aceluiasi contract individual de munca, angajatorul emitand o decizie de incetare a suspendarii c.i.m. si de reluare a activitatii.
In cazul in care s-a desfiintat locul de munca, angajatorul va trebui, mai intai, sa ofere un alt loc de munca echivalent.
La revenirea din CCC se poate modifica c.i.m. cu acordul partilor sau unilateral de catre angajator in conditiile prevazute de Codul Muncii.
Potrivit art. 25 alin. 3 din OUG 111/2010, angajatorul are interdictia de a nu va concedia pe o durata cu pana la 6 luni de la data revenirii din CCC.
Interpretarea textului de lege este in sensul ca de la data revenirii din CCC persoana respectiva nu poate fi concediata pe o durata cu pana la 6 luni de zile calculata de la data revenirii din CCC.
Sintagma " cu pana la 6 luni" semnifica faptul ca aceasta perioada este perioada maxima , angajatorul avand posibilitatea ca prin Reg.Intern sau CCM sa stabileasca o perioada mai mica.
Asadar, textul de lege nu prevede o durata fixa pentru interzicerea concedierii .
Dupa aceasta perioada, angajatorul poate decide concediere persoanei respective.
- firma la care sunt angajata nu mai poate sa imi ofere un loc de munca in orasul in care locuiesc sau altceva echivalent. Punctul de lucru a fost preluat de alta societate cu care negociez acum.
Mi-au propus facilitare angajarii in aceleasi conditii la firma care a preluat activitatea.
Le-am cerut sa tina cont de ceea ce prevede legea in ceea priveste intoarcerea din CCC ei neavand altceva stabilit in RI legat de cele 6 luni. Le-am cerut sa gaseasca o forma de a transfera aceasta obligatie la angajarea la noua societate
Am stabilit de comun acord sa se introduca in noul contract clauza cu suma acordata in cazul incetarii contractului in primele 6 luni.
Cum pot sa-mi asigur efectuarea programului din CIM fara ca acesta sa poata fi modificat?
Cum difera c.i.m. fata de regulamentul intern in ceea ce priveste incetarea raportului de munca ?
- si daca cele doua difera? Care are intaietate?
- di daca cim prevede clauze in plus fata de ccm si RI? Se tine cont de ele?