avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1236 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... lntrebare prescriere creanta, poprire pe cont alocatii ...
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

lntrebare prescriere creanta, poprire pe cont alocatii copii

Buna seara.
Am facut in 2007, in mai cred, un credit de consum in valoare de cca 3000 de lei, nu mai tin minte exact cat a fost. Am platit cam pana in ianuarie 2008, dupa care nu am mai putut plati, deoarece am ramas fara servici, am ajuns cu fiica-mea in spital, in fine, au fost multe evenimente. Nici nu am mai platit de atunci, deoarece firma de recuperare care a preluat creditul a inceput sa sune toti vecinii mei la rand si sa ma ameninte. Asta a durat vreun an, dupa care s-au linistit.
Intre timp eu m-am mutat din localitate, am inceput o viata noua. Nu lucrez.
Anul trecut cand m-am dus la banca sa imi scot alocatiile copiilor mi s-a spus ca am poprire pe cont de la un Birou de Executor Judecatoresc pentru firma aceea de recuperare. Totusi alocatiile am reusit sa le scot, contul acela fiind exclusiv pentru alocatii.
Ceea ce vreau sa stiu este ca daca au trecut atatia ani de atunci, nu s-a prescris creditul? Cum pot afla daca s-a prescris? Nu mai am nici un act referitor la acel credit, deoarece m-am mutat din localitate si la vechea adresa nu mai locuieste nimeni.
Eu nu lucrez si nici nu voi lucra in urmatorii 2 ani deoarece urmeaza sa nasc in august. Ce poate sa imi faca acea firma de recuperare? Nu am nici un venit si nici bunuri de vreun fel. Sotul meu a avut dinainte de casatorie tot ce avem nevoie, nu sunt bunuri comune.
Va multumesc anticipat pentru raspuns!
Cel mai recent răspuns: smsureanu , utilizator 14:36, 22 Mai 2016
1. Legea nr.61/1993 privind alocatia de stat pentru copii
Art. 8
Alocatia de stat pentru copii nu este impozabila si nu poate fi urmarita silit decat in vederea recuperarii sumelor platite necuvenit cu acest titlu.

2. Codul de procedura civila
art.729
....
(7) Alocaţiile de stat şi indemnizaţiile pentru copii, ajutoarele pentru îngrijirea copilului bolnav, ajutoarele de maternitate, cele acordate în caz de deces, bursele de studii acordate de stat, diurnele, precum şi orice alte asemenea indemnizaţii cu destinaţie specială, stabilite potrivit legii, nu pot fi urmărite pentru niciun fel de datorii.

3. OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 20
(1) Drepturile prevazute de prezenta ordonanta de urgenta nu pot fi urmarite silit decat in vederea recuperarii, conform legii, a sumelor incasate necuvenit cu acest titlu .

4. Prin urmare, alocatia de stat pentru copil si indemnizatia pentru CCC nu pot fi supuse executarii silite, decat in vederea recuperarii sumelor platite necuvenit cu acest titlu.
Multumesc pentru raspuns. As dori sa mai stiu cum pot afla daca s-a prescris? Si ce imi mai poate face firma de recuperare daca nu am nici un venit afara de alocatiile de stat? Oricum in urmatorii 2 ani nu voi putea lucra, doar dupa ce copilul face 2 ani.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Poprire indemnizatie lavinia_serban lavinia_serban Acum doi am facut un credit la Cetelem, iar in ultima periaoda, mai bine de 4-5 luni nu am platit ratele, si m-am trezit ca mi s-a pus poprire pe contul ... (vezi toată discuția)
Oprire icc mamy86 mamy86 Buna seara.Am o prietena care e in ICC 3-7ANI.De luni i s a pus oprire pe toate conturile,ea avand un credit neachitat in valoare de 4100lei.Pot recuperatorii ... (vezi toată discuția)
Blocare cont bancar Gabriela simu Gabriela simu Buna ziua, am o rata lunara la banca pentru un credit de nevoi personale. Nu am platit ratele de un an. Acum sunt acasa pentru cresterea copilului. In luna mai ... (vezi toată discuția)