avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1159 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Ajutor somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Ajutor somaj

Buna ziua,
Din suma rezultata in urma calculului ajutorului de somaj se retine ceva sau este "neta"?
Multumesc!

Doru B.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:41, 25 Mai 2016
Indemnizatia de somaj primita nu este impozabila si nici supusa platii contributiilor sociale.
Care este venitul lunar declarat în contractul de asigurare pentru şomaj, venitul brut? La el se aplica cei 10%?
Multumesc!
Ultima modificare: Marți, 24 Mai 2016
doruvalcea, utilizator
Ce inseamna "cei 10%"?
Venitul minim declarat intr-un contract de asigurare incheiat cu AJOFM-ul este egal cu salariul minim brut pe economie. In prezent, este de 1250 lei.

Din textul art.39 alin.2 din Legea nr.76/2002 reiese ca, cota procentuala de 10% se aplica pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 20 de ani.

Cuantumul indemnizaţiei de şomaj este o sumă acordată lunar şi în mod diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, după cum urmează:
a) 75% din valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data stabilirii acestuia, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an;

b) suma prevăzută mai sus la care se adaugă o sumă calculată prin aplicarea asupra mediei salariului de bază lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, a unei cote procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calcul indemnizatie somaj Simona.Teschere Simona.Teschere Cum se calculeaza suma de bani pe care o incasa ca somaj? (vezi toată discuția)
Baza de calcul pentru indemnizatia de somaj lciotirla lciotirla Va rog sa ma ajutati cu un raspuns legat de calculul somajului.Am lucrat intr-o firma peste 20 de ani si atunci cand locul de munca s-a desfiintat firma a ... (vezi toată discuția)
Drepturi somaj garsonjon garsonjon buna seara.Dupa cat timp pot trimite un salariat in somaj? Cat la% primeste din salariul minim pe economie? (vezi toată discuția)