1. Cererea de pensie, insoţită de documentele doveditoare, se va depune la casa de pensii in raza careia aveti domiciliu; aceasta va transmite în celălalt stat documentele necesare în vederea stabilirii drepturilor de pensie.
2. Din Italia va trebui sa se obtina formularul E 207.
3. In cazul în care dvs. ati lucrat atât pe teritoriul României cât si pe teritoriul Italiei si ati platiti si platiti contributii de asigurari sociale în sistemele de pensii ale acestor state, veti beneficia de drepturi de pensie în conformitate atât cu legislatia italiana, cât si cu cea româna, conform prevederilor Regulamentelor comunitare nr.1408/1971 si nr.574/1972.
Asadar, prin totalizarea perioadelor de asigurare realizate în cele doua state, confirmate de institutiile competente din Italia si respectiv România, institutiile de asigurari sociale constata daca îndepliniti conditiile referitoare la acordarea drepturilor de pensie, în conformitate cu fiecare din legislatiile de asigurari sociale al caror obiect l-ati facut în cursul carierei profesionale. Pensia va fi calculata prin aplicarea principiului pro rata temporis (proportional cu perioada de asigurare realizata în statul propriu), practic veti primi doua pensii, una din România, cealalta din Italia.
De aceea, este indicat ca dumneavoastra, la completarea formularului E207 „Certificat privind cariera de asigurat” sa furnizati cât mai multe informaţii referitoare la angajatorii sau activitatea independentă desfăşurata pe teritoriul Italiei si sa atasati documente justificative oficiale ale stagiului realizat în aceasta tara.
4.
Pensie comunitară 2016: Cum obţii pensie şi pentru perioadele lucrate în Italia și alte ţări europene
italia.avocatnet.ro/content/...