avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1310 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Pedeapsa pentru frauda - 2 luni incasare indemnizatie ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Pedeapsa pentru frauda - 2 luni incasare indemnizatie fara drept

Am incasat intre 2010 si 2012 indemnizatia de crestere a copilului. Fiind plecata in strainatate, am inceput sa lucrez acolo cu 2 luni inainte de terminarea indemnizatiei si din nestiinta nu am anuntat agentia de prestatii sociale. Practic am incasat 2 luni indemnizatia fara drept. Nu o pot returna acum pentru ca este prea tarziu mi s-a spus si nu mai exista posibilitatea legala, paguba fiind prescrisa 2012-2016).

La agentia de prestatii sociale a trebuit sa completez acum o declaratie pe proprie raspundere ca am lucrat si incasat concomitent indemnizatia timp de doua luni. Mi s-a spus ca hartia va ajunge la politie, care va analiza cazul.

Ce consecinte poatea avea situatia? Frauda, inselaciune? Ce pedeapsa? Ce fel de avocat trebuie sa caut? Mentionez ca sunt rezident in strainatate din 2010 si nu vreau sa am probleme de nici un fel cu legea, as face totul sa se rezolve situatia cu bine.
Cel mai recent răspuns: DinuX , utilizator 11:04, 10 Iunie 2016
E posibil sa scăpați fără o condamnare penala.
Avocat care sa se priceapă sa va apere cum trebuie va trebuie.
Cazul nu este foarte complicat dar trebuie văzute detaliile.
giga76 a scris:

....

La agentia de prestatii sociale a trebuit sa completez acum o declaratie pe proprie raspundere ca am lucrat si incasat concomitent indemnizatia timp de doua luni. Mi s-a spus ca hartia va ajunge la politie, care va analiza cazul.

....

Niciun astfel de dosar nu a ajuns la Parchet/Politie ... In speta, vi se va emite o decizie de imputare pentru a plati acea suma de bani .
1. - OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor nu considera infractiune ce vi s-a intamplat dvs.
- Cine v-a spus ca este frauda, inselaciune si altele asemenea a vrut sa va sperie.

2. - Ca urmare nu trebuie sa va faceti griji.
- Daca a intervenit prescrierea nici nu mai trebuie sa returnati banii.

avocat_lascoschi a scris:

Condamnare pentru ce, domnule avocat?
Nu mai speriati oamenii!
Ultima modificare: Duminică, 29 Mai 2016
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Pentru a sti daca a intervenit prescriptia, spuneti-ne data cand v-ati reluat activitate.
Ultima modificare: Duminică, 29 Mai 2016
Cornel Vasile, Consilier juridic
tudorvaleriu a scris:

1. - OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor nu considera infractiune ce vi s-a intamplat dvs.
- Cine v-a spus ca este frauda, inselaciune si altele asemenea a vrut sa va sperie.

2. - Ca urmare nu trebuie sa va faceti griji.
- Daca a intervenit prescrierea nici nu mai trebuie sa returnati banii.

avocat_lascoschi a scris:

Condamnare pentru ce, domnule avocat?
Nu mai speriati oamenii!

Daca fapta constiuie infractiune prescrierea in civil nu afecteaza prescriptia raspunderii penale fiind doua institutii juridice total diferite cu izvoare de drept total diferite.

Eu am zis ca poate scapa de raspunderea penala si cred ca este extrem de important acest lucru dar nu pe motiv ca exista prescriptie civila care nu are nicio relevanta fata de raspunderea penala.

Trebuie stiut exact care sunt acuzatiile aduse in concret.

Alte discuții în legătură

Prescriere raspundere penala palfabian palfabian buna ziua. in 2009 am comis o infractiune de inselaciune,in 2013 am fost condamnat la 3 ani de inchisoare cu suspendare. apoi in 2018 cand mai aveam 6 luni ... (vezi toată discuția)
Infractiune iris2344 iris2344 mama ,in devenire ,care a facut fals in acte .pt ca nu avea dr. la CiC(ii lipseau cateva luni de munca si a obtinut un contract de munca fictiv),din 2004 ,este ... (vezi toată discuția)
Prescriptia speciala a raspunderii penale este valabila daca ... Underground88 Underground88 Prescriptia speciala a raspunderii penale este valabila daca a trecut de doua ori termenul prescriptiei (maximul incadrarii faptei) pana la judecarea ... (vezi toată discuția)