Imobilul este pe regim de bun propiu si vreau sa cumpar 50% tot pe regim de bun propiu .
Am studiat si nu sint lamurit daca este/nu este voie de facut o astfel de tranzactie, deoarece :
1. "ART. 317 Independenta patrimoniala a sotilor
(1) Daca prin lege nu se prevede altfel, fiecare sot poate sa încheie orice acte juridice cu celalalt sot sau cu tert persoane."
Prin tranzactie , se va modifica rezerva succesorala . Este vreo opreliste din acest sens ?
2. Obsesia simulatiei /deghizarii inainte de normalitatea vinzarii ; astfel:
"ART. 1.033 Donatiile simulate
(1) Este lovita de nulitate orice simulatie în care donatia reprezinta contractul secret în scopul de a eluda revocabilitatea donatiilor între soti."
-cind exista simulatie ?
"art.1150 b) donatiile deghizate sub forma unor înstrainari cu titlu oneros sau efectuate prin persoane interpuse, cu exceptia cazului în care se dovedeste ca cel care a lasat mostenirea a urmarit un alt scop decât scutirea de raport;"
Unde se definesc donatiile deghizate ?
"ART. 1.665 Pretul fictiv si pretul derizoriu
(1) Vânzarea este anulabila atunci când pretul este stabilit fara intentia de a fi platit.
(2) De asemenea, daca prin lege nu se prevede altfel, vânzarea este anulabila când pretul este disproportionat fata de valoarea bunului, încât este evident ca partile nu au dorit sa consimta
la o vânzare"
aici nu inteleg nimic ;
-intrebari
-se poate face operatie vinzare-cumparare daca in urma operatiuni se va modifica rezerva succsoriala ?
-ce se impune operatiei ca sa nu fie considerata donatie deghizate/ simulate , sau cu potenta de anulare contract vinzare-cumparare ?
ati abandonat uzufructul si acum abordati altfel problema?
In primul vanzare cumparare intre soti se poate face doar daca sotii au separatie de bunuri, nu comunitate legala, deoarece jumatatea din bunul propriu al sotiei care o sa l vanda sotului va fi tot bun comun sotilor, adica si sotia va avea din 1/2 inca 1/2.
se poate face insa donatie pe 1/2 revocabila intre soti.
Ce inginerii mai ganditi?
SUNTETI SOTUL? DACA SUNTETI SOTUL SI SUNTETI CASATORIT SUB REGIMULCOMUNITATII LEGALE NU PUTETI CUMPARA PENTRU CA ESTE UN NON SENS JURIDIC JUMATATEA ACEEA ESTE TOT BUN COMUN, ADICA SI SOTIA MAI ARE DIN ACEA JUMATATE VANDUTA CATRE DVS JUMATATE. ESTE CLAR? SAU O LUAM DE LA INCEPUT CA SI CU UZUFRUCTUL?
Eu inteleg perfect ca tot ce se cumpara in timpul casatoriei , sint normal bunuri comune . Dar :
"Art. 340 ncv -Bunurile proprii
g) bunurile, sumele de bani sau orice valori care înlocuiesc un bun propriu, precum si bunul
dobândit în schimbul acestora; "
De ce nu se poate , daca fac dovada cu documentele necesare ?
e un raspuns inteligent la intrebarea dvs : De d-aia!
mai studiati regimurile matrimoniale , mai cititi, eu v am explicat in doua mesaje...insa sunteti deja o cauza pierduta ca si la topicul cu uzufruct.
Sunt curioasa cu ce o sa mai incercati data viitoare.
Oricum nu intelegeti nimic.