Buna ziua .Tatal meu a incheiat un contract de vc cu un nepot de pe frate ,contract cu uzufruct viager.A incercat anularea lui dar n-a reusit.Acum am aflat ca numai dupa moartea lui voi putea incerca anularea acestui contract -in baza art. 845.,eu fiind succesor de drept si mi s-a incalcat rezerva succesorala.Avand in vedere ca tata a incercat sa anuleze acest act,poate sa mi se refuze mie un eventual proces de donatie deghizata sub motivul ca a mai existat odata proces pentru acelasi imobil?
rezerva succesorala nu opereaza cand e vorba de vanzare-cumparare. tatal dvs putea sa instraineze prin vanzare oricui doreste orice bun aflat in proprietatea sa. deci slabe sanse ca sa castigati in instanta dupa ce tatal dvs nu va mai fi in viata.
cand tatal dv era in viata, presupun ca avea discernamant (daca va ganditi sa atacati pe acest aspect, dovezile ar trebui sa fie zdrobitoare, altfel...)deci tatal a instrainat legal. faptu lca era o clauza de uzufruct nu schimba datele unui contract de vanzare cumparare. o data cu vanzarea acea casa a iesit din patrimoniul tatalui dv deci nu poate intra la succesiune. nu aveti niciun temei legal de a ataca acel contract, cel putin din datele prezentate.