avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 847 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... donatie deghizata
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

donatie deghizata

Buna ziua .Tatal meu a incheiat un contract de vc cu un nepot de pe frate ,contract cu uzufruct viager.A incercat anularea lui dar n-a reusit.Acum am aflat ca numai dupa moartea lui voi putea incerca anularea acestui contract -in baza art. 845.,eu fiind succesor de drept si mi s-a incalcat rezerva succesorala.Avand in vedere ca tata a incercat sa anuleze acest act,poate sa mi se refuze mie un eventual proces de donatie deghizata sub motivul ca a mai existat odata proces pentru acelasi imobil?
Cel mai recent răspuns: dynsky , utilizator 13:32, 12 Mai 2012
in nici un caz nu poate fi vb de o donatie deghizata in acest caz.
singurul care ar fi putut anula totusi contractul de vanzare cumparare era tatal dvs.
ar fi putut invoca clauza de neplata a pretului de exemplu , (daca pretul nu s-ar fi platit integral ), vicii de consimtamant, de forma, etc.
daca avea peste 80 de ani la momentul vanzarii imobilului si nu avea la acea data un certificat medico-legal care sa ateste ca era in deplinatatea facultatilor mentale , se putea incerca desfiintarea contractului de v-c.
cum nu cunostem insa mai multe aspecte..
sunt intr-o situatie asemanatoare cu cea descrisa mai sus de catre dumneavoastra .
adica : am facut un act de vinzare cumparare a unui imobil intre mine cumparator,si -sora cu mama mea ca vinzatoare ,prin care am cumparat partile(cotele) lor de mostenire din apartament la doi ani dupa efectuarea succesiuni in urma decesului tatalui meu.si am oferit dreptul de habitatie viagera pe o camera ,respectiv un dormitor mamei mele .
actul sa incheiat in anul 1994.la notariatul de stat.
Dupa 18 ani sunt data in judecata de vinzatoarea (mama mea si intervenient sora mai mare ) ) pentru constatarea simulatiei a contractului de vinzare cumparare si revocarea donatiei simulate.
Adica citez : in temeiul art 1175 cciv sa constatati simulatia in cea ce priveste contractul de vinzare cumparare nr xxxx emis de notariatul de stat sector x in anul 1994 in sensul in care in temeiul prevederilor art 845 c civ sa constatati ca aceasta este o donatie deghizata .In temeiul art 831 cciv sa se constate conditiile revocarii si sa revocati donatia ,sa repuneti partile in situatia anterioara ,respectiv cota parte din apartament 5/8 sa se reintoarca in in proprietatea mea libera de sarcini .
Acestea au afirmat si sustinut in fata instantei ca nu au primit suma de bani stipulata in contract si faptul ca nu aveam venituri . Afirmati mincinoase iar in acest moment pot face dovada ca cele afirmate sunt minciuni si nu se sustin .
Intrebarea mea este 1. daca habitatia viagera intra in art 845 cciv
2 daca in baza art 831 c civ poate revoca asa zisa donatie donatia pe motiv ca i-am cerut sa-si plateasca cota de intretinere la habitatie
3 daca si sora mea care a semnat contractul de vinzare cump poate invoca ,,donatia asa zisa ,,’’ avind in vedere ca a semnat actul in cunostinta de cauza ,, de vinzare –cumparare
Arat faptul ca nu imi pot permite angajarea unui avocat deoarece nu am venituri suficiente si am si un copil mic in intretinere .
Cum ma pot apara deafirmatiile acestora ?
Am si pot face dovada ca la data intocmirii actelor eram cu venituri foarte mari fata de cele doua reclamante .(sora nu avea servici –iar mama avea o pensie mica ),bani dati au fost dati in fata notarului asa cum este scris si in act ,iar ulterior au intervenit evenimente in viata celor doua care daca nu aveau sumele de banii nu ar fi putut interveni .
Banii pe care i-am dat la notariat i-am avut in casa dorind sa cumpar o locuinta cu un an anterior efectuarii tranzactiei si provin din salariu strins,
4 cine plateste taxele si impzitele daca este o donatie simulata asa cum sustin reclamantele avind in vedere ca eu am facut aceste plati timp de 18 ani .
5 aviind in vedere ca am dreptul doar la recurs ce ma sfatuiti sa invoc pentru a se rejudeca cauza .
6 mama mea in ultimii ani a facut numeroase plingeri atit la instanta civila cit si la procuratura in care recunoaste ca a vindut cu un pret .toate plingerile au fost solutionate in favoarea mea .Aceste plingeri au ca obiect desfintarea abitatiei si sa-i permita tranzactionarea acesteia sau sa-i platesc sume de bani pentru abitatie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Probleme privind art 845 raportat la 1175 c civ dynsky dynsky Dupa 18 ani sunt data in judecata de vinzatoarea (mama mea si intervenient sora mai mare ) ) pentru constatarea simulatiei a contractului de vinzare ... (vezi toată discuția)
Poate fi atacat un contract de vanzare cumparare cu cluza de intretinere? dan755 dan755 Buna ziua. In 2006 decedeaza bunicul meu dupa care se face succesiunea intre tatal meu, fratele lui si bunica mea. Tot in 2006 dupa decesul ... (vezi toată discuția)
Indecis în legãturã cu tipul de act de vînzare-cumpãrare kanai kanai Am să întocmesc un asemenea act în zilele următoare cu bunica mea, iar fiind destul de costisitor aş vrea să mă asigur că facem alegerea corectă. În ... (vezi toată discuția)