Am să întocmesc un asemenea act în zilele următoare cu bunica mea, iar fiind destul de costisitor aş vrea să mă asigur că facem alegerea corectă.
În principiu am convenit (eu şi bunica mea) să facem un contract de vînzare cumpărare cu drept de uzufruct viager (asta am trecut pe acel formular pe care l-am completat la IML atunci cînd ne-am prezentat pentru expertiza psihiatrică).
Întrebarea este dacă un asemenea act poate fi contestat în instanţă, am mai citit prin diverse locuri că dacă se poate dovedi că vînzarea a fost simulată, se poate invoca violarea dreptului rezervatar. - nu ştiu cît sens juridic are ceea ce am scris.
Ar fi o soluţie să fie introdusă şi o clauză de întreţinere? Se mai poate introduce atunci cînd mergem la notar, în condiţiile în care nu am trecut o asemenea clauză în formularul de la expertiza psihiatrică? Am vrut s-o introducem şi atunci dar secretara a spus că dacă trecem clauză de intreţinere va mai fi nevoie de încă o expertiză şi va mai dura o lună de zile.
in principiu orice act poate fi atacat daca exista motive
in cazul dvs cred ca era mai intelep un contract de vanzare cumparare cu clauza intretinerii, desigur in situatia in care nu poteti dovedi pretul platit ( adica disponibilitatea baneasca la momentul incheierii contractului)
cat priveste expertiza aceasta se refera la discernamant si daca are discernamant pentru un act de v/c are si pentru alte acte
Buna ziua !
Spuneti ca, "nu ştiu cît sens juridic are ceea ce am scris". Nici unul. Nu o sa va explic aici cum sta treaba cu dreptul rezervatar al unor categorii de mostenitori, stabiliti de lege.Un aspect este insa clar: cand vorbiti de dreptul rezervatar al succesorilor, trebuie sa aveti in vedere toate bunurile, care prin efectul legii, se raporteaza la masa succesorala in momentul deschiderii succesiunii si la categoriile de sucesori rezervatari. Daca vorbiti de un act de vanzare cumparare(chiar cu drept de uzufruct viager), bunul instrainat in acest mod, conform legii, nu se raporteaza la masa succesorala, bunul fiind in proprietatea persoanei catre care s- a vandut, fara a ca aceasta din urma a vea obligatia raportului.
Cu stima !
Si eu va recomand incheierea unui contract de v-c cu drept de uzufruct viager si clauza de intretinere. Va profita ambelor parti: si bunicii, dar si dvs. in conditiile in care cel ce va contesta contractul va trebui sa faca dovada neindeplinirii de catre dvs a obligatiei de intretinere. Succes!
Mulţumesc pentru răspunsuri şi lămuriri. După cum puteţi observa eu nu pot să vin decît cu argumente de genul "mi s-a spus", ăsta e unul din motivele pentru care am deschis acest topic. Mi s-a spus atunci cînd am completat formularul respectiv, că ceea ce scriem acolo va fi trecut pe actul de vînzare-cumpărare - din acest motiv întreb dacă putem adăuga la notar clauza de întreţinere.
Da! Prin respectiva expertiza s-a stabilit faptul ca bunica are discernamant. Aceasta inseamna ca poate dispune de bunurile sale: daca poate incheia un act de dispozitie (vanzare-cumparare) poate insera in cuprinsul contractului o clauza de intretinere, cu atat mai mult cu cat aceasta din urma, dupa cum spuneam, ii profita.