avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 782 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Poate fi atacat un contract de vanzare cumparare cu ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Poate fi atacat un contract de vanzare cumparare cu cluza de intretinere?

Buna ziua.
In 2006 decedeaza bunicul meu dupa care se face succesiunea intre tatal meu, fratele lui si bunica mea.
Tot in 2006 dupa decesul bunicului, unchiul meu profitand de faptul ca tatal meu este bolnav, o convinge pe bunica mea sa faca un contract de vanzare cumparare cu clauza de intretinere fara ca tatal meu sa stie. In acest cotract se prevedea urmatoarele:
- Subsemnata vanzatoare si intretinuta imi mentin dreptul de uzufruct viager asupra cotelor mele indivize de 5/8 parte din constructii si 2/8 parte din teren-instrainate fiului meu.
- Pretul de vanzare al cotelor indivize din imobilele descrise mai sus stabilit de comun acord intre parti este 25000.Pretul a fost achitat in intregime anterior semnarii presentului inscris, fapt recunoscut de catre vanzatoarea intretinuta.
-Partile convenim ca .... sa fie intretinuta de catre fiul acesteia, cumpatratorul..., pe cheltuiala sa exclusiva, pana la sfarsitul vietii, in imobilul cumparat, prin acordare de alimente,imbracaminte, asistenta medicala, medicamente, intretinerea locuintei, curatenie si ce are nevoie. de asemenea cumparatorul si intretinatorul are obligatia de a o inmormanata, la deces pe intretinuta potrivit obiceiului locului pe cheltuiala sa.
In 2008 unchiul meu decedeaza iar matusa mea pleaca in strainatate la unul dintre copii, in timp ce celalalt copil este stabilit in alta localitate, venind acasa o data la 5-6 luni, cand ii mai aduce una alta bunicii. In 2010 decedeaza si bunica.
As avea urmatoarele intrebari:
Datorita faptului ca eu si mama mea mergeam saptamanal la bunica si in fiecare zi cand a fost internata in spital in plus i-am facut si diferite reparatii pe langa casa, as dori sa stiu daca pot cere in instanta anularea contractului de vanzare cumparare cu cauza de intretinere avand in vedere ca dupa ce a decedat unchiul meu cei care trebuiau sa aiba grija de bunica veneau o data la 5-6 luni pe la ea. in plus sunt martori mai multi vecini la care s-a plans bunica cat de rau ii pare ca a trecut totul numai pe unul dintre fii. O ultima intrebare mai am , Notarul cand au facut contractul de vanzare cumparare cu clauza de intretinere nu avea obligatia sa il informeze si pe celalalt fiu?
Va multumesc anticipat pentru raspunsuri.
Cel mai recent răspuns: dynsky , utilizator 13:54, 12 Mai 2012
Nu, bunica dvs. este singura in masura sa solicite desfiintarea contractului, pe temeiul neindeplinirii obligatiei der intretinere.
Notarul nu avea obligatia de instiinta pe celalalt fiu al bunicii, deoarece bunica, fiind proprietara bunului putea dispune prin acte juridice de bunul sau , fara a avea nevoie de incuviintarea altor persoane .
Deci bunica dvs. ar putea introduce o actiune in instanta, iar in cazul in care aceasta decedeaza in timpul procesului, mostenitorii sai ar putea continua actiunea.
Deci din cate inteleg daca bunica a decedat atunci contractul de vanzare cumparare cu clauza de intretinere nu mai poate fi atacat in instanta indiferent cati martori ai duce care sa ateste faptul ca bunica a regretat gestul facut.
O intrebare mai am. Tata detine o parte mica din casa si din terenurile aferente datorita succesiuni facuta dupa bunicul. Daca el nu doreste sa isi vanda partea sau sa si-o doneze, il poate obliga instanta sa faca acest lucru datorita fapului ca cealalta parte are mai multe procente ? sau cum se face imparteala imobilelor? Tata detine 3/8. Va multumesc.
Asa este, cata vreme creditorul intretinerii( bunica), nu a actionat debitorul intretinerii in instanta, deci nu s-a pland de prestatia acestuia, se prezuma ca ea a fost multumita si contractul a fost respectat.
Cat priveste iesirea din indiviziune a tatalui, cealalta persoana( coindivizar) poate cere partajul, nefiind obligat sa ramana in aceasta stare.Daca ei nu se inteleg, atunci se poate apela la instanta pentru a se face partajul.
Puteti sa imi explicati cum se procedeaza la partaj ? Inseamna ca ii da tatalui meu o parte din casa in functie de procent de cat i se cuvine ? Va multumesc
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Vechiul cod civil (art.845) instituia prezumtia de donatie in privinta unui astfel de contract de v/c. Este adevarat, codul reglementa expres doar vanzarea facuta cu rezerva uzufructului sau cu sarcina unei rente viagere, dar jurisprudenta a extins prezumtia si la contractul de intretinere.

Mai mult, noul cod civil, prin art.1091(4), reglementeaza expres si situatia contractului de intretinere, intarind prin aceasta justetea jurisprudentei intemeiate pe vechiul cod.

Prin urmare, tatal dumneavoastra poate invoca prezumtia de gratuitate a transmisiunii, iar daca mostenitorii fratelui sau nu vor putea face dovada prestarii efective a intretinerii actul va fi considerat ca fiind donatie si astfel poate fi supus reductiunii daca incalca rezerva tatalui dumneavoastra.

Oricum, aplicabile sunt prevederile vechiului cod civil, sub imperiul caruia s-a incheiat actul de intretinere si care guverneaza si succesiunea dupa bunica dumneavoastra, succesiunea fiind deschisa in 2010, din cate am inteles.

Zic si eu. Poate gresesc. Poate nu.

Alte discuții în legătură

Donatie deghizata teslovan florentina teslovan florentina Buna ziua .Tatal meu a incheiat un contract de vc cu un nepot de pe frate ,contract cu uzufruct viager.A incercat anularea lui dar n-a reusit.Acum am aflat ca ... (vezi toată discuția)
Indecis în legãturã cu tipul de act de vînzare-cumpãrare kanai kanai Am să întocmesc un asemenea act în zilele următoare cu bunica mea, iar fiind destul de costisitor aş vrea să mă asigur că facem alegerea corectă. În ... (vezi toată discuția)
Probleme privind art 845 raportat la 1175 c civ dynsky dynsky Dupa 18 ani sunt data in judecata de vinzatoarea (mama mea si intervenient sora mai mare ) ) pentru constatarea simulatiei a contractului de vinzare ... (vezi toată discuția)