Buna ziua.
In 2006 decedeaza bunicul meu dupa care se face succesiunea intre tatal meu, fratele lui si bunica mea.
Tot in 2006 dupa decesul bunicului, unchiul meu profitand de faptul ca tatal meu este bolnav, o convinge pe bunica mea sa faca un contract de vanzare cumparare cu clauza de intretinere fara ca tatal meu sa stie. In acest cotract se prevedea urmatoarele:
- Subsemnata vanzatoare si intretinuta imi mentin dreptul de uzufruct viager asupra cotelor mele indivize de 5/8 parte din constructii si 2/8 parte din teren-instrainate fiului meu.
- Pretul de vanzare al cotelor indivize din imobilele descrise mai sus stabilit de comun acord intre parti este 25000.Pretul a fost achitat in intregime anterior semnarii presentului inscris, fapt recunoscut de catre vanzatoarea intretinuta.
-Partile convenim ca .... sa fie intretinuta de catre fiul acesteia, cumpatratorul..., pe cheltuiala sa exclusiva, pana la sfarsitul vietii, in imobilul cumparat, prin acordare de alimente,imbracaminte, asistenta medicala, medicamente, intretinerea locuintei, curatenie si ce are nevoie. de asemenea cumparatorul si intretinatorul are obligatia de a o inmormanata, la deces pe intretinuta potrivit obiceiului locului pe cheltuiala sa.
In 2008 unchiul meu decedeaza iar matusa mea pleaca in strainatate la unul dintre copii, in timp ce celalalt copil este stabilit in alta localitate, venind acasa o data la 5-6 luni, cand ii mai aduce una alta bunicii. In 2010 decedeaza si bunica.
As avea urmatoarele intrebari:
Datorita faptului ca eu si mama mea mergeam saptamanal la bunica si in fiecare zi cand a fost internata in spital in plus i-am facut si diferite reparatii pe langa casa, as dori sa stiu daca pot cere in instanta anularea contractului de vanzare cumparare cu cauza de intretinere avand in vedere ca dupa ce a decedat unchiul meu cei care trebuiau sa aiba grija de bunica veneau o data la 5-6 luni pe la ea. in plus sunt martori mai multi vecini la care s-a plans bunica cat de rau ii pare ca a trecut totul numai pe unul dintre fii. O ultima intrebare mai am , Notarul cand au facut contractul de vanzare cumparare cu clauza de intretinere nu avea obligatia sa il informeze si pe celalalt fiu?
Va multumesc anticipat pentru raspunsuri.
sunt intr-o situatie asemanatoare cu cea descrisa mai sus de catre dumneavoastra .
adica : am facut un act de vinzare cumparare a unui imobil intre mine cumparator,si -sora cu mama mea ca vinzatoare ,prin care am cumparat partile(cotele) lor de mostenire din apartament la doi ani dupa efectuarea succesiuni in urma decesului tatalui meu.si am oferit dreptul de habitatie viagera pe o camera ,respectiv un dormitor mamei mele .
actul sa incheiat in anul 1994.la notariatul de stat.
Dupa 18 ani sunt data in judecata de vinzatoarea (mama mea si intervenient sora mai mare ) ) pentru constatarea simulatiei a contractului de vinzare cumparare si revocarea donatiei simulate.
Adica citez : in temeiul art 1175 cciv sa constatati simulatia in cea ce priveste contractul de vinzare cumparare nr xxxx emis de notariatul de stat sector x in anul 1994 in sensul in care in temeiul prevederilor art 845 c civ sa constatati ca aceasta este o donatie deghizata .In temeiul art 831 cciv sa se constate conditiile revocarii si sa revocati donatia ,sa repuneti partile in situatia anterioara ,respectiv cota parte din apartament 5/8 sa se reintoarca in in proprietatea mea libera de sarcini .
Acestea au afirmat si sustinut in fata instantei ca nu au primit suma de bani stipulata in contract si faptul ca nu aveam venituri . Afirmati mincinoase iar in acest moment pot face dovada ca cele afirmate sunt minciuni si nu se sustin .
Intrebarea mea este 1. daca habitatia viagera intra in art 845 cciv
2 daca in baza art 831 c civ poate revoca asa zisa donatie donatia pe motiv ca i-am cerut sa-si plateasca cota de intretinere la habitatie
3 daca si sora mea care a semnat contractul de vinzare cump poate invoca ,,donatia asa zisa ,,’’ avind in vedere ca a semnat actul in cunostinta de cauza ,, de vinzare –cumparare
Arat faptul ca nu imi pot permite angajarea unui avocat deoarece nu am venituri suficiente si am si un copil mic in intretinere .
Cum ma pot apara deafirmatiile acestora ?
Am si pot face dovada ca la data intocmirii actelor eram cu venituri foarte mari fata de cele doua reclamante .(sora nu avea servici –iar mama avea o pensie mica ),bani dati au fost dati in fata notarului asa cum este scris si in act ,iar ulterior au intervenit evenimente in viata celor doua care daca nu aveau sumele de banii nu ar fi putut interveni .
Banii pe care i-am dat la notariat i-am avut in casa dorind sa cumpar o locuinta cu un an anterior efectuarii tranzactiei si provin din salariu strins,
4 cine plateste taxele si impzitele daca este o donatie simulata asa cum sustin reclamantele avind in vedere ca eu am facut aceste plati timp de 18 ani .
5 aviind in vedere ca am dreptul doar la recurs ce ma sfatuiti sa invoc pentru a se rejudeca cauza .
6 mama mea in ultimii ani a facut numeroase plingeri atit la instanta civila cit si la procuratura in care recunoaste ca a vindut cu un pret .toate plingerile au fost solutionate in favoarea mea .Aceste plingeri au ca obiect desfintarea abitatiei si sa-i permita tranzactionarea acesteia sau sa-i platesc sume de bani pentru abitatie.