Buna ziua,
Lucrez la o firma privata de aproximativ 7 ani. M-am hotarat sa renunt la acest loc de munca deoarece nu mai sunt multumit de salariul oferit (din ce in ce mai mic) si sarcinile din ce in ce mai multe adaugate in fiecare luna. Am de 8 ani o Asociatie Familiala care este in prezent fara activitate. Ma intereseaza in ce mod pot sa inchei contractul de munca si care sunt demersurile ca sa pot beneficia de somaj. Din ce am mai citit aici pe forum am inteles ca pot beneficia de somaj atata vreme cat veniturile la Asociatia Familiala nu depacesc cuantumul unui salariu minim brut. Vreau sa reiau activitatea la Asociatia Familiala dar pana pun lucrurile "pe picioare" as avea nevoie macar o perioada de banii proveniti din ajutorul de somaj.
veniturile vor fi comparate ci indicatorul de referinta de anul acesta , care este de 500 de lei.
IN norme la lg 76/2002 (modificate prin HG 449/2009), veti gasi:
"Art. 15. - (1) Somerii prevazuti la art. 17 din lege, care realizeaza venituri din activitati autorizate potrivit legii, vor beneficia de indemnizatie de somaj in conditiile art. 34 alin. (1), respectiv alin. (3) din lege, daca dovedesc ca acele venituri, determinate potrivit art. 6, nu depasesc valoarea indicatorului social de referinta al asigurarilor pentru somaj si stimularii ocuparii fortei de munca in vigoare in luna pentru care se face dovada.
(2) Prin activitati autorizate potrivit legii se intelege activitatile economice desfasurate de persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale si/sau intreprinderi familiale conform legii sau exercitarea profesiilor liberale potrivit dispozitiilor legale speciale."
"Art. 6. - Veniturile prevazute la art. 17 alin. (1) lit. f) si la art. 34 alin. (1) lit. b) si alin. (3) lit. b) din lege sunt venituri lunare, care se determina prin raportarea venitului impozabil, certificat de catre organele fiscale teritoriale subordonate Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, la numarul de luni aferente unui an fiscal."
6. La articolul 24, alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"(2) Incetarea platii indemnizatiilor de somaj pentru motivul prevazut la art. 44 lit. b) din lege se face cu data de intai a lunii in care beneficiarul a realizat venituri mai mari decat valoarea indicatorului social de referinta al asigurarilor pentru somaj si stimularii ocuparii fortei de munca in vigoare."
Multumesc pentru raspuns. :)
Ma intereseaza si in ce mod pot sa inchei contractul de munca la firma actuala si care sunt demersurile ca sa pot beneficia de somaj. Din cate am inteles daca imi dau demisia cu art. 79 (sau cu art. 55 lit. b) nu mai pot beneficia de indemnizatia de somaj.
Conform normelor metodologice la Legea 76/2002,
Art. 5. - Prin motive neimputabile, în sensul art. 17 alin. (1) din lege, se înţelege:
a) încetarea raportului de muncă în temeiul art. 56 lit. b), e), f), h) şi j), art. 61 lit. c) şi d), art. 65 alin. (1), art. 94 alin. (4) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificările şi completările ulterioare.
Somaj
VeroRAM
Buna seara
Va rog sa ma ajutati si pe mine cu o lamurire legata de somaj . Deocamdata sunt in somaj . Daca inchei un contract de munca part-time (4 ore pe zi ... (vezi toată discuția)