avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 641 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Drept preemtiune cumparare teren intravilan
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Drept preemtiune cumparare teren intravilan

Buna ziua,
Detin la tara o curte de 1000 mp. Din ei, 275 mp sunt ai verisoarei mele, obtinuti prin vanzare-cumparare de la tatal meu (restul sunt ai mei in urma succesiunii). Nu este facuta nicio delimitare, in acte se specifica doar ca una din cele 2 case este a ei si teren = 275 mp. Aceasta verisoara vrea sa-si vanda partea. Fiind in relatii destul de proaste, nu vrea sa imi vanda mie, desi eu vreau. Ce ma inereseaza este daca eu am drept de preemtiune in ceea ce priveste bucata respectiva de teren.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: anapopescu23 , utilizator 17:17, 1 Iunie 2016
Nu exista drept de preemptiune legal instituit ptr terenurile intravilane.
Codul civil permite insa obtinerea unui drept de preemptiune pe cale conventionala, prin contract, ceea ce nu este cazul dvs.
Decat daca poate reusiti sa o convingeti sa semneze o astfel de conventie cu dvs, pe care o puteti nota ulterior in CF.
Oricum, inainte sa vanda, trebuie intocmit cadastrul si deschisa cartea funciara ptr imobil.
Sau poate gasiti vreun motiv sa anulati vanzarea facuta de tatal dvs.
Dar ea ca sa poata vinde nu trebuie sa faca mai intai o delimitare? pentru ca in acte este scris 275 din 1000 mp fara sa se stie exact care e suprafata ei. Si cine decide cum se delimiteaza? Fiindca ambele case (a mea si a ei) sunt alaturate, iar impartirea ar insemna ca ea sa nu mai aiba acces la casa proprie. Multumesc!
Dar ce fel de contract de vanzare-cumparare este? Din ce an? Facut de mana, cu martori? Fara nicio schita?
In cazul in care suprafetele nu sunt delimitate din punct de vedere cadastral si nici nu aveti schite, puteti formula o actiune in granituire conform art.560 NCC.
Bunica inainte sa moara i-a lasat tatalui meu prin succesiune, pentru ca el a avut grija de ea, partea sotului decedat (bunicul meu) care i-ar fi revenit ei (bunicii), verisoara fiind plecata din tara de ani buni. Tata si bunica i-au promis verisoarei 275 de metri, partea ei de la mama sa (sora tatei, decedata), iar ca nu se faca inca o succesiune tata si bunica i-au dat aceasta parte prin act de vanzare-cumparare, dar in fapt nu s-a platit nimic. Actul este datat 2008, este autentificat de notar. Noi am platit tot timpul toate cheltuielile, inclusiv impozitele, am avut grija de curte si dorim ca, intr-un fel sau altul, sa nu se instraineze parte din curte.
Va multumesc.

Alte discuții în legătură

Dreptul la casa bunicilor adelanegreanu adelanegreanu Buna ziua! Va rog frumos sa ma ajutati cu un sfat. Este vorba despre un teren pe care sunt construite doua case, proprietatea bunicului meu. Sotia lui, bunica ... (vezi toată discuția)
Mostenire laura_copaci laura_copaci Am si eu o problema in legatura cu mostenirea mai exact bunicul meu a murit in 1983 ,dupa moartea lui averea sa impartit intre bunica mea ,tatal meu si fratele ... (vezi toată discuția)
Succesiune Ana Hara Ana Hara Buna ziua! S-a facut succesiunea dupa bunica mea. In urma dezbaterii succesiunii am ramas 3 mostenitori : eu, sora si bunicul. Bunicul si-a vandut partea lui ... (vezi toată discuția)