societatea are un administrator.
acest administrator, cetatean strain, imputerniceste un cetatean roman, cu procura generala, pt administrarea firmei.
1. imputernicitul este reprezentant conventional sau reprezentant legal?
2. imputernicitul are drept de reprezentare in instanta cu mandat general de administrare??
adica reprezentarea in instanta se include in administrare curenta??
Dintr-o situatie identica cu cea prezentata va pot spune ca in procura sunt mentionate toate cazurile in care este mandatata persoana respectiva sa reprezinte societatea.
Un prim aspect: conform art.71 din legea 31/1990, administratorii care au dreptul de a reprezenta societatea nu îl pot transmite decât dacă această facultate li s-a acordat în mod expres, prin actul constitutiv.
O procura generala de administrare cam la asta s-ar referi. Deci, intai trebuie verificat actul constitutiv daca permite un astfel de mandat general de administrare.
Apoi, tocmai ptr ca vorbim de un mandatar general, consider ca si imputernicitul administratorului trebuie sa se supuna acelorasi reguli de publicitate intocmai ca si aministratorul, adica sa depuna specimenul de semnatura la registrul comertului.
Natura raportului juridic dintre administrator si societatea este dubla, atat contractuala, cat si legala. La fel si in cazul mandatarului general.
Daca imputernicitul nu depune specimenul de semnatura, si doar rezolva problemele curente de activitate, (semneaza corespondenta, contracte de munca etc) atunci este doar reprezentant conventional si nu poate exercita actiunile in justitie, ptr care trebuie mandat special.
Sunt instante care solicita DIN OFICIU extras ONRC ptr a demonstra dreptul de reprezentare al soc reclamante (de ex, Jud. Buftea, Tr Cluj). Daca imputernicitul nu apare la registru, indiferent de ce spune procura, exista riscul ca actiunea sa fie anulata, daca nu se remediaza lipsa.
Cf. c pr civ, persoanele juridice pot fi reprezentate in fata instantei numai prin avocat sau consilier juridic. Acestia sunt reprezentanti conventionali.
Pot fi reprezentate si prin reprezentant legal. Reprezentantul legal este administratorul ori mandatarul caruia I-a transmis acest drept conform legii (prin procura generala in care sa se mentioneze dreptul de a intent actiuni, depunerea inscrisului la reg com si a specimenului de semnatura)
Numai persoana fizica poate fi reprezentata conventional prin alta pers fizica prin mandat autentic special fara alte formalitati de publicitate.
In primul raspuns: Daca imputernicitul nu depune specimenul de semnatura la Registrul Comertului, si doar rezolva problemele curente de activitate, (semneaza corespondenta, contracte de munca etc) atunci este doar reprezentant conventional si nu poate exercita actiunile in justitie, ptr care trebuie mandat special.
Iar in al doilea: Reprezentantul legal este administratorul ori mandatarul caruia I-a transmis acest drept conform legii (prin procura generala in care sa se mentioneze dreptul de a intent actiuni, depunerea inscrisului la reg com si a specimenului de semnatura)
Deci inteleg ca mandatul general, chiar daca contine mentiunea reprezentarii in instanta, nu este eficient in lipsa depunerii acestui mandat si a specimenului de semnatura la RC??
Imi permit totusi sa fiu destul de surprins... ce treaba are specimenul de semnatura de la Registrul Comertului cu reprezentarea in instanta??
Procura!
Val1977
Buna ziua,
Vreau sa cedez actiunile unei societati comerciale in care suntem 2 actionari catre o alta persoana din afara societatii respective. Am fost la ... (vezi toată discuția)