avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 408 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... neplata reparatiilor efectuate
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

neplata reparatiilor efectuate

Buna Ziua !
Ma confrunt cu o problema pentru a carei rezolvare corecta as vrea sa cer ajutorul tuturor celor care simt ca m-ar puteau ajuta ... !
Service-ul meu a reparat un autovehicul-proprietatea unei pers. fiz-avariat in urma unui accident de circulatie.
( reparatiile s-au efectuat pe baza si in conformitate cu Nota de constatare intocmita de insp. de dauna+autorizatie de reparatie intocmita de ag. de politie, motiv pt care nu l-am mai incheiat contr. de prestare servicii cu clientul-propr. autoturism. avariat).
Deoarece asiguratorul a refuzat cererea de daspagubire al propr. autovehiculului pt motivul ca "avariile autoturismului nu corespund dinamicii accidentului", si nici pers. vinovata de producerea accidentului, si nici propr. autoturismului avariat (care din propria ei initiativa a dus masina ei spre reparat la Servicul meu) nu vor sa-mi achite contravaloarea reparatiilor, sunt nevoit sa solicit solutionarea cauzei prin instanta.
Deoarece, am ceva cunostinte juridice, stiu ca pot introduce actiune doar impotriva clientului meu - adica impotriva propr. autoturismului pe care l-am reparat - (si eventual mentionez in cererea de chemare in judecata ca solicit introducerea in cauza si al asiguratorului + pers. vinovata de producerea accidentului ca si parti interesate) pe de o parte, deoarece sunt in rap. com directa cu pror. autoturism. avariat, iar pe de alte parte, pt ca daca actionez pe celalalte 2 parti, instanta mi-ar putea respinge cererea pe considerentul: lipsa de interes. (dupa parerea mea actionarea ac. in justitie l-ar reveni prop. autoturismului avariat (care de fapt este nevinovat in producerea accidentului, conf. P-V de contatare al contraventiei).
Doresc sa fac urm. precizarii: cu suma aratata in factura + deviz, clientul era de acord (fapt ce rezulta din semnatura ei aplicata in ac sens pe cererea de despagubire, care desi s-a adresat asiguratorului, cuprindea precizari ref. la cuantumul total al reparatiilor) dar ac. nu erau semnate de client pt. ca erau emise prin asigurator. Dupa ce reparatiile erau complet finalizate, s-a prezentat clientul la Service si a solicitat elib. autoturismului, afirmand ca din informatiile pe care le are asiguratorul urm. sa-mi plateasca contraval. reparatiilor in curand. Desi, la acel moment nu aveam inca un accept de plata scrisa, decat verbala din partea asiguratorului, am eliberat autoturismul reparat proprietarului, deoarece din punct de vedere juridic nu aveam nici un drept de al retine.
Inainte de a introduce act in pretentii impotriva clientului in justitie, vreau sa fac procedura concilierii dir (la convocator voi anexa factua+devizul), ca sa nu ma trezesc dupa ai cu o actiune respinsa pt prematuritate.
Intrebari:
- faptul ca nu l-am incheiat un contr. de prestare servicii cu clientul (din motivele mai sus aratate) poate constitui un impediment in privinta castigarii procesului in instanta ? Parerea mea este ca, a.i.v imprejurarile cauzei, chiar si fara existenta ac contract, rap. com intre fima mea si client s-a creat si pot solicita angajarea raspunderii contractuala al acestuia ?
- poate clientul invoca ( desi ar fi ilogic) faptul ca, din moment ce nu a semnat factura+devizul nu a avut cunostinta de debit sau ca nu era de acord cu contravaloarea reparatiilor? Lipsa semnaturii acestuia de pe ac documente imi poate crea probleme ?
- ca si temei legal, poate cineva sa-mi spune exact articolele pe care pot baza actiunea introdusa impotriva clientului, precum si articolele in baza carora solicit introducerea cauzei ca si partii interesate al asiguratorului, respectiv al celui vinovat de producerea accidentului ? Am incertitudini in privinta ac aspect si as vrea ca temeiul legal sa fie corect mentionat ?
- eventual aveti alte opinii cum as putea recupera altfel contravaloarea repartatiilor ?
Cineva trebuie sa-mi plateasca, nu ? Eu am fost de la inceput de buna credinta, am inteles si pe client care fara masina "era mort" intrucat nu avea cu ce sa deplaseze la locul de munca - sit la aprox 100 de km de la domiciliul acestuia -, sau putea sa se deplaseze cu greutati... si am elib masina, iar acum toate lumea imi arata spatele: clientul spune ca el nu are nici o vina in producerea accidentului (lucru ce este pe de altfel adev), si at. de ce sa plateasca (desi am incercat sa-l explic, nu-mi da dreptate si refuza in continuare rezolv pe cale amiabila al problemei ? Cel vinovat face referire la asigurator ? Iar asiguratorul....ce sa mai discuti cu el, oricum nu poti obtine nimic din partea lui fara proces =) pe care l-ar putea promova atat cel vinovat cat si propr. autoturismului reparat dar pana cand nu simt nevoi normal ca nu-l fac ? Si atunci, ce sa mai zic.......daca eu nu voi misca nici bani nu voi incasa ???!!!!

As aprecia tare orice ajutor din partea voastra !
Va multumesc, prealabil !!!! ;)
Cel mai recent răspuns: vitalis , utilizator 14:37, 14 August 2009
Hai sa le luam pe rand.
In primul rand, faci o singura actiune de chemare in judecata cu TOTI. Efectiv o sa apara un singur reclamant dvs. cu parat 1, parat 2, parat 3. (toti in acelasi timp, toti in aceeasi actiune). Este in interesul dvs. sa actionati astfel pt ca ei cand se discuulpa, vor arunca raspunderea unul pe altul, si atunci ii da judecatorului mura in gura rezolvarea.
In al II-lea rand, inainte de a actiona in instanta, faci bine si ii notifici cu cel putin 15 zile inainte sa aiba timpul material sa se pregateasca si sa-si faca un raspuns. (atentie inainte de proces), are relevanta pt taxa de timbru, pt raspunderea contractuala (vezi 720/1 cod procedura civila).Cand le trimit aceasta notificare sa dea banii, le atasezi frumos devizul cu cat au de plata, atentie trimiti cu confirmare de primire corespondenta.
Daca ai comanda din partea clientului, invoci raspunderea contractuala. Aici nu trebuie sa te stresezi, daca nu cunosti temeiul legal pt ca nu partea din proces face incadrarea juridica ci judecatorul (dv. daca aveti comanda clientului ii spuneti raspundere contractuala pt ca comanda urmata de executare este contract).
Intrebare: Ai fost insp;irat sa fi facut niste poze ? ar fi exceptional si ai face im presie buna pt ca sunt considerate dovezi.Apreciez ca este necesar la capitolul dovezi sa atasezi si o copie a actului de la accident (ce a scris politistul)
Am inteles. Convocarea voi face cu respectarea stricta al prevederilor art. 720/indic 1din Codul de procedura civila.
In momentul de fata toate documentele (p-v de constatare al contraventiei, aut. de reparatii-intocmit de ag. de politist, pozele+nota de constatare efectuata de insp. de dauna al asiguratorului, cererea de despagubire al clientului, factura+devizul emis de noi, adresa de respingere al cererii de despagubire al clientului, notificarile emise de catre asigurator catre propr. autovehicului si catre cel vinovat de producerea accidentului, precum si toate celalalte acte din dosar) se regasesc in dosarul de dauna, care se afla la asigurator.
M-am gandit ca voi solicita instantei - prin cererea de chemare - sa oblige pe asigurator la depunerea inregului dosar de dauna (in copie) la instanta, necesar pt solutionarea justa al cauzei. Daca solicita instanta direct, n-au cum sa refuza predarea acestuia.
Eu am, ca si documente doveditoare: p-v de constatare al contraventiei, factura+devizul, adresa de respingere primita din partea asiguratorului, si cam atat. Restul documentelor au fost predate la asigurator (chiar si autorizatia de reparatie).
Un act scris din partea clientului, care s-ar fi imbracat forma unei comenzi, nu am, pt ca ac sa prezentat la service cu p-v de contatare al contr., aut. de reparatii, si nota de constatare. Reparatiile au fost efectuate in baza acestor acte. Practica cam asta este - in cazul autoturismelor care se repara prin asigurator - vine propr. autoturismului avariat la firma, depune documentele mentionate mai sus, iar noi incepem procedura de reparare al acestuia.
Este adev ca nu trebuia sa procedam doar pe baza unui accept verbal la reparatii, ca trebuia sa-l asteptam un accept scris, dar cine ar fi gandit ca vom ajunge pana aici...
Dar pe de alta parte este adevarat si faptul ca motivul pt care asiguratorul a respins cererea de despagubire nu era ca reparatiile s-au efectuat in lipsa unui asem accept din partea lor, ci un motiv cu totul si cu totul altul !).
Eventual, faptul ca clientul a venit din propria ei initiativa la service si a solicitat reparearea autoturismului, pot dovedi cu martori, si intentionez sa solicit si proba cu interogatoriul. Din senin nu putea sa apare masina, cu documentele insotitoare in curtea firmei mele, nu ? Iar pe de alta parte acest aspect (ca a facut comanda) se poate deduce si din alte documente aflate la dosarul de dauna.
Credeti ca lipsa acestui document -o comanda scrisa/propriu-zisa - in care clientul s-ar fi solicitat alb pe negru repararea autoturismului mi-ar putea crea probleme in castigarea procesului ?

Nu in ultimul rand va multumesc frumos pt raspunsul rapid ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acte cerute de asiguratorul rca al vinovatului. e un abuz? kartush1977 kartush1977 Salut pe aceasta cale pe toti membrii foumului si pun cateva intrebari legate de un accident in care am fost lovit din spate. Mai exact treaba sta cam asa: am ... (vezi toată discuția)
Cine plateste devizul .... urgent ! catalin_85 catalin_85 Buna ziua ... ma flu intr-o dilema .... posed o dacie 1310 din 97 care a fost accidentata intr-un accident de catre o doamna cu asigurare la [editat - ... (vezi toată discuția)
accident auto cu masina altcuiva Cretu44 Cretu44 Buna ziua,as dori sa va redactez urmatoarea problema si aflarea unui raspuns: - Baiatul meu a avut un accident rutier produs pe fondul oboselii, din care ... (vezi toată discuția)