avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 918 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediere individuala din motive care nu tin de ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediere individuala din motive care nu tin de persoana salariatului

Sunt încadrat din anul 2004,la o societate al carui unic actionar este Consiliul Municipal,în funcţia de inspector protecţie civilă, cumulând pensia pentru limită de vârstă cu salariul.
La 04 08 2009,prin preavizul înregistrat la 06 07 2009,mi se face cunoscut că, începând cu 01 09 2009 ,se desfiinţează postul de inspector protecţie civilă pe care sunt încadrat şi că trebuie să întocmesc fişa de lichidare.
Apreciind că această concediere este vădit netemeinică şi nelegală,m-am adresat verbal şefului Serviciului Resurse Umane,arătând că :
- postul de inspector protecţie civilă se desfiinţează cu încălcarea art. 65 alin.2 din Codul muncii,care prevede că “desfiinţarea locului de munca trebuie să fie efectivă şi să aibă o cauză reală şi serioasă" (O.U.G.nr. 55/2006)”;
- în situaţia de faţă,nu ne aflăm în prezenţa unei cauze reale şi totodată obiective, deoarece desfiinţarea locului de muncă nu are loc ca urmare a existenţei unuia din motivele enumerate expres şi limitativ de art.65 alin.1 din Codul Muncii,ci doar ca urmare a atitudinii subiective a angajatorului faţă de salariatul pe care îl consideră că nu mai corespunde postului;
- motivul real ţine de persoana subsemnatului şi se optează pentru reducerea postului în cauză,numai pentru ca se urmăreşte îndepărtarea mea.
În consecinţă,ulterior acestei discuţii,la 11 08 2009 şeful Serviciului Resurse Umane revine in scris,printr-o adresa ,cu următoarele precizări :
1. “ Societatea derulează în momentul de faţă un program de restructurare şi reorganizare cu disponibilizări individuale de personal;
2. În conformitate cu prevederile Contractul Colectiv de Muncă pe anul 2009,art.4.76 (1) lit. d ,reducerile de personal se fac într-o anumită ordine,iar în articolul mai sus menţionat sunt prevazuţi salariaţii care cumulează pensia pentru limită de vârstă cu salariul.
3. În aceste condiţii,chiar dacă postul ocupat de dvs.nu se desfiinţează,preavizul …se va derula în continuare”
4. Societatea ….va organiza în mod corespunzator activitatea de protecţie civilă prin desemnarea altei persoane din cadrul societatii,ce va fi specializată şi atestată în acest domeniu “

Solicitând clarificări în privinţa motivului real al concedierii şi baza legală în care a fost dispusă,şeful SRU a invocat exclusiv criteriile de stabilire a ordinii de prioritaţi la concediere prevăzută în Contractul Colectiv de Muncă (cumul pensie pentru limită de vârstă cu salariul),menţionând totodată că postul pe care încă îl ocup ,nu se mai defiinţează.

Deoarece consider că această motivaţie este în opoziţie cu dispoziţiile art.74 alineatul (1),litera c) din Codul Muncii (modificat cu OUG 65/2005 art.39) conform căreia :"criteriile de stabilire a ordinii de priorităti,conform art. 70 lit. d),” se utilizează “ numai în cazul concedierilor colective",iar în cazul de faţă,aşa cum se precizează în adresa nr.32/18.434/11 08 2009, este vorba de concediere individuală,am următoarele întrebări nelămuriri:

1. Dispozitiile Contractului Colectiv de Munca al unitatii,exced prevederilor Codului Muncii?
2. Ca bază legală a concedierii individuale,poate fi folosit (invocat),doar un articol din CCM?

Mulţumesc.
Cel mai recent răspuns: dianamariadamian , utilizator 22:42, 19 August 2009
stimate domn,

dispozitiilor ccm la nivel de unitate nu pot avea decat prevederi conform legii. cu alte cuvinte, CCM la nivel de unitate nu poate include prevederi nelegale.

imi permit sa va contrazic si sa va spun ca acele criterii de stabilire a ordinii de prioritati in cazul concedierii sunt valabile atat ptr concedierea colectiva cat si ptr cea individuala.

concedierea individuala se face in baza prevederilor art.65 (1).

daca, asa cum ati fost informat, societatea dvs a intrat intr-un program de restructurare si reorganizare in care este necesara reducerea numarului de personal, atunci are dreptul sa faca aceste concedieri.

am inteles ca dvs cumulati pensia cu salariul. probabil ca societatea s-a gandit ca dvs oricum aveti ceva mijloace de subzistenta si, daca oricum indepliniti unul din criteriile de stabilire a prioritatii de concediere, poate sa va concedieze punand pe postul dvs un alt salariat care nu are alte venituri decat salariul.

probabil ca pe linga dvs mai sunt si alti salariati in aceasta situatie (cea de concediere) dar numarul total este sub cel prevazut de Codul Muncii ptr ca aceasta concediere sa devina colectiva (in functie de numarul total de salariati al societatii exista anumite limite care transforma concedierea individuala in concediere colectiva).

clio06 a scris:

stimate domn,

.....
imi permit sa va contrazic si sa va spun ca acele criterii de stabilire a ordinii de prioritati in cazul concedierii sunt valabile atat ptr concedierea colectiva cat si ptr cea individuala.
..................



Unde exista aceasta prevedere? .... cred ca ar trebui sa dam raspunsuri in concordanta cu prevederile legale :)
stimate coleg freeelis

inainte de a avea reactii acide fata de ce se scrie pe acest forum si de a nega doar de dragul negatului, va invit sa cititi acest articol aparut azi pe site-ul avocatnet care ne gazduieste

www.avocatnet.ro/content/art...
Stimata doamna,
Nu cred ca am avut vreo reactie acida la adresa dvs ... un articol nu este temei legal pentru o sustinere ca aceasta ... in Codul Muncii, cat si in CCMN nu exista nicio prevedere legala in acest sens... prin urmare, consider ca am dreptate in ceea ce sustin ... si inainte de toate va invit sa cititi Regulamentul de postare al forumului.
Revin cu intrebarea :in decizia de concediere,trebuie mentionata baza legala a incetarii relatiilor contractuale.In cazul de fata,care ? Eu cred ca nu poate fi altceva decat din Codul Muncii !

Alte discuții în legătură

Desfiintare locului de munca Q&A Q&A Este legala incetarea CIM determinata de desfiintarea locului de munca ocupat de salariat pe motive de reorganizare a activitatii (art 65 din codul muncii) ... (vezi toată discuția)
Criterii disponibilizare colectiva cris-gabi cris-gabi Buna seara, am rugamintea de a ma ajuta cu urmatoarea problema: eu si sotul meu suntem angajati la aceeasi societate. Am fost anuntati ca urmeaza sa faca ... (vezi toată discuția)
Concediu ingrijire copil pana la 2 ani deea.18 deea.18 Popate fi defiintat postul unui salariat aflat in concediu pentru ingrijirea copilului pana la 2 ani? Daca da, poate fi ales cu prioritate postul sau? Ce ... (vezi toată discuția)