In Codul familiei roman este precizat faptul ca si in cazul in care parintele este decazut din drepturi, acestuia ii este recunoscut totusi dreptul de a pastra legaturi cu minorul. Legea italiana nu stiu ce spune, insa , conform legii romane, odata decuzut din drepturi unul dintre parinti, celalalt parinte exercita drepturile parintesti.
Decaderea din drepturile parintesti presupune in orice fel de drept, incetarea exercitarii mai multor drepturi ce decurg din calitatea de parinte. Evident ca , in acest caz prezentat de tine, nu mai este necesar nici un fel de accept, de acord dat de catre parintele decazut din drepturi.
Se cuvine sa facem urmatoarele mentiuni :
- Motivele pentru decaderea din drepturile parintesti sunt prevazute de catre c.fam in mod limitativ, textul fiind de stricta interpretare.
- Astfel comportarea parintelui in familie , in societate si la locul de munca constituie motive temeinice pentru decaderea din drtepturile parintesti, daca se rasfrange nemijlocit asupra minorului, incat sa-i primejduiasca sanatatea sau dezvoltarea fizica.
- Sanctiunea decaderii se poate pronunta numai impotriva unuia dintre parinti,caz in care drepturile vor fi exercitate de catre celalalt parinte, sau impotriva ambilor parinti-caz in care copilul va fi pus sub tutela.
- Ca masura de stricta aplicare decaderea fata de un anumit copil nu poate fi extinsa si la ceilalti copii (in situatia in care acestia exista).
- Ca efect principal, vorbim despre pierderea de catre parintele respectiv a drepturilor parintesti privind persoana si bunurile minorului, precum si a indatoririlor parintesti exceptand indatorirea de a da intretinere copilului.
- Poate fi intalnita situatia in care Autoritatea Tutelara sa dea incuviintare parintelui decazut din drepturile parintesti de a avea legaturi personale cu copilul, in situatia in care se considera ca educarea, cresterea, pregatirea profesionala nu sunt in primejdie- situatie in care va trebui acordul acestuia.
- Instanta Judecatoresca va reda parintelui decazut din drepturile parintesti exercitiul acestor drepturi, daca au incetat imprejurarile care au condus la decadere astfel incat prin redarea acestor drepturi cresterea, educarea, invatatura, si interesele patrimoniale ale copilului nu sunt primejduite.
-Asadar observati ca aceasta situatie se poate remedia, putan-du-se redobandi drepturile parintesti pierdute......
Nu cred ca exista vreo reglementare prin care legislatia din tara este aplicata si in ITALIA sau invers ....;)
Este vorba despre o hotarare pronuntata in ITALIA de decadere din drepturi ... aceasta hotarare trebuie recunoscuta in tara, potrivit reglementarilor in materie.
După aderarea la UE, România va aplica Regulamentul nr. 2201/2003 privind competenţa, recunoaşterea şi executarea hotărârilor in materia familială şi responsabilităţii părinteşti cu statele membre UE.
Numai dupa recunoasterea cestei hotarari in tara , ea isi va putea produce efecte.
Nu mai este nevoie de acordul parintelui decazut din drepturile parintesti pentru a putea iesi din Romania cu copilul care v-a fost incredintat.