avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 713 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... impozit succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

impozit succesiune

Am inteles ca dupa decesul unuia dintre soti daca se face succesiunea(casa)in primii la 2 ani de la deces nu se plateste impozit pe succcesiune.
Daca se face succesiunea dupa ce au tercut 2 ani care este valoarea acestui impozit ?Este procent din valoarea cladirii ?Daca da cine stabileste aceasta valoare ?Se face evaluare?Este in functie de o anumita grila a notarului?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Lăzăruţiu Lucian , Avocat 11:05, 7 Iunie 2016
Codul fiscal:

ART. 111
(3) Pentru transmisiunea dreptului de proprietate și a dezmembrămintelor acestuia cu titlul de moștenire nu se datorează impozitul prevăzut la alin. (1), dacă succesiunea este dezbătută și finalizată în termen de 2 ani de la data decesului autorului succesiunii. În cazul nefinalizării procedurii succesorale în termenul prevăzut mai sus, moștenitorii datorează un impozit de 1% calculat la valoarea masei succesorale.

(4) Impozitul prevăzut la alin. (1) și (3) se calculează la valoarea declarată de părți în actul prin care se transferă dreptul de proprietate sau dezmembrămintele sale. În cazul în care valoarea declarată este inferioară valorii minime stabilite prin studiul de piață realizat de către camerele notarilor publici, notarul public notifică organelor fiscale respectiva tranzacție.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire costiabagiu costiabagiu Multumesc! deci trebuie facuta succesiunea? au trecut 2 ani. ce acte ar trebui? (vezi toată discuția)
Impozit pe venit din vanzare padure si pasune gm_mg gm_mg Suntem mostenitorii de drept, cu succesiune dupa defunct in termen de 2 ani. Am contactat un notar pentru intocmirea unui precontract de vanzare cumparare a ... (vezi toată discuția)
Costuri succesiune lucian1956 lucian1956 Buna seara, Un numar de mostenitori vor sa mearga la notar pentru o succesiune. Nu sunt probleme intre ei. Problema este ca nu sunt bani pentru aceasta ... (vezi toată discuția)