avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 566 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Salariata insarcinata - expira CIM
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Salariata insarcinata - expira CIM

Unei salariate insarcinate ii expira contractul de munca in 30.06.2016, urmand ca la data respectiva sa se faca incetarea acestuia. Aceasta se afla in concediu prenatal, urmand sa nasca undeva in 20.07. Unde va duce concediile medicale?
1. La somaj? Asta in conditiile in care expira contractul de munca pe perioada determinata => intr-o situatie normala, ar putea beneficia de somaj
2. La casa de sanatate?
Daca varianta aleasa de dvs e optiunea 2, va rog sa imi argumentati de ce. Eu as crede ca la somaj ar fi cea mai buna varianta, intrucat, la incetarea CIC, salariata in cauza ar putea beneficia de somaj (in ideea ca are stagiul de cotizatie necesar).
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Loredana_84 , utilizator 10:59, 7 Iunie 2016
1. Contractul individual de munca incheiat pe perioada determinata va inceta de drept (art.56 alin.1 lit.i C.mun.) la data expirarii termenului pana la care a fost incheiat, indiferent de situatia in care salariata respectiva se afla in acel moment.

2. Daca certificatele medicale sunt "in continuare" , dupa ce a incetat raportul de munca, acestea se vor depune la Casa de Asigurari de Sanatate care le va plati.

OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:
Art. 32. - (1) În cazul în care, potrivit legii, angajatorul îşi suspendã temporar activitatea sau activitatea acestuia înceteazã prin: divizare ori fuziune, dizolvare, reorganizare, lichidare, reorganizare judiciarã, lichidare judiciarã, faliment sau prin orice altã modalitate prevãzutã de lege, drepturile prevãzute la art. 2 alin.(1), care s-au nãscut anterior ivirii acestor situaţii, se achitã din bugetul Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate de cãtre casele de asigurãri de sãnãtate.
(2) Prevederile alin. (1) se aplicã şi în situaţia în care a expirat termenul pentru care a fost încheiat contractul individual de muncã, a expirat termenul pentru care a fost exercitatã funcţia publicã ori a expirat mandatul în baza cãruia a desfãşurat activitate în funcţii elective sau în funcţii numite în cadrul autoritãţii executive, legislative ori judecãtoreşti.
(3) Drepturile achitate în condiţiile prevãzute la alin. (1) urmeazã a fi recuperate de cãtre casele de asigurãri de sãnãtate de la angajator, dupã caz, conform legii.

Normele de aplicare a OUG 158/2005:
Art. 62. - În cazul în care, potrivit legii, angajatorul îşi suspendã temporar activitatea sau activitatea acestuia înceteazã prin: divizare ori fuziune, dizolvare, reorganizare, lichidare, reorganizare judiciarã, lichidare judiciarã, faliment sau prin orice altã modalitate prevãzutã de lege, drepturile prevãzute la art. 2 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 158/2005, care s-au nãscut anterior ivirii acestor situaţii, se achitã din bugetul Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate de cãtre casele de asigurãri de sãnãtate.

Art. 63. - Prevederile art. 62 se aplicã şi în situaţia în care a expirat termenul pentru care a fost încheiat contractul individual de muncã, contractul de administrare ori de management, a expirat termenul pentru care a fost exercitatã funcţia publicã ori a expirat mandatul în baza cãruia a desfãşurat activitate în funcţii elective sau în funcţii numite în cadrul autoritãţii executive, legislative ori judecãtoreşti.

3. De asemenea, exista si varianta ca la incetarea raportului de munca, salariatul sa se inscrie la somaj, situatie in care certificatele medicale le duce la AJOFM care le va calcula si le va plati.

Din somaj se poate intra in concediu de maternitate si apoi in CCC.

Beneficiind de plata indemniztiei de somaj , persoana respectiva poate beneficia de concedii medicale, concediu de maternitate (sarcina si lauzie = pre si postnatal = 126 de zile) si apoi de concediu crestere copil (CCC).

Cererea pentru intrarea in CCC se face catre Agentia de Soma,j iar actele pentru acordarea indemnziatiei CCC se vor depune la Primaria in raza careia domiciliati.

Concediile medicale, concediul de maternitate si CCC suspenda perioada de somaj care se va relua, de unde a ramas, dupa expirarea fiecaruia din aceste concedii.

Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art. 41.
(1) Persoanele care beneficiazã de indemnizaţie de şomaj au urmãtoarele obligaţii:
...
e) sa instiinteze in scris agentia pentru ocuparea fortei de munca la care sunt inregistrate aparitia starii de incapacitate temporara de munca si datele de identificare, respectiv numele medicului prescriptor si unitatea in care functioneaza acesta, in termen de 24 de ore de la data acordarii concediului medical. In situatia in care aparitia starii de incapacitate temporara de munca a intervenit in zile declarate nelucratoare sau implinirea termenului de 24 de ore se realizeaza in zile declarate nelucratoare, persoanele care beneficiaza de indemnizatie de somaj au obligatia de a instiinta agentia pentru ocuparea fortei de munca la care sunt inregistrate, in prima zi lucratoare.

Art. 45.
(1) Suspendarea plãţii indemnizaţiilor de şomaj acordate beneficiarilor are loc
dupã cum urmeazã:
...
g) pe perioada acordãrii indemnizaţiei pentru incapacitate temporarã de muncã, a indemnizaţiei de maternitate şi a indemnizaţiei pentru creşterea copilului pânã la împlinirea vârstei de 2 ani, respectiv de 3 ani în cazul copilului cu handicap;
...
(5) Perioada de suspendare a indemnizatiei de somaj pe perioada acordarii indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca, prevazuta la alin. (1) lit. g), face parte din perioada de acordare a indemnizatiei de somaj in situatia in care nu este indeplinita obligatia prevazuta la art. 41 alin.(1) lit. e).

Normele de aplicare a Legii 76/2002:
Art. 20^11
(1) Obligatia prevazuta la art. 41 alin. (1) lit. e) din lege se considera indeplinita in situatia in care instiintarea in scris cu privire la aparitia starii de incapacitate temporara de munca in cazul persoanei beneficiare de indemnizatie de somaj se realizeaza prin transmiterea, in termen de 24 de ore de la data acordarii concediului medical, a unei declaratii pe propria raspundere din care sa rezulte seria si numarul certificatului de concediu medical, data acordarii acestuia, numele medicului prescriptor si unitatea in care functioneaza acesta, datele de identificare ale persoanei careia i s-a eliberat certificatul de concediu medical si adresa la care aceasta persoana va locui pe perioada valabilitatii concediului medical.

(2) Declaratia pe propria raspundere prevazuta la alin. (1) se poate transmite prin una dintre urmatoarele modalitati de comunicare: fax, posta, e-mail sau prin depunerea acesteia la agentia pentru ocuparea fortei de munca unde este inregistrata persoana beneficiara de indemnizatie de somaj, in numele acestei persoane, de catre un membru de familie sau, dupa caz, de catre o alta persoana.

(3) Termenul de 24 de ore de la data acordarii concediului medical prevazut la art. 41 alin. (1) lit.e) din lege si la alin. (1) din prezentul articol se indeplineste la sfarsitul zilei urmatoare datei in care s-a acordat concediul medical, in situatia in care aceasta nu este declarata zi nelucratoare, sau in prima zi lucratoare, in situatia in care acordarea concediului medical s-a realizat in zilele declarate nelucratoare, sau la implinirea termenului.
Va multumesc pentru clarificari. Chiar nu eram in tema cu prima parte a expunerii dvs, referitoare la plata concediilor medicale de catre Casele de Sanatate.

In situatia mea, salariata in cauza are concedii medicale in continuare. Eu am trimis-o la somaj, insa de acolo au trimis-o,mai departe la Casa de Sanatate. Intrebarea mea e: n-ar fi putut sa se inscrie ca somer indemnizat (nu ar fi primit indemnizatie initial, pt ca de la inceput are concedii medicale)? Sau daca concediile medicale sunt in continuare, singura optiune ar fi fost depunerea lor la Casa de Sanatate?

Multumesc!
Intr-adevar, ar putea sa se incrie la somaj imediat dupa incetarea c.i.m.
Multumesc frumos! Ma contraziceam cu cineva pe aceasta tema.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Insarcinata in luna a 7-a si firma este in faliment poienar anca poienar anca Sunt insarcinata in luna a 7-a,iar firma la care lucrez a intrat in faliment.Conducerea societatii mi-a propus sa ma dea afara ca sa pot fii preluata de Casa ... (vezi toată discuția)
Concediu pre-natal si post-natal ! mariolariu2 mariolariu2 Buna ! Am revenit cu alte intrebari pt. a ma lamuri in final. Am tot intrebat in stanga si-n dreapta si tot nu stiu ce ar fi mai bine sa fac, poate ma ... (vezi toată discuția)
Cine plateste concediile medicale? Slatineanu1 Slatineanu1 Cine plateste banii pe concediul prenatal ,tinand cont ca firma la care am lucrat a intrat in insolventa?? (vezi toată discuția)