Buna seara, angajatorul nu mi-a platit salariul de 2 luni ca umare mi-am dar demisia si l-am rugat sa-mi plateasca restantele. Am transmis demisia pe mail deoarece acesta nu se prezenta la birou. Nu am primit nici banii si nici raspuns, vreau sa-l dau in judecata. Am rugamintea sa ma indrumati, sunt sigura ca nici contractul colectiv de munca nu este inregistrat la ITM. Colegii care au pecat din aceeasi cauza i-au spus ca isi vor banii si au primit raspunsul: "Nu aveti ce sa-mi faceti!" Chiar daca nu-mi recuperez banii, vreau sa-l da in judecata pentru bataia de joc prin care am trecut eu si colegii mei, sa nu mai poata anjaga si alte persoane de care sa profite.
Multumesc!
Buna seara!
Mai intai trebuie sa ii trimite-ti demisia si o notificare prin posta cu confirmare de primire.
Dupa ce veti primi raspunsul la adresa si avand confirmarea de primire puteti sa il dati in judecata.
De asemenea, va puteti adresa si ITM-ului zonal cu o sesizare prin care reclamati aceste lucruri. Inspectori ITM il vor obliga sa va plateasca cele 2 luni pentru care nu v-a platit salariul daca statele de plata nu sunt semnate.
Bafta multa!
- unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social
In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata drepturilor salariale, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimnetare, neacordarea repausului saptamanal etc.
ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii si va putea sanctiona - indirect - cu avertisment sau cu amenda pe angajator, dar nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.
Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.
- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.
- unei proceduri de mediere.
Medierea conflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social).
- unei cereri de deschidere a procedurii de insolventa.
Potrivit Legii nr.85/2014, valoarea-prag pentru a putea fi introdusa cererea de deschidere a procedurii de insolventa pentru salariati este de 6 salarii medii brute pe economie/salariat. (art.5 pct.72).
Imi cer scuze ca intru asa sa dau si eu un raspuns doamnei dar am trecut si eu printr-o situatie asemanatoare,doar ca angajatorul nu a platit 4 salarii si nu a depus la CNAS concediile pre si post natal , eu fiind insarcinata si a refuzat si sa competeze si hartiile pentru indemnizatia de crestere a copilului.Am dat firma in judecata ,am castigat procesul si cand am fost la un executor judecatoresc mi s-a spus in cele din urma ca patronul nu are din ce sa plateasca.Deci eu ii sugerez doamnei sa ramana doar cu paguba de cele 2 salarii si sa nu mai cheltuie pe a da in judecata firma .Sau poate Domnul consilier juridic ma poate indruma si pe mine daca mai pot sa fac ceva in cazul meu.Mentionez ca firma nu isi mai desfasoara activitatea dar nici nu a inchis-o sau sa intre in insolventa ,deci dupa terminarea concediului de maternitate (daca as fi beneficiat pana in octombrie cum ar fi trebuit )as fi beneficiat si de somaj cred eu. Pentru mai multe detaii nu ezitati sa intrebati.
Buna ziua
tapangea
cum pot recupera salariul am lucrat la o firma iar firma repectiva nu mai vrea sami dea bani mentionez nu am facut pagube la firma ce pot face? (vezi toată discuția)