avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 825 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Restanta intretinere
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Restanta intretinere

Buna ziua,
Am cumparat un apartament in Dec. 2013, pentru care am primit o chitanta semnata de administrator si presedintele asociatiei de locatari cum ca nu exista restante la intretinere (document fara care nu se poate face vanzarea-cumpararea imobilului). De la momentul cumpararii au existat cateva probleme in sensul ca administratora nu afisa lista de intretinere si pentru a achita trebuia sa se mearga cu consumul de apa si facea calculul pe loc (a fost prima oara in viata mea cand am auzit de asemenea procedeu). Deoarece am vazut ca nu se poate discuta cu respectiva doamna, am pastrat toate chitantele de cand am cumparat apartamentul si m-am dus luna de luna si-am achitat. In 2015 m-am mutat cu munca in alta localitate iar la apartament am ajuns 1-2 pe luna. La cateva luni achitam 1-2 m3 de apa plus cheltuielile comune. La inceputul acestui an s-a schimbat administratora si mi-a aparut o datorie de vreo 1000 de lei pentru care am cerut justificare. Noua presedinta mi-a explicat ca restanta este doar un numar scris de vechea administratora intr-un caiet si ca ma vor actiona in judecata daca nu platesc. Am facut o cerere prin care am cerut asociatiei sa-mi justifice restanta respectiva, au inregistrat-o dar mi-au transmis verbal ca nu sunt capabile sa afle ce reprezinta. Cand am fost sa achit ultimele 3 luni (deoarece la sfarsitul lui 2015 eram la zi) mi-au facut chitanta si in loc sa-mi scrie pe ea exact ce plateam, adica cele 3 luni calculate de noua administratora, mi-a trecut pe chitanta "partial restanta".
Ma scuzati ca m-am intins cu explicatiile dar am considerat ca trebuie explicata problema cat mai bine.
As dori sa intreb cum pot pune problema cu respectivii si in cat timp sunt obligati sa-mi raspunda la adresa pentru justificarea restantei (in HG1588/2007 scrie de 7 zile)?
Va multumesc anticipat!
Practica este foarte intalnita la asociatiile de locatari la care administratorul emite chitante catre proprietari si pe care nu le inregistraza in contabilitate.
Dumneavoastra legal figurati cu o datorie la asociatie.
Problema este dumneavoastra si vechiul administrator.
Din punctul meu de vedere trebuie sa va adresati cu o plangere la politie si parchet pentru inselaciune iar apoi sa continuati cauza in instanta pe cale civila.
Intradevar art 12 A al c si d din HG nr 1588/2007 prevede obligatia presedintelui de asociatie sa raspunda la contestatie in termen de 7 zile
Contestatia impotriva valorii precizate si impuse in lista de intretinere,este inregistrata la asociatia de proprietari,detine semnatura de preluare ?
Din expunerea dv,rezulta ca va confruntati cu un cerc vicios,de vreme ce confirmati
mi-au transmis verbal ca nu sunt capabile sa afle ce reprezinta.

Raspunsul este mai mult decat anormal si nu dovedeste decat incapacitatea profesionala a administratorului,a presedintelui si a cenzorului sa verifice documentele si sa poata concluziona asupra temeiniciei si legalitatii sumei impuse in sarcina dv
In situatia in care reprezentantii asociatiei de proprietari nu sunt capabile sa afle ce reprezinta,este mai mult decat interesant cum vor motiva acestia eventuala actiune in instanta pentru recuperare pretins debit
Referitor la raspunsul la contestatie,atat timp cat acestia au precizat ca nu sunt capabili sa afle natura debitului,este evident ca nici dv nu veti primi raspuns la conteastatia formulata
Incercati sa sesizati oficial serviciul de sprijinire si indrumare asociatii de proprietari,detaliati succesiunea de evenimente,anexati contestatia formulata si solitati ,in temeiul disp L nr 230/2007
Art. 55

Consiliile locale, cu sprijinul aparatului propriu al consiliilor judeţene, respectiv al Consiliului General al Municipiului Bucureşti, exercită controlul asupra activităţii financiar-contabile din cadrul asociaţiilor de proprietari, din oficiu ori la solicitarea unuia sau mai multor membri ai asociaţiei de proprietari.

Suplimenta in sesizarea catre serviciul specializat din primarie,puteti solicita si aplicarea disp L nr 230/2007
Art. 32

(2) Pentru neindeplinirea atributiilor ce le revin, membrii comitetului executiv, inclusiv presedintele asociatiei de proprietari, raspund personal sau in solidar, dupa caz, in fata legii si a proprietarilor, pentru daunele si prejudiciile cauzate proprietarilor in mod deliberat.

Succes !
Va multumesc frumos pentru raspunsurile prompte!
Ca prim pas, m-am apucat sa fac un document in care se evidentiaza succesiunea platilor si consumurilor lunare, cu toate chitantele atasate, pentru a se putea face verificarea mai usor. Daca nu se rezolva situatia voi solicita un control extern.
Va multumesc!
Pentru rapiditatea verificarii,anterior oricarui demers in exterior,puteti solicita inclusiv cenzorului/comisiei de cenzori sa raspunda
Daca si cenzorul/comisia de cenzori refuza sa raspunda,puteti contracta in nume personal expertiza financiar contabila prin expert autorizat si acreditat CECCAR
Pana la rezolvarea problemei, as dori sa achit lunar si sa-mi scrie pe chitanta luna pentru care platesc. Am cautat in HG1588/2007 si L 230/2007 dar nu am gasit nimic despre acest lucru.
Exista vreun articol prin care pot obliga administratorul sa-mi evidentieze pe chitanta ce platesc sau nu este posibil existand o restanta?
Multumesc anticipat!

Alte discuții în legătură

D-na administrator m-a incarcat la plata intretinerii julien_bumby julien_bumby in luna martie,mai exact pe data de 27 eram cu plata intrtinerii la zi.In luna aprilie s-a tinut o sedinta cu locatarii care eram nemultumiti ca presedintele ... (vezi toată discuția)
Restanta la intretinere Anca Mirica Anca Mirica Acum cativa ani contabilul care calcula si intretinerea a inceput sa ma puna la 3-500 lei restanta pe lista celor ce vor fi sati in judecata, cand altii cu de ... (vezi toată discuția)
Administratorul asociatiei de locatari Mychaela24 Mychaela24 Buna ziua, numele meu este Mihaela si am o mare nelamurire cu privire la administratora asociatie de locatari. Toate problemele au inceput acum 1 an de zile, ... (vezi toată discuția)