avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 407 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... termene si diferente intre situatii
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

termene si diferente intre situatii

Fratele meu lucreaza intr-o institutie care are domeniul de activitate: agricultura.
De ceva timp, un satean nemultumit a facut o cerere catre institutia noastra si nu a fost multumit ce i s-a raspuns in scris. Apoi a amenintat in scris ca va face o plangere penala sau un denunt impotriva directorului, salariatului de la ghiseu, inginerului,....

Va rog frumos sa ma ajutati sa inteleg urmatoarele:

1. - ce diferenta este intre o plangere penala si un denunt ?
2. - care este termenul legal in care se pot face acestea ?
3. - daca termenul a fost depasit, procurorul/politia ce solutie va da ?
Vor mai face cercetari, vor mai solicita documente de la institutie ?
Cel mai recent răspuns: oanaportar , utilizator 15:34, 8 Iunie 2016
Plângerea penală o face o persoană împotriva altei persoane care i-a provocat o vătămare în drepturile sau interesele sale. Denunțul îl face o anumită persoană care are cunoștință despre comiterea unei fapte penale, dar a cărui victimă nu este această persoană.
Art. 289 NCPP

Plângerea

(1)Plângerea este încunoştinţarea făcută de o persoană fizică sau juridică, referitoare la o vătămare ce i s-a cauzat prin infracţiune.
Art. 290

Denunţul

(1)Denunţul este încunoştinţarea făcută de către o persoană fizică sau juridică despre săvârşirea unei infracţiuni.
Termen pentru depunerea plângerii există doar în cazul unei infracțiuni pentru care acțiunea penală poate fi pusă în mișcare doar la plângerea prealabilă.
În cazul altor infracțiuni, fapta poate fi denunțată sau poate fi depusă o plângere penală în toată periaoda până la implinirea termenului de prescripție a răspunderii penale.
Va multumesc enorm de mult pentru ajutor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Greseli ale administratorului srl vulpasin1951 vulpasin1951 Un administrator de SRL, cu 2 asociati: RESPECTIV 80% ŞI 20% 1. preda bilanturile contabile anuale fără AGA 2. repartizeaza venitul anual fara AGA 3. ... (vezi toată discuția)
Cum fac o sesizare la parchet anonymous1209 anonymous1209 Buna ziua, Cum pot sa fac o sesizare cu dovezi, fără a fi implicat deoarece ma tem pentru familia mea. Am dovezi ca mai multe persoane au constituit un grup ... (vezi toată discuția)
Plangere penala prin email refuzata ContSters277534 ContSters277534 Tocmai am primit inapoi, cu refuz de tratare de la sectia de politie, o plangere penala pe care am trimis-o prin e mail ca vezi doamne nu e semnata ... (vezi toată discuția)