avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 522 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Carte funciară - Cadastru, ... Cercetarea Cărților Funciare.
Discuție deschisă în Carte funciară - Cadastru, Intabulare şi alte formalităţi funciare

Cercetarea Cărților Funciare.

Bună seara,
În urma consultării Repertoriului alfabetic al proprietarilor, a planurilor parcelare, dintr-o unitate administrativ teritorială, am identificat harta cu parcela de teren care mă interesează. Identificarea am făcut-o în scopul depistării cărții funciare căutate.
Harta conține numere topografice vechi, care nu m-au condus la CF-ul căutat.
Cercetând aspectul, am aflat că aceste numere topografice în urmă cu zeci de ani au fost schimbate.
M-am adresat în scris BOCPI în vederea identificării numerelor noi, care să mă conducă la CF-ul căutat. În loc să primesc o informare referitor la ceea ce mă interesa, respectiv numerele topografice noi ale porțiunii de hartă, am primit o informare din Codul civil cu drepturile pe care le am, raportat la cercetarea înscrisurilor din CF și tarifele pe care aceasta le percepe pentru seviciile de consultare a documentelor.
Dați-mi o idee în ce direcție să mai caut.
Menționez că este vorba de zona Ardealului, unde am găsit Cărți Funciare după modelul austriac, cu înregistrări din 1880, și hărți din 1865-1873.
Mulțumesc.
De menționat faptul că în zona cercetată am văzut parcele de teren întabulate perpendicular peste parcelele din hărțile austro-ungare, ignorându-se forma și întinderea acestora.
Cel mai recent răspuns: FARKAS TRAIAN IOSIF , utilizator 18:41, 13 Octombrie 2016
tot la CF va interesati contra cost.
După primirea răspunsului de la CF, am contactat telefonic persoana care a scris răspunsul. Aceasta a menționat, că nu au cunoștință despre numerele noi care mă interesează pe mine, ei doar pun la dispoziție documentele care mă interesează. Mi-a mai recomandat să plătesc un expert.
Oare cum ar putea un expert să găsească ceea ce nici ei nu știu?.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Deoarece nu am primit răspunsurile care mă interesau, în ideea că sunt și alții ca mine, care încearcă pe cont propriu să rezolve probleme de genul celor menționate în postările anterioare, pentru că și eu la rândul meu m-am informat de pe acest forum, trebuie să-i informez pe cei ce vor apela la această sursă, despre ce am aflat, astfel:
Conform art. 26 din Legea nr. 241/1947, trebuie să existe la Cartea Funciară un registru special "COMBINATORIU" în care în dreptul fiecărui număr de parcelă, ce figurează pe hârtiile secțiunei de carte funciară, noul număr ce s-a dat parcelei respective pe planurile de măsurători. Cu alte cuvinte în opinia mea în acest registru trebuie să găsesc în dreptul numărului topografic vechi, pe cel nou. Spun să găsesc, pentru că încă nu am verificat acest aspect.
Referitor la Cartea Funciară, nu pot să trec cu vederea și să nu-mi exprim mâhnirea referitor la sistemul și modul de lucru al acesteia față de cetățean. Spun acest lucru deoarece în loc să găsești afișat la fața locului, un îndrumar privind modul de cercetare a C.F., nici lucrătorii acesteia nu te ajută și nu te îndrumă, parcă ascund informațiile, astfel încât ori te dai bătut, ori apelezi la un expert, pe care, tot lucrătorul din C.F. ți-l recomandă, care ce face?, ... caută ca și tine, dar pe care trebuie să-l plătești. Nu vreau să spun că primul impact cu lucrătorul C.F. este de descurajare, ești categorisit oarecum ca fiind prost și în arhiva lor nu te poți descurca, iar în situația în care soliciți informații, primești înafară de ceea ce te interesa, citate din codul civil cu drepturile pe care le ai ca cetățean și care sunt tarifele percepute de către C.F. în situația în care dorești să faci cercetării în arhiva lor.
Din păcate Jalnic cu "J" mare.
Constat, că nu sunt cunoscători care să intervină, drept urmare, voi cerceta problema și voi scrie pe măsură ce am informații noi.
Contactând OCPI, constat că aceste registre speciale "COMBINATORII" de care vă vorbeam în postarea precedentă, nu numai că nu există la OCPI, dar lucrătorii de CF nici măcar nu au cunoștință despre faptul că ar fi existat cândva, deși logica evenimentelor și nu numai mă îndreptățește să cred că acestea ar trebui să existe. Și spun nu numai, pentru că, iată ce prevede acel aricol nr. 26 din Legea nr. 241/1947:
"Secţiunea de carte funciară a judecătoriei va delega un conducător de carte funciară, care va efectua următoarele lucrări:
1. Un registru special (combinatoriu), în care se va indica în dreptul fiecărui număr de parcela ce figurează pe hartile secţiunei de carte funciară, noul număr ce s-a dat parcelei respective pe planurile de măsurătoare."

Un alt argument referitor la existența acestora este cum am mai spus, logica. Ex. Cum poți identifica o Carte Funciară a unei parcele de pe hartă, a cărui număr topografic a fost schimbat dacă nu ai numărul topografic actual, decât printr-un astfel de registru care să conțină numărul topografic vechi și corespondentul nou al acestuia.
Înțeleg că antecesorii OCPI sunt Judecătorile și există posibilitatea și probabilitatea ca aceste registre să fi rămas în arhiva foștilor deținători. Urmare a acestei presupuneri mă voi adresa și judecătoriei.
Pornind de la această stare de fapt, nu pot să nu am unele considerații personale, astfel:
Imperiul Austro-Ungar la nivelul anilor 1865 a cartografiat Ardealul, cu posibilitățile tehnice, (probabil rudimentare) ale timpului, a făcut hărți foarte exacte, care se suprapun aproape perfect cu pozele din satelit , a inventariat, înregistrat și creat cărțile funciare, împreună cu un set de reguli de înscriere, transcriere, etc. reguli, care în cea mai mare parte au fost preluate în legislația actuală, iar noi în cei peste 150 de ani nu am fost înstare să păstrăm ceea ce ei au făcut, nu vorbesc de hărții topografice noi, pentru că de bază și acum sunt cele Austro-Ungare.
Pornind de la forța probantă a cărților funciare, am fost și sunt nevoit să caut, cărțile funciare ale imobileleor care au aparținut antecesorilor mei.
O metodă folosită a constat în cercetarea Repertorilului (Registrul) alfabetic, în care teoretic (spun teoretic, pentru că acestea nu sunt actualizate) sunt menționați toți posesorii de drept în ordine alfabetică, al imobilelor ce alcătuiesc Unitatea Administrativ Teritorială, în dreptul cărora sunt menționate numerele cărților funciare pe care aceștia le dețin.
O altă metodă pe care am folosit-o a fost planul parcelar, de unde după identificarea numărului top., în registrul parcelar, teoretic trebuia să găsesc numărul cărții funciare. Am spus din nou teoretic, pentru că nici acesta nu a fost actualizat.
O altă metodă folosită au fost mențiunile din foaia "C" a cărților funciare, unde ipotecile menționate în acestea în funcție de tipul lor ipotecă principală sau secundară se făcea mențiune și trimitere la alte numere de cărți funciare.
Ceea ce nu pot înțelege, este următorul aspect:
Cu această metodă din urmă, am reușit să găsesc alte cărți funciare care au aparținut antecesorilor mei, dar au fost și situații în care, deși se făcea mențiunea "ipoteca principală se află în CF nr. X înscrisă la poziția C-3", cartea funciară respectivă, era pe numele altor persoane. Poate mă lămurește cineva cu privire la acest aspect.
Deoarece, am ajuns într-un oarecare impas în aflarea cărților funciare care au aparținut antecesorilor mei, poate cunoașteți altă metodă de identificare.
Vă mulțumesc.

Alte discuții în legătură

Cum pot afla numarul cadastral si numarul de carte funciara al unui imobil nicoleta_85 nicoleta_85 Buna, As dori sa obtin un extras de carte pentru informare cu privire la un imobil din Buc. Pe formularul de la OCPI trebuie completat si numarul ... (vezi toată discuția)
Constatare drept de proprietate sandina29 sandina29 Buna ziua! Va prezint urmatoarea situatie in care ma aflu, cu speranta ca cineva imi va putea da o idee sau o solutie legala. Tatal meu a mostenit o casa si ... (vezi toată discuția)
Titlu de proprietate, delimitare parcele, apia L_Eva L_Eva Buna ziua, parintii mei au primit inapoi conform legii fondului funciar in jur de 6 ha de pamant in extravilan intr-un mic sat din Transilvania. Anul acesta ... (vezi toată discuția)