avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 471 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... contract de inchiriere
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

contract de inchiriere

:) Buna dimineata ! Apelez din nou la ajutorul dvs pt lamuriri intr-o problema: vreau sa inchiriez un apartament , si nu stiu cum sa procedez pt a evita eventualele probleme ...spre ex proprietarul sa-mi ceara sa eliberez ap.fara un preaviz rezonabil,etc. Ma gandeam sa inchei un contract cu respectivul ,trebuie neaparat in prezenta unui notar ? Un contract scris de mana semnat de cei doi (locator-locatar) are vreo insemnatate? Este luat in considerare? De ce anume trebuie sa tin cont cand inchei un asemenea contract ? Daca inchei un contract de inchiriere printr-o agentie imobiliara sunt scutita de aceste batai de cap ? Multumesc mult pt ajutor! M.Ungureanu
Cel mai recent răspuns: Corina Capotã , Avocat 11:30, 16 August 2009

Pentru a inchiria un imobil, va trebui sa va alegeti cu grija in primul rand, proprietarul acelui imobil si , sa aveti un contract de inchirere care sa cuprinda drepturile si obligatiile partilor astfel cum sunt ele reglementate in art.1410-1490 cod civil.
La intrebarile dvs. iata raspunsurile:
1. Nu este necesara semnarea contractului la notar;

2. E de preferat forma dactilografiata , nu? chiar daca e recunoascuta si cealalta forma, ne gandim ca traim in era informaticii, dvs. insasi apeland la forma moderna de informare, de ce sa pefectati un contract de inchriere pe genunchi?
3. Agentia imobiliara va gasi proprietarul imobilului si va incasa comisionul petnru acest serviciu. Doar prin citirea contractului agentiei veti vedea ce fel de alte servicii va mai pot oferi.
Orice contract incheiat intre doua parti(sinalagmatice) ,in cazul in care nu contine elemente contrare legii , este lege pentru partile semnatare .
[ link extern ]

Contractul de inchiriere poate fi , la fel de bine , act sub semnatura privata , nu numai act autentic, incheiat in fata notarului public.

Iata un model tip al contractului de inchiere, vi l-am oferit sa-l aveti , la modul general , in vedere, insa orice alt drept sau obligatie contractuala , prin acordul partilor , poate fi mentionat in contract (sigur , daca e in conformitate cu legea)

Corecta mentiunea colegului handsu, e un contract sinalagmantic , in care drepturile si obligatiile partilor contractante sunt reciproce , interdependente, au aceeasi cauza .E necesara indeplinirea conditiei multiplului explar (contractul va fi incheiat in dublu exemplar , unul pentru chiarias , altul pentru proprietar ) iar proprietarului ii incumba obligatia de a-l inregistra , in termen de 15 zile de la inchiriere , la Administratia Financiara.

.
spre ex proprietarul sa-mi ceara sa eliberez ap.fara un preaviz rezonabil,


Un contract prespune vointa ambelor parti , daca proprietarul doreste inserarea unei anumite clauze contractuale , nu inseamna ca trebuie sa fiti si de acord.
Ultima modificare: Sâmbătă, 15 August 2009
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Asa cum v-au spus si colegi mei, un contract de inchiriere este perfect valabil atata timp cat are forma scrisa si nu contine prevederi ilegale, foarte important pentru dv. este precizarea in mod cat se poate de clar a clauzelor de reziliere unilaterala a acestui contract, in sensul ca acesta sa nu poate reziliat(denuntat de proprietar sau de dv.) fara un preaviz scris de 30-60 zile,
Clauzele oricarui contract , fie ca este vorba de un contract de vanzare , inchiriere , donatie sau orice alt tip , sunt stabilite de catre parti. Bineinteles , exista modele si forme standard de contract desprinse din practica de zi cu zi si care sunt utilizate frecvent(asa cum v-a si recomandat colegutza Ioana) insa daca dvs doriti inserarea unor clauze speciale sau unor clauze care nu sunt in contractele standard, nu trebie sa va sperie acest lucru. Atata timp cat acele clauze pe care le doriti dvs nu sunt ilegale si sunt acceptate de locator , atunci nu este nici un fel de problema sa inserati acele clauze in contract!
Important este sa aveti un exemplar din contract . Faptul ca proprietarul isi indeplineste obligatia legala de a-l inregistra la fisc sau nu si-o indeplineste , nu este problema dvs!
SUCCES!
=D>
Ultima modificare: Sâmbătă, 15 August 2009
MIHAI GRIGORE, Avocat

Alte discuții în legătură

Contract de inchiriere apartament. cornel2 cornel2 cum se incheie un contract de inchiriere fara a avea probleme cu chiriasul, si cum se reziliaza contractul daca apar probeme??? multumesc anticipat. (vezi toată discuția)
Verificare instalatie gaze locuinta cu chirie tuilleries tuilleries Buna ziua! Va rog frumos sa ma lamuriti intr-o chestiune, si anume: eu locuiesc cu chirie. Verificarea la instalatia de gaz metan ce urmeaza a se efectua in ... (vezi toată discuția)
Care este legea chiriasului si a celui care inchiriaza apartamente/case ? Pink_Martini Pink_Martini As vrea sa stiu si eu unde pot gasi legea care spune ce atributii are chiriasul si ce atributii are proprietarul? Ce trebuie sa repare proprietarul si ce ... (vezi toată discuția)