avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1036 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Care este legea chiriasului si a celui care inchiriaza ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Care este legea chiriasului si a celui care inchiriaza apartamente/case ?

As vrea sa stiu si eu unde pot gasi legea care spune ce atributii are chiriasul si ce atributii are proprietarul?
Ce trebuie sa repare proprietarul si ce trebuie sa repare chiriasul etc in casa....

Ma intereseaza si daca este legal sa platesti chiria in euro cind salariul este in lei si chiar daca la angajare ti se spune ca ai 300 de euro care ii primesti in lei nu variaza dupa aceea asa cum creste euro.

Stiu ca in unele tari chira /pretu;l chirie lunar este dat de valaoarea salariului.
adica salariul face valoarea chirie in sensul ca nu poti sa inchiriezi pentru o suma mai mare de jumatatea di valoarea salariului.

mi se par exagerate chiriile la noi in special in Bucuresti,

am asitat la o convorbire in care oamenii intorsi de la munva di Italia isi cauta servicu si acum stau in chirie iar proprietarul ii jupuieste de bani si ei sarcii platesc ca nu au unde sta.

le tot creste chiria si cometeaza "lasa sa dea ca nu vezi ca o tot cresc si ei tot dau".

Opinia mea e ca daca au muncit si au strins ceva bani nu trebuie sa fie exploatai acum cind nu mai au nici nu job.

Mi se pare ca chiriasul e intr-o pozitie vulnerabila si este cel mic si fara ajutor care este exploata si as vrea sa stiu ce drepturi are si unul si altul.
Cel mai recent răspuns: Mika05 , utilizator 15:41, 10 Februarie 2010
Vedeti Legea nr. 114/1996 republicata, deasemenea art 1410-1453 din Codul civil . Ce idee, contractul este ,,legea partioor", asa incat, pretul este stabilit de comun acord de catre partile contractante, fie el in euro sau lei. Reparatiile mici, numite locative, raman in sarcina locatarului , daca in contract nu s-a prevazut altfel.Locatarului ii revin 2 obligatii principale: sa foloseasca bunul inchiriat si sa plateasca pretul chiriei la termenele stabilite. ca un bun proprietar, si sa nu-i schimbe destinatia . El trebuie sa predea bunul in starea in care l-a primit, la finalul contractlui, nefiind insa raspunzator de pierderi sau deteriorari datorate fortei majore.
Multumesc!
Am cauta legea indicata de dvs si am gasit


CAPITOLUL 3
Inchirierea locuintelor


Art. 21. - Inchirierea locuintelor se face pe baza acordului dintre proprietar si chirias, consemnat prin contract scris, care se va inregistra la organele fiscale teritoriale si va cuprinde:
a) adresa locuintei care face obiectul inchirierii;
b) suprafata locativa si dotarile folosite in exclusivitate si in comun;
c) suprafata curtilor si a gradinilor folosite in exclusivitate sau in comun;
d) valoarea chiriei lunare, regulile de modificare a acesteia si modul de plata;
e) suma platita in avans in contul chiriei;
f) locul si conditiile in care se realizeaza primirea si restituirea cheilor;
g) obligatiile partilor privind folosirea si intretinerea spatiilor care fac obiectul contractului;
h) inventarul obiectelor si al dotarilor aferente;
i) data intrarii in vigoare si durata;
j) conditiile privind folosinta exclusiva si in comun a partilor aflate in coproprietate;
k) persoanele care vor locui impreuna cu titularul contractului;
l) alte clauze convenite intre parti.
Art. 22. - Sunt nule de drept orice clauze cuprinse in contractul de inchiriere, care:
a) obliga chiriasul sa recunoasca sau sa plateasca in avans proprietarului orice suma cu titlu de reparatie in sarcina proprietarului;
b) prevad responsabilitatea colectiva a chiriasilor in caz de degradare a elementelor de constructii si a instalatiilor, a obiectelor si dotarilor aferente spatiilor comune;
c) impun chiriasilor sa faca asigurari de daune;
d) exonereaza proprietarul de obligatiile ce ii revin potrivit prevederilor legale;
e) autorizeaza pe proprietar sa obtina venituri din nerespectarea clauzelor contractului de inchiriere.
Art. 23. - In cazul in care partile nu convin asupra reinnoirii contractului de inchiriere, chiriasul este obligat sa paraseasca locuinta la expirarea termenului contractual.
Art. 24. - Rezilierea contractului de inchiriere inainte de termenul stabilit se face in urmatoarele conditii:
a) la cererea chiriasului, cu conditia notificarii prealabile intr-un termen de minimum 60 de zile;
b) la cererea proprietarului, atunci cand:
- chiriasul nu a achitat chiria cel putin 3 luni consecutiv;
- chiriasul a pricinuit insemnate stricaciuni locuintei, cladirii in care este situata aceasta, instalatiilor, precum si oricaror alte bunuri aferente lor, sau daca instraineaza fara drept parti ale acestora;
- chiriasul are un comportament care face imposibila convietuirea sau impiedica folosirea normala a locuintei;
- chiriasul nu a respectat clauzele contractuale;
c) la cererea asociatiei de proprietari, atunci cand chiriasul nu si-a achitat obligatiile ce-i revin din cheltuielile comune pe o perioada de 3 luni, daca au fost stabilite, prin contractul de inchiriere, in sarcina chiriasului.
Art. 25. - Evacuarea chiriasului se face numai pe baza unei hotarari judecatoresti irevocabile.
Chiriasul este obligat la plata chiriei prevazute in contractul de inchiriere, pana la data executarii efective a hotararii de evacuare.
Art. 26. - Chiriasul poate subinchiria, modifica sau imbunatati locuinta detinuta, numai cu acordul prealabil scris si in conditiile stabilite de proprietar, daca acestea nu sunt interzise prin contractul de inchiriere principal.
Beneficiarul contractului de subinchiriere nu se poate prevala de nici un drept impotriva proprietarului si nici asupra oricarui titlu de ocupare.
Contractul de subinchiriere, incheiat cu respectarea prevederilor legale, se inregistreaza la organele fiscale teritoriale.
Art. 27. - In cazul parasirii definitive a domiciliului de catre titularul contractului de inchiriere sau al decesului acestuia, inchirierea continua, dupa caz:
a) in beneficiul sotului sau al sotiei, daca a locuit impreuna cu titularul;
b) in beneficiul descendentilor sau al ascendentilor, daca au locuit impreuna cu acesta;
c) in beneficiul altor persoane care au avut acelasi domiciliu cu titularul cel putin un an si care au fost inscrise in contractul de inchiriere.
In cazul mai multor cereri, contractul de inchiriere se transfera prin hotarare judecatoreasca.
In lipsa persoanelor care pot solicita locuinta, potrivit celor de mai sus, contractul de inchiriere inceteaza in termen de 30 de zile de la data parasirii domiciliului de catre titularul contractului sau de la data inregistrarii decesului.
Art. 28. - Proprietarul are urmatoarele obligatii:
a) sa predea chiriasului locuinta in stare normala de folosinta;
b) sa ia masuri pentru repararea si mentinerea in stare de siguranta in exploatare si de functionalitate a cladirii pe toata durata inchirierii locuintei;
c) sa intretina in bune conditii elementele structurii de rezistenta a cladirii, elementele de constructie exterioare ale cladirii (acoperis, fatada, imprejmuiri, pavimente), curtile si gradinile, precum si spatiile comune din interiorul cladirii (casa scarii, casa ascensorului, holuri, coridoare, subsoluri, scari exterioare);
d) sa intretina in bune conditii instalatiile comune proprii cladirii (ascensor, hidrofor, instalatii de alimentare cu apa, de canalizare, instalatii de incalzire centrala si de preparare a apei calde, instalatii electrice si de gaze, centrale termice, crematorii, instalatii de colectare a deseurilor, instalatii de antena colectiva, telefonice etc.).
Art. 29. - Chiriasul are urmatoarele obligatii:
a) sa efectueze lucrari de intretinere, reparatii sau inlocuire a elementelor de constructii si instalatii din folosinta exclusiva;
b) sa repare sau sa inlocuiasca elementele de constructii si de instalatii deteriorate din folosinta comuna, ca urmare a folosirii lor necorespunzatoare, indiferent daca acestea sunt in interiorul sau in exteriorul cladirii; daca persoanele care au produs degradarea nu sunt identificate, cheltuielile de reparatii vor fi suportate de cei care au acces sau folosesc in comun elementele de constructii, de instalatii, obiectele si dotarile aferente;
c) sa asigure curatenia si igienizarea in interiorul locuintei si la partile de folosinta comuna pe toata durata contractului de inchiriere;
d) sa predea proprietarului locuinta in stare normala de folosinta, la eliberarea acesteia.
Obligatiile chiriasului cu privire la intretinerea si repararea spatiului inchiriat se pastreaza si in cazul subinchirierii locuintei.
Art. 30. - In cazul neindeplinirii de catre proprietar a obligatiilor care ii revin cu privire la intretinerea si repararea locuintei inchiriate, lucrarile pot fi executate de catre chiriasi in contul proprietarului, retinand contravaloarea acestora din chirie.
Chiriasul va putea executa aceste lucrari, daca degradarea produsa este de natura sa afecteze folosinta normala a cladirii sau a locuintei si numai atunci cand proprietarul, la sesizarea scrisa a chiriasului, nu a luat masuri de executare a lucrarii, in termen de 30 de zile de la data sesizarii.
Art. 31. - Chiria practicata pentru locuinte va acoperi cheltuielile de administrare, intretinere si reparatii, impozitele pe cladiri si pe teren, precum si recuperarea investitiei, in functie de durata normata stabilita potrivit prevederilor legale, precum si un profit supus negocierii intre parti.
Art. 32. - Nivelul maxim al chiriei pentru locuintele aflate in proprietatea statului se stabileste prin lege speciala. Chiria maxima pentru aceste locuinte se diferentiaza pe categorii de localitati si pe zone de catre consiliile locale, dupa criteriile avute in vedere la stabilirea impozitelor si a taxelor locale pentru terenuri.
Art. 33. - Titularii de contracte de inchiriere pot face intre ei schimb de locuinte, cu avizul autoritatii care a aprobat inchirierea sau, dupa caz, al proprietarului locuintei.

[ link extern ]


Ma intreseaza daca mai exista si altceva decit ce scrie aici.
De aici nu intleg prea mult mi se fac foarte vag si lasa loc de interpretari personale.

din b) prevad responsabilitatea colectiva a chiriasilor in caz de degradare a elementelor de constructii si a instalatiilor, a obiectelor si dotarilor aferente spatiilor comune;
c) impun chiriasilor sa faca asigurari de daune;


nu se specifica clar ce inseamna aceste elemente de degradare a constructiiei.

Chiriasul are urmatoarele obligatii:
a) sa efectueze lucrari de intretinere, reparatii sau inlocuire a elementelor de constructii si instalatii din folosinta exclusiva;


daca acoperisul se strica in tim ce este inchiriata cui ii revine sarcina sa repare acoperisul,
In opinia mea proprietarul trebuie sa repare acoperisul caci el ofera spre inchiriea un apartament/casa de locuit.
Nu consider normal ca se invesresca din partea chiriasului in reparatiile de constructii si intslatii care se pot strica si daca sint folosite normal din cauza uzurii normale.


cealalta nu am gasit-o, decit listata dar nu sa pot citi si contitutul.
Gasiti prevederile Codului civil si pe net
Multumesc, am citit acolo ceva dar nu prea inteleg.

Nu am vazut nimic scris despre
- situatia cind se refuza inchirierea apartamentului la cei care au copii mici, etse legala discriminarea aceasta?
- reparatii casei facute de chirias se platesc scazind suma din chiria ce trebuia platitia sau cum?
Am si eu o nelamurire, poate ma puteti ajuta: locuiesc cu chirie intr-un apartament, avem contract de inchiriere in care este stipulat ca "proprietarul poate sa vina sa vada apartamentul de 2 ori pe trimestru".
M-am mutat de 1 saptamana jumate si deja m-a sunat un angajat al proprietarului sa-mi spuna ca un un prieten de-al proprietarului ar vrea sa vina sa vada apartamentul maine, pentru ca se afla in tara. Proprietarul nu este roman. Am refuzat acest lucru, pentru ca nu mi se pare OK.
Din punct de vedere legal, din moment ce mi-am indeplinit toate obligatiile financiare (chiria pe 3 luni +1 luna avans), are proprietarul dreptul sa-si trimita diversi interpusi?

Multumesc,

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de inchiriere apartament. cornel2 cornel2 cum se incheie un contract de inchiriere fara a avea probleme cu chiriasul, si cum se reziliaza contractul daca apar probeme??? multumesc anticipat. (vezi toată discuția)
Verificare instalatie gaze locuinta cu chirie tuilleries tuilleries Buna ziua! Va rog frumos sa ma lamuriti intr-o chestiune, si anume: eu locuiesc cu chirie. Verificarea la instalatia de gaz metan ce urmeaza a se efectua in ... (vezi toată discuția)
Amenda de la directia de sanatate publica pentru apartament inchiriat mihaelamariaana mihaelamariaana Am un apartament inchiriat cu contract declarat la Directia de taxe si impozite locala. Chiriasul s-a dovedit a fi un om murdar, a facut o mare mizerie, bagaje ... (vezi toată discuția)