avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 665 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... info concediu crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

info concediu crestere copil

Buna ziua, va rog daca ma puteti ajuta cu niste informatii in legatura cu urmatoarea situatie.Sotia mea trebuie sa nasca luna aceasta.Ea nu a lucrat si nu are nici alte surse de venituri.Vreau sa intru eu in concediu de crestere copil.Eu lucrez de peste 5 ani la aceeasi firma.Pe 1 iulie se fac restructurari si e posibil sa fie nevoie sa ma fiu transferat la alta firma(plecarea de la firma actuala se face cu incheierea contractului cu acordul ambelor parti).La noua firma voi avea un nou contract pe o perioada determinata.
1)Ma pot obliga sa plec avand in vedere ca i-am anuntat in prealabil de intrarea mea in concediu pentru cresterea copilului?
2)Daca plec la cealalta firma pot intra in concediu pentru cresterea copilului daca sunt angajat acolo doar de cateva zile?

Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:29, 12 August 2016
1. Puteti sa solicitati CCC si de la actuala firma, angajatorul fiind obligat sa va aprobe acest concediu.

2. Daca va angajati la cealalta firma veti putea beneficia de CCC deoarece sunt avute in vedere si lunile lucrate la angajatorul precedent.
Va multumesc pentru raspunsuri.Trebuie sa fiu angajat in aceeasi zi la noul loc de munca in caz ca se va naste copilul dupa data de 1 cand va trebui sa ma mut la noul angajator?
Nu trebuie sa fiti angajata cu data de 01.07.2016 ... in calculul celor 12 luni eligibile se iau in considerare si fractiunile de luna.

In calculul celor 12 luni se includ si fractiunile de luna in care s-au realizat venituri impozabile.

Prin fractiune de luna se intelege efectuarea a cel putin jumatate din zilele lucratoare din acea luna in care persoana indreptatita a realizat venituri supuse impozitului.

Prin exceptie, se accepta ca de cel mult 3 ori fractiunea de luna sa fie constituita dintr-un numar mai mic de zile lucratoare decat cel prevazut la art.4 alin. (2) din OUG 111/2010.

OUG 111/2010
Art. 4
(1) In calculul celor 12 luni prevazute la art. 2 alin. (1) se includ si fractiunile de luna in care s-au realizat venituri supuse impozitului, precum si cele in care solicitantii s-au aflat in situatiile prevazute la art. 2 alin.(5) si (6), considerate luna intreaga.

(2) Prin fractiune de luna se intelege efectuarea a cel putin jumatate din zilele lucratoare din acea luna in care persoana indreptatita a realizat venituri supuse impozitului ori s-a aflat in una sau mai multe dintre situatiile prevazute la art. 2 alin. (5) si (6).

(3) Prin exceptie, se accepta ca de cel mult 3 ori fractiunea de luna sa fie constituita dintr-un numar mai mic de zile lucratoare decat cel prevazut la alin. (2).

(4) In situatia in care nasterea copilului se produce inainte de termen, perioada prevazuta la art. 2 alin. (1) se diminueaza cu perioada cuprinsa intre data nasterii copilului si data prezumata a nasterii, certificata de medicul de specialitate.
Buna seara, mai am o intrebare. Daca se naste copilul pe 27 iunie iar eu pe 1 iulie inchei contractul de comun acord cu angajatorul, pot sa mai intru in concediu de crestere copil avand in vedere ca am cele 12 luni lucrate pana in momentul nasterii?
Da, puteti intra in CCC.

Dreptul de a beneficia de indemnizatia pentru CCC nu este conditionat de pastrarea unui raport de munca activ.

Alte discuții în legătură

Buna seara - ccc pentru tata lauramaria1 lauramaria1 Nu sunt angajata si as vrea sa stiu daca sotul meu poate beneficia de concediu de cresterea copilului , el fiind angajat din data de 24 iulie 2014 iar eu ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil bobolotionel bobolotionel daca am fost angajat in din 15 07 2015 si sotia naste in iunie 2016 am dreptul la concediu de crestere al copilului? (vezi toată discuția)
Despre indemnizatie crestere copil nika_ralu nika_ralu Sunt angajata din data de 1 august 2014 cu contract de munca,am ramas insarcinata si ar trebui sa nasc in jurul datei de 17 iulie 2015,calculand nu sunt 12 ... (vezi toată discuția)