Buna ziua!
Anul trecut in februarie am efectuat o achizitie intracomunitara si am trecut la tva lunar.Intrebarea mea este daca pot trece acum la tva trimestrial sau trebuie sa astept pana la anul in ianuarie ca sa pot trece!
Multumesc
In acest an trebuia sa treceti la platitor de TVA trimestrial,evident daca nu ati depasit plafonul de 100.000 euro anual-cifra de afaceri. Ma mira ca nu ati primit notificare in acest sens de la Anaf. Depuneti de urgenta declaratia "010" insotita de balanta din luna decembrie 2015.
(8) Persoana impozabilă care potrivit alin. (7) este obligată să își schimbe perioada fiscală trebuie să depună o declarație de mențiuni la organul fiscal competent, în termen de maximum 5 zile lucrătoare de la finele lunii în care intervine exigibilitatea achiziției intracomunitare care generează această obligație, și va utiliza ca perioadă fiscală luna calendaristică pentru anul curent și pentru anul următor. Dacă în cursul anului următor nu efectuează nicio achiziție intracomunitară de bunuri, persoana respectivă va reveni conform alin. (1) la trimestrul calendaristic drept perioadă fiscală. în acest sens va trebui să depună declarația de mențiuni prevăzută la alin. (6).
Avand in vedere ca ati avut achizitii intracomunitare in 2015, nu aveati obligatia trecerii la TVA trimestrial chiar daca nu ati depasit plafonul de 100.000 euro, dar puteati opta pentru asta in ianuarie 2016. Pentru ca nu ati facut-o, nu sunteti sanctionabil, dar anul acesta veti plati TVA lunar. Daca depuneti acum D010, puteti fi sanctionat cu amenda. Poate ca este avanntajos asa: sa platiti amenda si sa treceti la plata trimestriala. Decizia va apartine.