avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 905 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... stabilire cota indiviza prin OCPI
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

stabilire cota indiviza prin OCPI

Buna seara,
ca de fiecare data apelez la dvs stiind ca raspunsurile sunt unele pertinente si profesioniste,si va multumesc.
Povesteam anterior,de problemele din asociatia noastra.Am reusit in final alegerea unui nou presedinte,CE,Administrator si acum ne lingem ranile.Am ajuns in punctul in care nu avem cota parte indiviza stabilita la infiintare Asoc.proprietari.Intrebarea mea este,putem sa cerem de la cadastru un extras de informare pe fiecare bloc,astfel incat sa nu incalcam vreo lege ,avand in vedere ca nu putem astepta ca sa se reactualizeze situatia contractelor proprietarilor.Se noteaza in CF aceasta notare?nu vrem sa incalcam drepturile vreunui proprietar .
Cel mai recent răspuns: teisoara , utilizator 08:10, 12 Iunie 2016
Puteti merge la OCPI si sa cereti aceste lucruri (cere si ti se va da...)
Sigur ca cei de la OCPI au aceste informatii, ca daca nu le au ei, cine sa le aiba?
Pe de alta parte,
Blocurile acestea sunt cam standardizate, adica apartamentul cu 2 cam. de la parter, in principiu are aceeasi suprafata utia ca ap. de la et. 1, 5 sau 10 - daca sunt pe acelasi tronson
Din intraga scara/bloc trebuie sa aveti proprietari cu actele in regula, contr. de v/c, schite cadastrale. Ei, in acest caz, noua conducere trebuie sa intocmeasca niste situatii si acolo unde proprietarul nu are acte, schite, trebuie sa le considerati egale cu acelasi fel de apartament de pe aceeasi coloana. Unde va incurcati, com. ex. poate face masuratori fizice pentru determinarea cat mai corecta a sup. utile. In mod sigur nu toate apartamentele sunt egale la milimetru - de fapt nu aici este problema.
Dupa determinarea SU pe o scara, daca blocul/scara este la fel, puteti sa le considerati ca fiind egale - asta pana la aflarea unor suprafete oficiale, insa sa nu va imaginati ca la OCPI o sa aflati adevarul absolut.
Pentru ceea ce cereti la OCPI nu incalcati niciun drept al unui proprietar atata timp cat cererea se face de catre as. prop. in vederea determinarii suprafetelor sau cpi necesare la reparizarea cheltuielilor specifice in cadrul as. prop.
Dupa efectuarea tuturor determinarilor, com. ex. poate emite o decizie cu privire exact la tema pusa in discutie. Aceasta decizie poate sa fie instrumentukl de lucru al administratorului as. prop. pentru efectuarea repartizarii cheltuielilor specifice, fiecare SU sau cpi poate fi trecuta in lista de plata.
Mult succezs!
Cota indiviza este concret precizata in fiecrare document de achizitie bun imobil
Cum in arhiva asociatiei trebuie sa existe pentru fiecare proprietate depuse documentele de achizitie,aveti posibilitatea sa evidentiati cota indiviza insumand valorile tuturor proprietatilor-fara sa mai apelati la ocpi
Va multumesc,insa nu toti(cei mai multi)nu au dus copie ,mai mult intre timp s-au mutat unii si cei noi nu au adus,s-au mutat si nu locuieste nimeni s.a.m.d.Eu raman la parerea ca trebuie sa determinam pe toata lumea sa aduca contractele.Nu inteleg cum a fost posibil,ca la infiintare in 2014,nu af ost obligatoriu sa existe tabelul nominal (anexa la acord)care cuprindea si cota indiviza ?Si ,vreau sa va mai rog,in extrasul de carte apare si informarea despre notarile din fiecare proprietate ?litigii,executari,promisiuni de vanzare si alte chestii juridice confidentiale ,ca de fapt,asa s-a pus problema in CE -unii membri nu prea sunt de acord ,din acest motiv.
In ultimii 8 ani am trecut de trei ori prin instanta pentru infiintarea asociatiei de proprietari cu tot tabietul. Nu am avut nevoie, nu mi-a cerut nimeni tabele cu cota parte indiviza. Nu am folosit in nici un inscris sau document cota parte indiviza. Nici in asociatie nu folosim aceasta notiune. Peste tot ne folosim de suprafat utila.
Judecatorul nu sta sa verifice daca aceste suprafete utile sunt adevarate sau nu, daca sunt la zi sau au suferit modificari.
In acordul de asociere a descris scurt blocurile, scarile, numarul de apartamente pe fiecare scara..., dar nu suprafetele fiecarui apartament in parte. Totusi in dosar (in trei exemplare), a trebuit sa avem minim 50%+1 acte de proprietate in copie. Unele erau in format vechi, altele noi in uram vanzarii-cumpararii mai recente. Nu am avut probleme cu judecatorul in acest sens.
Intr-un dosar am apelat la OCPI de unde am luat cartea funciara in format scris si electronic, costand 5 lei/pagina. Pentru patru scari, de exemplu, ne-a costat 250 lei, avand vre 50 de pagini.
In acestea sunt date publice si le poate solicita orice vecin nu numai asociatia de proprietari chiar daca acolo se vede istoricul, sarcinile... Nimic nu e secret sau confidential din aceste date.
Chiar legea 230/2007 prevede ca proprietarul sa depuna la asociatie copia actului de proprietate la cumpararea apartamentului. Iar in aceste acte o sa gasim datele personale ale partilor, modalitatea de plata, pretul, clauze de abitatie, alte intelegeri intre parti..., fara ca cineva sa considere ca acestea af fi date secrete sau confidentiale.
ynocentta

Ce scrieti dvs. mai sus, este perfect adevarat, insa datorita faptului ca o parte dintre noi lucram e f e c t i v cu aceste situatii, in postarea mea am explicat cum se poate rezolva situatia la asociatia initiatoarei acestui topic, precum si a altor useri care au aceasta problema. De fapt aceasta chestiune, a determinarii cpi a mai fost discutata pe forum si stiti f. bine acest lucru.
Pentru unii propritari - este o problema, pentru altii nu.
Pentru cei care se ocupa efectiv de aceste notiuni - nu este decat un parametru care trebuie determinat cu oarece precizie, sa se decida in com. ex., sa fie afisate pe listele de plata. Atata timp cat cu acest parametru se fac repartizari de sume cu valori considerabile, este bine ca determinarea SU si cpi sa fie facute cu toata responsabilitatea si cat mai corect posibil.
Dvs. nu gresiti cand spuneti ca:

Cota indiviza este concret precizata in fiecrare document de achizitie bun imobil


Perfect adevarat, insa asa cum s-a mai discutat pe forum, practic s-a vazut ca - cel putin la mine in bloc, unde sunt 44 apt. cu doua camere, absolut identice din toate punctele de vedere, am gasit (din acte) cam 25-30 de apartamente cu SU diferita. Nu cu mult, dar indeajuns ca sa apara pe lista de plata apartamente de acelasi tip si marime, cu cheltuieli diferite la incalzire, chelt. gospodaresti, salarii, etc.

Asadar, daca cineva vrea sa se complice, luati SU sau cpi din documente - pentru ca daca cineva, un proprietar vrea sa reclame, o sa i se arate situatia acestor parametri din documente - insa v-am zis si repet, practica ne omoara.
.....................
Absolut corecte sunt si argumentele scrise de catre @Adriantot mai sus. Cine vrea sa inteleaga, bine, cine nu, va rog faceti cum vreti, insa toate vor fi bune pana cand se va "trezi" unul dintre proprietari sa intrebe asociatia , ce si cum vine treaba cu aceste SU diferite si o sa solicite recalcularea repartizarilor pe ultimii 3 ani!

Alte discuții în legătură

Repartizarea cheltuielilor simona simona  simona simona abuna ziua! locuiesc intr-un condominiu,si administratora cind aplica calculul la cheltuielile pe cota parte indiviza, imparte suma respectiva, la ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli pe cota indiviza maridan03 maridan03 Un proprietar al asociatiei vrea sa dea in judecata administratia pentru ca nu se respecta legea la calculul cheltuielilor pe cota indiviza deoarece aceste ... (vezi toată discuția)
Cota parte indiviza cornel1592 cornel1592 Care este formula matematică corectă pentru calculul cotei părţi indivize din proprietate. (vezi toată discuția)