Buna seara,
ca de fiecare data apelez la dvs stiind ca raspunsurile sunt unele pertinente si profesioniste,si va multumesc.
Povesteam anterior,de problemele din asociatia noastra.Am reusit in final alegerea unui nou presedinte,CE,Administrator si acum ne lingem ranile.Am ajuns in punctul in care nu avem cota parte indiviza stabilita la infiintare Asoc.proprietari.Intrebarea mea este,putem sa cerem de la cadastru un extras de informare pe fiecare bloc,astfel incat sa nu incalcam vreo lege ,avand in vedere ca nu putem astepta ca sa se reactualizeze situatia contractelor proprietarilor.Se noteaza in CF aceasta notare?nu vrem sa incalcam drepturile vreunui proprietar .
Am gasit in actul de vanzare-cumparare de acum 3 ani al uni apartament, ca acesta are CPI 12,5%. Acest apartament face parte dibtr-o scara cu 46 de apartamente si un bloc cu doua scari (cea de a doua scara avand 38 apartamente). Daca facem o socoteala simpla doar pe o scara, cei 12,5% ar reprezenta o optime din suprafata utila a scarii, adica ar trebui ca acea scara sa aiba 8 apartamente si nu 46.
Unde este greseala?
Cadastristul la care a apelat vanzatorul a venit la apartament si-a vazut el ca apartamentul respectiv este la etajul 3 din 4 si nu 3 din 10 etaje. A fost dus in eroare de faptul ca pana la etajul 4 in acea scara sunt cate 6 apartamente iar de la etajul 5 pana la etajul 10 sunt cate 4 apartamente pe etaj. Adica acel apartament face parte dintr-un tronson cu cate 2 apartamente pe fiecare nivel, tronson ce se termina la etajul 4. Dar nu a vazut ca sunt 6 apartamente pe nivel, ca are aceeasi casa a scarii cu toate cele 46 apartamente, acelasi lift, aceeasi usa de intrare... Nu a observat nici faptul ca pe acel tronson ca si pe intreaga scara sau bloc apartamentele de locuit incep de la etajul unu iar la mezanin, parter si demisol sunt spatii comerciale care au si ele suprafata lor utila adevarata si clara.
Inchipuiti-va ca acestui apartament i s-ar repartiza 1/8 din cheltuielile intregii scari pentru ca in actul de proprietate scrie negru pe alb CPI = 12,5%. Acel apartament are in realitate CPI = 2,01% avand in vedere suprafata lui reala si suma suprafetelor utile ale apartamentelor si spatiilor cu alta destinatie din acea scara. Iar daca o sa calcula CPI pe bloc (adica cele doua scari) rezulat o CPI de 1,02% pentru acest apartament.
Conform CPI din actul de vanzare cumparare, acestui apartament trebuia sa i se repartizeze cheltuieli de 6 sau 12 ori mai mari decat apartamentul situat sub sau deasupra lui si avand aceeasi SU.
Unii cadastristi scot prin masuratori suprafete diferite pentru apartamente identice sau chiar SU dieferita pentru acelasi apartament vandut acum 15 ani si revandut acun 2 ani. Unii nu stiu care este SU totala a apartamentelor din scara sau bloc si arunca cifre luate din alte documente gretit intocmite anterior...
Asa ca nu va mai chinuti cu aceste CPI si folsiti-va de SU reala.