avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 800 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediere in timpul concediului de maternitate
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediere in timpul concediului de maternitate

Buna ziua,

Firma la care lucrez efectueaza concediere in masa, eu fiind in concediu maternal (cele 126 de zile). Ofera celor concediati salarii compensatorii in functie de vechime.
1. Care e procedura in cazul meu? Pot fi concediata?
2. Am dreptul la salarii compensatorii? De la firma am inteles ca as putea suspenda concediul maternal pentru o zi, ca sa ma concedieze si sa beneficiez de compensatorii, dar voi pierde dreptul la concediul de crestere al copilului. Asa este? Exista vreo varianta incat sa pot beneficia si de CIC?

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Blueeyes22 , utilizator 11:57, 13 Iunie 2016
1. Art.60 c.mun.
(1) Concedierea salariatilor nu poate fi dispusa:
.....
d) pe durata concediului de maternitate;
.....
(2) Prevederile alin. (1) nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare, a falimentului sau a dizolvarii angajatorului, in conditiile legii.

OUG 96/2003
art.21

(1) Este interzis angajatorului să dispună încetarea raporturilor de muncă sau de serviciu în cazul:
....
c) salariatei care se află în concediu de maternitate;
....
(3) Dispoziţiile alin. (1) nu se aplică în cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizării judiciare, a dizolvării sau falimentului angajatorului, în condiţiile legii.

Legea 202/2002
art.10

....
(6) Concedierea nu poate fi dispusă pe durata în care:
a) salariata este gravidă sau se află în concediu de maternitate;
.....
(7) Este exceptată de la aplicarea prevederilor alin. (6) concedierea pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizării judiciare, a falimentului sau a dizolvării angajatorului, în condiţiile legii.

In acest caz, avem trei acte normative care interzic concedierea persoanei aflate in concediu de maternitate.
Interdictia nu se mentine si in cazul in care concedierea intervine ca urmare a reorganizării judiciare, a falimentului sau a dizolvării angajatorului, în condiţiile legii.

2. Art.67 Cmun. prevede posibilitatea si nu obligativitatea de a beneficia de salarii compensatori ... acestea pot fi acordate numai daca sunt prevazute in ccm aplicabil angajatorului , in regulamentul intern al acestuia sau in contrcatul dvs de munca... in caz contrar, angajatorul nu este obligat sa acorde asa ceva.

3. Dreptul de a beneficia de CCC si de indemnizatia pentru CCC nu este conditionat de motivul incetarii c.i.m.

Pentru acordarea indemnizaţiei de creştere a copilului, singura modalitate de a beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului este realizarea de venituri supuse impozitului pe venit in cele 12 luni eligibile, aşa cum sunt ele prevăzute la art. 3 din OUG nr. 111/2010, sau aflarea în una dintre perioadele asimilate prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6) din OUG nr. 111/2010.
Multumesc pentru raspuns.
Presupunand ca motivul concedierii nu intervine ca urmare a reorganizării judiciare, a falimentului sau a dizolvării angajatorului, este posibil ca prin suspendarea concediului de maternitate timp de 24 de ore sa fiu si eu concediata? Salariile compensatorii sunt oferite benevol de firma tuturor celor disponibilizati, as vrea sa pot beneficia si eu de ele.

Si rog confirmare ca voi fi eligibila pentru indemnizatie chiar si in situatia de mai sus.
Nu prea aveti cum sa fiti concediata, daca incetati suspendarea c.i.m. in perioada de timp mentionata de dvs.

Pentru o concediere sunt necesari urmatorii pasi:
- hotarare AGA privind desfiintarea postului
- comunicare si emiterea instiintarii de preaviz salariatului in cauza
- la terminarea preavizului , emiterea si comunicarea deciziei de concediere

In cazul, dvs daca se va decide concedierea in perioada respectiva, atunci preavizul va fi suspendat pe durata concediului de maternitate si a CCC urmand a fi efectuat la revenirea din CCC.


Pentru CCC, va trebui sa postati care ar fi data nasterii copilului?
Ultima modificare: Duminică, 12 Iunie 2016
Cornel Vasile, Consilier juridic
Data nasterii copilului e 19.05.2016, data terminarii concediului de maternitate e 07.08.2016, iar data de la care intra in vigoare concedierea e 02.08 ( cu preaviz din 02.07).
Perioada eligibila pentru CCC este iunie 2015 - mai 2016.

Prin urmare, pentru a beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului trebuie sa aveti realizate venituri supuse impozitului pe venit in aceasta perioada, aşa cum sunt ele prevăzute la art. 3 din OUG nr. 111/2010, sau aflarea în una dintre perioadele asimilate prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6) din OUG nr. 111/2010.

Nu va afecteaza dreptul la indemnizatie , faptul ca ar urma sa fiti concediata.

Alte discuții în legătură

Indemnizatia Elena2623 Elena2623 Bună seara Sunt însărcinată în 8 săptămâni. Muncesc cu carte de munca din data de 24 octombrie. As putea sa iau indemnizația? (vezi toată discuția)
Decizie de incetare a contractului individual de munca alexandra21vma alexandra21vma Buna ziua. Sunt în concediu crestere copil din 2014. Perioada de 2 ani. In 2015 am mai nascut un copil si mi-am prelungit concediul de crestere . In 6 ... (vezi toată discuția)
Concediu maternal de risc Darib Darib Buna... se poate sa intru din șomaj tehnic în concediu maternal de risc? (vezi toată discuția)