avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 502 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu crestere copil vs supliment de insertie
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu crestere copil vs supliment de insertie

Buna seara!
Ma confrunt cu o problema si va rog daca se poate sa ma ajutati. Sotia mea nu avea niciun venit. A nascut pe 01.12.2014 si am optat pt varianta ca eu sa lucrez in continuare si sa primim suplimentul de insertie. Acum risc sa raman fara servici si ma intereseaza daca pot intra in concediu de crestere a copilului si sa primesc si indemnizatia aferenta pana cand va implini fetita 2 ani. Poate cunoaste cineva f bine legea asta. De la AJPIS mi s-a spus ca era posibil doar pana la implinirea varstei de 1 an. Altii imi spun ca inca se poate.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:23, 14 Iunie 2016
Se poate...chiar daca sunteti si in preaviz puteti opta. Faceti cerere si concediu placut.
Stiti cumva si pe baza carui articol din lege?
1. Momentan , AJPIS-ul are dreptate.

Ordinul1474/2011
situatie:
Persoana îndreptăţită solicită direct stimulentul de inserţie, începând cu ziua următoare celei în care încetează concediul de maternitate, neexprimându-şi opţiunea de a beneficia de concediu de creştere a copilului până la împlinirea vârstei de un an de către copil.

solutie : Persoana îndreptăţită poate solicita direct stimulentul de inserţie, începând cu ziua următoare celei în care încetează concediul de maternitate, dacă îndeplineşte condiţiile pentru acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului prevăzută la art. 2 alin. (1) lit. a) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, denumită în continuare OUG nr. 111/2010. Dacă la momentul cererii persoana solicită de la început stimulentul de inserţie, se consideră că şi-a exprimat opţiunea pentru varianta de concediu/indemnizaţie lunară sau, după caz, stimulent, prevăzută la art. 2 alin. (1) lit. a) din OUG nr. 111/2010. Această opţiune nu mai poate fi modificată pe parcurs, însă persoana poate reveni în concediu de creştere a copilului, până la împlinirea de către acesta a vârstei de un an, cu plata unei indemnizaţii aferente concediului şi poate continua apoi cu stimulentul de inserţie până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, în situaţia în care se reîntoarce la activitatea profesională înainte de împlinirea de către copil a vârstei de un an.

In prezent, art. 2 alin. (1) lit. a) din OUG nr. 111/2010 prevede o durata a CCC de 1 an.

2. Dupa intrarea in vigoare - la data de 1 iulie 2016 - a noilor modificari la OUG 111/2010 , prin Legea 66/2016 , avem:

Art. III.
(1) Pentru persoanele care, la data intrării în vigoare a prezentei legi, beneficiază de concediul şi indemnizaţia pentru creşterea copilului, de concediul fără plată sau de stimulentul de inserţie reglementate de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, aprobată cu modificări prin Legea nr. 132/2011, cu modificările şi completările ulterioare, modificările aduse prin prezenta lege se aplică după cum urmează:

a) pentru persoanele care se află în concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la un an sau în plata stimulentului de inserţie, precum şi pentru cele aflate în concediu fără plată pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, modificarea opţiunii se realizează pe bază de cerere şi acte doveditoare privind suspendarea realizării de venituri supuse impozitului, pentru perioada rămasă până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap;
......

Art.II din Proiectul de modificare a Normelor de aplicare a OUG 111/2010 dispune ca :
...
(3) Pentru persoanele care, la data intrării în vigoare a Legii nr.66/2016, se află în plata stimulentului de inserție, în concediul fără plată prevăzut de art. 6 din ordonanța de urgență a
Guvernului nr.111/2010, cu modificările și completările ulterioare sau în una dintre situațiile prevăzute de art. 11 alin.(2) din același act normativ, reluarea drepturilor de concediu și indemnizație pentru creșterea copilului se face începând cu drepturile lunii iulie 2016, dacă cererea prevăzută la alin.(1) se depune până la data de 1 august 2016 inclusiv.
....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie crestere copil Ana_84 Ana_84 Buna ziua, In perioada 01.11.2015-29.02.2016 am beneficiat de indemnizatie de maternitate, iar incepand cu 01.03.2016 am revenit la serviciu si momentan ... (vezi toată discuția)
Stimulent de insertie cosminlar1975 cosminlar1975 Buna ziua, as dori sa stiu daca se aplica prelungirea perioadei de acordare a stimulentului de insertie pentru copilul meu care a implinit 2 ani in data de ... (vezi toată discuția)
Stimulent de insertie IrinaMisu IrinaMisu Mi-am reluat activitatea profesionala, dupa concediu de crestere copil, in 2015 inainte de implinirea varstei de 1 an a copilului meu. De atunci, pana in ... (vezi toată discuția)